CAUTA ARTICOLE:

<< Inapoi la lista de articole

18

Mar

Caria dentara

, Dr LAZA DANIELA


Terapia cariei dentare

Ce este caria dentară?

Caria dentară este un proces distuctiv cronic al È›esuturilor dure ale dintelui, fără caracter inflamator, producând necroza È™i distrucÈ›ia acestora.

Care sunt factorii de risc în apariÈ›ia cariei dentare?

Caria dentară ia naÅŸtere dintr-un cumul de factori (cei mai incriminaÅ£i fiind bacteriile de la nivelul cavităţii orale, igiena precară, aportul scăzut de fluor, alimentaÅ£ia ÅŸi fumatul) ÅŸi apare în general la dinÅ£ii din spate care, datorită formei lor aplatizate, sunt folosiÅ£i în mestecarea alimentelor ÅŸi astfel sunt favorizate depunerile de resturi alimentare în spaÅ£iile interdentare, care cresc numărul de bacterii dăunătoare în lipsa unei igiene orale corespunzătoare. Astfel, principalele vinovate pentru apariÈ›ia cariilor sunt anumite tipuri de bacterii din gură. Ele reprezintăplaca bacterianăcare, în contact cu carbohidraÈ›ii È™i cu zaharurile din alimente, determină formarea unui mediu acid care dizolvă smalÈ›ul dinÈ›ilor.

Un alt posibil vinovat al apariÅ£iei cariilor esterefluxul gastroesofagian, o tulburare gastrică în care acizii din stomac ajung în cavitatea bucală ÅŸi erodează smalÅ£ul pe partea internă a dinÅ£ilor, în special dinÅ£ii superiori.

Dietaeste tot un factor de risc major în apariÅ£ia cariei dentare. Alimentele care se lipesc de dinÅ£i ÅŸi cele cu un conÅ£inut mare de carbohidraÅ£i sunt cele mai periculoase pentru sănătatea dentară ( de exemplu: zahărul, mierea, gemul, ciocolata, băuturile răcoritoare cu zahăr, îngheÅ£ata, bomboanele, chips-urile ÅŸi chiar pâinea).

Fumătoriisunt mult mai expuÅŸi riscului de formare a cariilor dentare deoarece fumul din Å£igară scade producÅ£ia de salivă ÅŸi astfel este scăzută protecÅ£ia împotriva acizilor care atacă dintele.

Cum se pune diagnosticul de carie dentară?

Medicul stomatolog poate stabili un diagnostic de carie dentară însă din stadiu incipient, când simptomele nu sunt evidente cu ochiul liber prin examinarea atât a suprafeÅ£ele dentare vizibile cât ÅŸi pe cele mai puÅ£in accesibile, prin intermediul radiografiei dentare. Astfel medicul dentist poate observa unul sau mai multe din următoarele semne de carie dentară:

- pierderea translucidității smalțului

- prezența unei pete albe cretoase

- colorații brun-negricioase la nivelul unor fisuri/fosete ( la nivelul molarilor)

- soluții de comtinuitate cu lipsă de substanță

- cavități carioase care conțin resturi alimentare etc.

Astfel medicul dentist poate stabili un diagnostic cât mai precis, pentru ca tratamentul să fie aplicat cât mai repede iar rezultatele să fie optime.

Care sunt simptomele cariei dentare?

De regulă, caria îÅŸi face simÅ£ită prezenÅ£a destul de discret, iar simptomele se lasă mult aÅŸteptate, până în momentul în care aceasta se află deja într-un stadiu destul de avansat de evoluÅ£ie. Tocmai din acest motiv, este indicat să mergeÅ£i periodic la cabinetul medicului pentru un consult stomatologic. Majoritatea persoanelor însă ajung la dentist abia în stadiu avansat, când apar: durerile dentare, sensibilitate la rece, cald sau dulce, respiraÅ£ia urât mirositoare etc.

Astfel de simptome trebuie să pună în alertă pacientul, care trebuie să urmeze, cât mai repede posibil, un tratament adecvat. Ignorarea acestora duce iremediabil la avansarea boliiÅŸi chiar pierderea dintelui.

Cum se clasifică cariile dentare?

În funcÅ£ie de stadiul de evoluÅ£ie, există mai multe tipuri de carii, ÅŸi anume:

- Carii în ÅŸanÅ£uri ÅŸi fosete (care se formează pe suprafaÅ£a dintelui cu care mestecăm alimentele)

- Carii pe suprafeţe netede (se formează pe suprafeţele laterale ale dinţilor)

- Carii pe rădăcina dintelui (apar în special la persoanele în vârstă sau la cele cu boală parodontală activă,unde gingia se retrage ÅŸi lasă rădăcina dintelui expusă în cavitatea bucală).

