CAUTA ARTICOLE:

<< Inapoi la lista de articole

15

Feb

MAGAZINELE DE VISE – COȘMARUL ZILELOR NOASTRE

, CENTRUL MEDICAL PROVITA 2000


Substantele etnobotanice se regasesc in diverse amestecuri de plante care, daca sunt ingerate sau inhalate, produc manifestari similare cu cele ale substantelor de abuz. Ele sunt comercializate in magazine specializate, sub forma de tigari sau pliculete.

Cu efect direct asupra creierului uman, produsele etnobotanice determina stari de confuzie pana la pierderea identitatii, halucinatii, diminuarea atentiei, dureri puternice de cap, anxietate, ameteli, atacuri severe de panica, cresterea frecventei cardiace, a tensiunii arteriale si a temperaturii corpului. Similare cu efectul substantelor psihotrope, produsele etnobotanice produc dependenta.

Inca din august 2009, Ministerul Sanatatii a constientizat ca respectivul fenomen, cel al produselor etnobotanice, a inceput sa devina ingrijorator si a lansat spre dezbatere publica un proiect de ordin ministerial menit sa interzica "magazinele de vise". Proiectul de lege cu privire la stabilirea conditiilor de punere pe piata a unor plante, produse de origine vegetala si substante care pot fi asemanate cu plantele, substantele si preparatele stupefiante sau psihotrope, a fost elaborat de Ministerul Sanatatii in colaborare cu alte cinci institutii si a fost afisat pe site-ul MS din septembrie 2009.

Regimul substantelor halucinogene a fost reglementat, dupa 1989, de legea 143/2000 apoi, de legea 339/2005, completata apoi de HG 1915/2006 si HG 349/2007. Dupa aceasta ultima hotarire a inceput, efectiv, comertul pe scara larga cu produse etnobotanice. Numai ca legea 339/2005 are norme de aplicare publicate in MO la data de 21.01.2007, doar pentru tabelele II-III. La tabelul I (plante si substante cu interes scazut pentru utilizare in medicina) in care sunt mentionate o parte din plantele si substantele reglementate in 2010, nu se precizeaza norme de aplicare. Astfel incat, in perioada 2007 - 2010, in Romania numarul punctelor de comercializare a drogurilor etnobotanice a crescut, egaland numarul unitatilor de acest tip deschise in Olanda in 34 de ani!

La initiativa Ministerului Sanatatii, in data de 10 ianuarie 2010, s-au reunit experti din mai multe institutii: Agentia Nationala a Medicamentului, Agentia Nationala Antidrog, Inspectoratul General al Politiei Romane, Facu ltatea de Farmacie - Bucuresti (Catedra de Toxicologie si Botanica), pentru identificarea unor produse care au in componenta plante si substante daunatoare sanatatii si care nu erau mentionate in legile pentru combaterea traficului ilicit de droguri si regimului juridic al plantelor, substantelor si preparatelor stupefiante.

Prin modificarea legislativa din 15 februarie 2010 se introduc in circuitul integrat de asistenta a consumatorilor/dependentilor de droguri si persoanele care au consumat substantele si plantele nou introduse in anexe. Circuitul integrat reprezinta totalitatea programelor integrate de asistenta asigurate consumatorilor/dependentilor in vederea ameliorarii starii de sanatate, prin intreruperea consumului, a inlaturarii dependentei psihice si/sau fizice si/sau a reducerii riscurilor asociate consumului de droguri.



<< Inapoi la lista de articole
>> Vezi toate articolele