CAUTA ARTICOLE:

<< Inapoi la lista de articole

25

Jun

Sanatatea orala si dieta

, Cabinet Stomatologic Dr Victor Bejan


Corpul dumneavoastră se poate asemui cu o maÅŸină foarte complexă. Alimentele pe care le alegeÅ£i ca ÅŸi „combustibil“, precum ÅŸi nivelul „umplerii“ vă afectează sănătatea generală ÅŸi prin aceasta dinÅ£ii ÅŸi gingiile.

MulÅ£i stomatologi sunt preocupaÅ£i de faptul că pacienÅ£ii lor consumă cantităţi record de băuturi carbogazoase foarte dulci, de produse de patiserie bogate în glucide, de snaksuri, semipreparate, care afectează starea dinÅ£ilor ÅŸi a gingiilor.

Mâncatul haotic ÅŸi nesănătos din punct de vedere al principiilor alimentare în perioada copilăriei ÅŸi a adolescenÅ£ei reprezintă condiÅ£ii ale dezvoltării cariei dentare de la vârste fragede.

Atunci când bacteriile din placa bacteriană intră în contact cu zahărul din gură este produs un acid care atacă dintele pentru 20 de minute sau chiar mai mult, crescând astfel riscul apariÅ£iei cariei dentare.

Dacă nu ÅŸtiÅ£i de ce fel de alimente, vitamine sau minerale are nevoie organismul dumneavoastră, este indicat să consultaÅ£i un nutriÅ£ionist. Acesta vă va indica exact alimentele de care aveÅ£i nevoie, în scopul prevenirii afecÅ£iunilor induse de obezitate, cum ar fi bolile cardiovasculare, diabetul de tip II ÅŸi cancerul.

Recomandările unor foruri avizate se referă la adoptarea regimului alimentar în funcÅ£ie de etapele vieÅ£ii ÅŸi de tipul de activitate.

Alimentele care conÅ£in zaharuri în orice formă contribuie la apariÅ£ia cariei dentare. Aproape toate alimentele, incluzând laptele ÅŸi legumele, au un anumit tip de zahăr. Oricum ar fi, ele nu trebuie îndepărtate din dieta noastră, deoarece conÅ£in importante principii nutritive. Pentru a vă menÅ£ine controlul asupra zahărului consumat, citiÅ£i tabelele ÅŸi etichetele de pe produsele pe care le consumaÅ£i. Zahărul mai concentrat îl regăsim în sucuri, bomboane, caramele, prăjituri ÅŸi tarte.

Dacă, pe de altă parte, avem un deficit de produse nutrititive în organism, va fi mult mai greu să facem faţă unei eventuale infecÅ£ii. Aceasta contribuie ÅŸi la dezvoltarea afecÅ£iunilor parodontale, cauza majoră a pierderilor dentare la adulÅ£i.

Ce se poate face

- menţineţi un regim alimentar sănătos;

- limitaÅ£i numărul gustărilor dintre mese. Când trebuie să luaÅ£i un aperitiv, o gustare alegeÅ£i-le pe cele mai sărace în zahăr;

- periaţi-vă de cel puţin două ori pe zi cu paste fluorurate;

- utilizaÅ£i aÅ£a interdentară sau orice alt mijloc de curăţare între dinÅ£i;

- programaţi-vă vizite regulate la cabinetul stomatologic.



<< Inapoi la lista de articole
>> Vezi toate articolele