CAUTA ARTICOLE:

<< Inapoi la lista de articole

07

Sep

Caria Dentara

, EURODENTALMED


Caria dentara constituie, prin complicatiile sale, una din principalele cauze ale pierderii dintilor. Ea incepe in smalt si, pe masura ce creste in dimensiuni si se apropie de pulpa dentara, incep sa apara dureri la dulce, la rece sau la cald. Daca nu este tratata la timp, se ajunge la inflamatii pulpare, insotite si de durere (ca semn al reactiei nespecifice de aparare – inflamatia). Prin acutizare, se pot produce abcese dentare, care se caracterizeaza prin durere puternica, tumefierea regiunii, stare febrila datorata acumularii de piocian (puroi) si adesea dintele trebuie extras.

Nu va tratati singuri acasa! Nici metodele empirice, nici medicamentele auto-administrate nu rezolva, pe termen lung, afectiunea dentara. Fara tratament local, problema nu se rezolva.

Una din localizarile predilecte ale cariilor este pe suprafetele aproximale, adica pe suprafetele care vin in contact cu dintii vecini. Cauzele tin atat de structura dintelui, cat, mai ales, de dificultatea curatirii si autocuratirii acestor suprafete (prin flux salivar si masticatie). De multe ori apar carii pe ambii dinti in contact numite carii in oglinda.

Extractia

Extractia reprezinta ultima solutie de tratament. Tratamentul stomatologic vizeaza in primul rand conservarea dintilor pe arcada si doar in situatia in care acestia sunt irecuperabili, se practica odontectomia.

Sigilarea

Sigilarea este o metoda de prevenire a cariei dentare. Pe fata ocluzala a dintilor laterali (cea cu care mestecam), exista un relief alcatuit din niste proeminente (cuspizi), delimitate de mici santuri si fosete. Acestea sunt locurile unde, din cauza formei specifice, retentive, precum si a calitatii smaltului, se dezvolta cu predilectie procesele carioase. Acest lucru poate fi prevenit prin acoperirea lor cu materiale speciale (compozite fluide), procedeu denumit sigilare.

Santurile si fosetele sigilate vor avea, in loc de forma initiala, in "V", un profil rotunjit, ca un "U" deschis, facilitand astfel curatirea si impiedicand retentia resturilor alimentare.

Sigilarea se face atat la dintii temporari (de lapte), cat, mai ales, la cei permanenti, de obicei imediat dupa ce au erupt. Vor fi sigilati doar dintii care nu prezinta carii dentare, dupa ce in prealabil au fost curatati prin periaj profesional.



<< Inapoi la lista de articole