26
FebArterita si terapia de recuperare
Dr. ADRIANA DRAGAN, Medic Primar, Clinica Life Rehab
Arterita si terapia de recuperare
O afectiune invalidanta, destul de raspandita, este arterita. In aceasta boala vasele de sange care iriga membrele isi ingusteaza calibrul astfel incat sangele ajunge in cantitate insuficienta la tesuturi si acestea sufera fiind insuficient hranite si oxigenate.
Din ce cauze se intampla acest lucru? Cauza cea mai frecventa este ateroscleroza, boala a civilizatiei, care poate cauza infarct de miocard atunci cand se manifesta la nivelul vaselor coronare (vasele care iriga inima) sau accident vascular cerebral daca sunt afectate vasele cerebrale sau arterele carotide. Alte cauze ale arteritei sunt reprezentate de inflamarea peretilor arteriali care apare in boli numite vasculite, de cauza autoimuna.
Care sunt manifestarile clinice ale bolii? Multa vreme boala nu are manifestari clinice, pacientul nu simte nimic, poate doar o sensibilitate la frig a picioarelor, pentru ca arterele care iriga membrele inferioare sunt de regula afectate. Apoi apar dureri la mers care se manifesta dupa ce se parcurge o anumita distanta, dureri cu caracter de crampa sau „carcel”, care sunt resimtita de regula in gambe, coapse sau chiar in fese. Acesta manifestare clinica se numeste in limbaj medical „claudicatie intermitenta” si este caracteristica arteritei. Picioarele sunt reci, amortesc, pielea devine palida, pulsul nu se mai simte la palparea arterelor. Treptat apar dureri la eforturi din ce in ce mai mici si din ce in ce mai intense. Se ajunge si la dureri in repaus, in cursul noptii, care impiedica somnul si obliga bolnavul sa stea cu picioarele la marginea patului pentru a-si calma , cat de cat, durerea, care devine extrem de invalidanta. Pielea si tesuturile din regiunile afectate devin devitalizate, sensibile la orice traumatism, orice rana se vindeca extrem de greu, pentru ca in final , in ultimul stadiu de boala sa se ajunga la necroza tesuturilor si amputatie, cu pretul unor mari suferinte.
Tratamentul acestei afectiuni este complex: tine atat de o interventie medicala eficienta, dar depinde si de modificarea stilului de viata al pacientului, pentru ca in geneza ateroslerozei intervin factori de risc care trebuie neaparat controlati pentu a avea succes. Astfel fumatul este cel mai important factor de risc pantru arterita. Renuntarea la fumat fiind esentiala pentru succesul terapeutic. Oricare ar fi tratamentul medicamentos fara a renunta la fumat nu se pot obtine dacat rezultate terapeutice incomplete si pasagere. Alti factori de risc sunt: dislipidemia cu colesterol sau trigliceride crescute, diabetul zaharat, hipertensiunea arteriala, obezitatea si nu in ultimul rand stresul. Pacientul trebuie sa renunte la alimentele bogate in grasimi si zaharuri, la energizante si bauturi carbogazoase si sa consume o cantitate mare de fructe si legume proaspete care contin vitamine si minerale nutritive si pot reduce nivele periculoase de grasimi din sange. Pacientii hipertensivi trebuie sa urmeze tratamentul antihipertensiv pentru un control cat mai bun al tensiunii arteriale iar diabeticii trebuie sa isi mentina valorile glicemiei cat mai aproape de normal.
Tratamentul medicamentos consta in administrarea medicamentelor vasodilatatoare si a celor care fac sangele mai fluid .
Tratamentul chirurgical urmareste inlaturarea obstructiilor de la nivelul vaselor de sange atunci cand acest lucru este realizabil (angioplastie percutana cu balon sau cu stent sau trombendarterectomie ), inlocuirea unor portiuni de vas cu lumen mult ingustat de depuneri cu proteze vasculare sau devierea circulatiei prin vase sanatoase transplantate ca in operatiile de by-pass. In cazurile severe se recurge la amputatii, ca tratament paleativ, pentru indepartarea tesuturilor necrozate.
Mai putin cunoscut este aportul terapiei de recuperare in aceasta maladie. Procedurile de fizioterapie, prin actiunea lor vasodilatatoare si de calmare a durerii sunt extrem de eficiente in tratamentul arteritei. Se folosesc in acest scop curentul galvanic ( bai galvanice, ionizari si galvanizari cu electrozi, ultrasunetul in aplicatie reflexa, undele scurte in regim pulsat, campurile magnetice, deep oscilation, unele aplicatii de caldura. Exista si exercitii fizice indicate bolnavilor cu arterita, foarte eficiente daca sunt executate corect, pentru ca numai prin exercitiu fizic se elibereaza factori de crestere care permit dezvoltarea unei circulatii colaterale ce o inlocuieste pe cea compromisa.
O alta modalitate terapeutica pentru arteritici si mai putin cunoscuta, din pacate, este OZONOTERAPIA. Ozonoterapia este foarte eficienta in arterita, aceasta afectiune fiind prima in care ozonoterapia a fost folosita, acum mai bine de 50 ani, in scop medical. Aplicatia de ozon sub forma autohemoterapiei majore nu numai ca realizeaza o vasodilatatie sustinuta dar influenteaza si vascozitatea sangelui crescandu-i fluiditatea si chiar elasticitatea peretilor hematiilor care astfel se pot strecura in cele mai inguste vase de sange. Ozonoterapia este indicata in toata stadiile de evolutie a arteritei (spre deosebira de medicatie) si efectele ei sunt persistente in timp. In plus nu are efecte adverse iar contraindicatiile sunt minime.
Daca aveti arterita nu va limitati numai la tratamentul medicamentos ci apelati si la tratamentele de fizioterapiesi neaparat la ozonoterapie.
Tratamentele de fizioterapie si de ozonoterapie pentru arterita se pot realiza in cadrul clinicii Fiziozone, bd. Al Lapusneanu, nr. 94A