- Carii secundare sau marginale (se formează între dinte ÅŸi obturaÅ£ie)

- Carii recurente sau recidive (apar sub obturaţii şi sunt descoperite prin intermediul radiologiei dentare)

Care este tratamentul cariei dentare?

Tratamentul cariilor dentare diferă foarte mult în funcÅ£ie de stadiul de evoluÅ£ie al afecÅ£iunii dentare.

O carie în forma sa incipientă, deci fără a forma o cavitate, poate fi simplu tratată de către medicul stomatolog prin aplicarea unei soluÅ£ii cu fluor care are rolul de a stopa procesul de degradare a dintelui, cu condiÅ£ia ca pacientul să respecte cu stricteÅ£e regulile elementare de igienă orală.

Dacă stadiul cariei ajunge deja la lipsă de substanţă, deci la apariÅ£ia acelei aÅŸa-numite cavități în stratul dentar, medicul va apela la curăţarea Å£esutului dentar alterat ÅŸi infectat ÅŸi va umple această cavitate printr-o obturaÅ£ie, popular denumită plombă. Plomba (obturaÅ£ia) are scopul de a înlocui Å£esutul dentar lipsă ÅŸi pentru realizarea acesteia se pot folosi diferite tipuri de materiale dentare, cum ar fi: amalgamul (gri-negru, metalic), cimenturi dentare (de culoarea dintelui) ÅŸi materiale compozite (care sunt cele mai apropiate de proprietăţile dintelui natural).

Cazurile grave de carii, cu evoluÅ£ie avansată ÅŸi deteriorare adâncă în stratul dentar, necesită cel mai probabil un tratament de canal, care presupune în primul rând înlăturarea nervului ÅŸi sigilarea dintelui (în scopul prevenirii transmiterii bacteriilor în restul organismului), după care se trece la procedura la acoperire a dintelui cu o coroană de înveliÅŸ sau se restaurează dintele afectat printr-o obturaÅ£ie simplă sau armată.

De ce să optăm pentru obturații cu materiale compozite?

Materialele compozite sunt soluÈ›ia cea mai potrivită pentru obÈ›inerea unor nuanÈ›e precise care se potrivesc cu dintele È™i refac estetica È™i funcÈ›ionalitatea dintelui. Aceste materiale sunt în momentul de față cele mai populare pentru că pot imita culoarea dintelui, fiind în acelaÈ™i timp foarte rezistente.

După curățarea cariei se aplică un gel de curățare, apoi o soluÈ›ie adezivă È™i, în cele din urmă, materialul compozit pentru obturaÈ›ie care se întăreÈ™te la lumina albastră de intensitate mare timp de numai 20 de secunde.

După obturare È™i întărirea materialului compozit, se verifică dacă plomba are forma È™i aspectul dorit, moment în care se pot face eventualele ajustări necesare.

Care sunt complicaţiile cariei dentare?

Caria dentară poate duce la afecÈ›iuni È™i mai grave, cum ar fi infecÅ£ii grave ale gingiilor ÅŸi ale osului de sub ele. Aceste infecÅ£ii pot produce, prin acutizare, un abces dentar, care se manifestă prin dureri intense, umflarea zonei respective, febră ÅŸi stare de rău general, iar în acest stadiu dintele nu mai poate fi recuperat ÅŸi nu există altă soluÅ£ie decât extracÅ£ia.

De asemenea, caria dentară favorizează acumularea de placă bacteriană în exces care poate duce la apariÅ£ia gingivitei, o afecÅ£iune în care gingiile capătă culoarea roÅŸie, sunt inflamate, sângerează la periaj ÅŸi sunt dureroase.

Cazurile de carie avansată pot conduce la colectarea puroiului la baza rădăcinii dintelui şi astfel se erodează osul care susţine dintele dar se extinde şi infecţia, care va fi tratată chirurgical, prin intermediul unui drenaj (incizie a tegumentului sau mucoasei pentru a elimina colecţia de puroi).

Astfel amânând tratarea dintelui cariat riscaÈ›i, pe lângă durere È™i disconfort, pierderea acestuia. Cu cât amânaÈ›i mai mult, cu atât tratamentul devine mai dificil, implicând intervenÈ›ia pe canalele radiculare pentru salvarea dintelui. OperaÈ›iunea va fi de durată mai lungă È™i mult mai costisitoare. De aceea se recomandă respectarea prezentării la controale periodice ( o dată la 6 luni) pentru depistarea È™i tratarea cât mai precoce a cariei dentare.

DR. LAZA DANIELA

Stomatologie generală



<< Inapoi la lista de articole
>> Vezi toate articolele