CAUTA ARTICOLE:

<< Inapoi la lista de articole

15

Mar

Chirurgia si ortopedia pediatrica

, Chirurgia si ortopedia pediatrica


Un domeniu medical actual de maxima importanta: Chirurgia si  Ortopedia Pediatrica
 Aparuta cu mai bine de 100 de ani in urma, desprinsa din trunchiul comun chirurgical si ortopedic, specialitatea medicala despre care vorbim a reprezentat un domeniu in continu progres, datorita unor ilustri maestri si fondatori precum: Kirmisson, Broca si Ombredanne, care este considerat pe drept cuvant parintele specialitatii. Ulterior prof. J.Leveuf si M. Fevre, au trasat si fundamentat noi directii si domenii catre care specialitatea noastra si-a indreptat atentia, le-a perfectionat si a lasat drum liber catre aparitia de noi specialitati, desprinse din specialitatea de baza: neurochirurgia pediatrica, chirurgia plastica si reparatorie a copilului, urologia si altele.
 In tara noastra, merite deosebite in dezvoltarea specialitatii le-au avut: prof. Cosacescu – fondatorul specialitatii, prof. D. Vereanu, prof. M. Socolescu, culminand cu prodigioasa activitate a acad. Prof. Dr. A. Pesamosca, socotit unanim pe plan international un corifeu de talie mondiala al Chirurgiei si Ortopediei copilului.
 Principiul fundamental al chirurgiei si ortopediei pediatrice este acela de a nu compara copilul cu un adult in miniatura. Copilul in acceptiunea noastra, a chirugilor pediatri, este o entitate fiziologica si patologica aparte, ceea ce conduce firesc la un mod propriu de gandire chirurgicala si de tratament de specialitate.
 Patologia copilului este in foarte mare masura diferita de aceea a adultului, exceptand bineinteles unele situatii care sunt discutate si apreciate in mod similar.
 O mare parte a patologiei chirurgicale a copilului este net diferita fata de adult, refrindu-ma aici la afctiunile congenitale, foarte multe de sorginde malformativa, care imbraca o varietate clinica de neimaginat astazi si care impun prin gravitatea lor, metode terapeutice complexe, de lunga durata, avand complicatii majore si care, din pacate, se soldeaza si astazi cu o rata deloc neglijabila a mortalitatii, in pofida marilor progrese realizate in domeniul nostru, dar si intr-un alt domeniu intim conectat cu chirurgia, si anume anestezia si terapia intensiva a copilului.
 Intr-adevar in activitatea noastra, suntem enorm ajutati de marea putere de vindecare specifica organismului tanar, marea sa plasticitate, imunitatea sa nealterata de bolile cronice si stress, precum si de o putere de vindecare incredibila, pe care acesti mici pacienti o au, gratie ingerasului lor pazitor.
 Scoala romaneasca de profil s-a preocupat in mod constant de buna pregtire a discipolilor sai, existand actualmente multe clinici si sectii de specialitate la nivelul tuturor resedintelor administrative judetene.
 S-au abordat cu mult succes domenii noi, legate indeosebi de chirurgia spinala a copilului, indeosebi aceea a devierilor patologice a coloanei vertebrale, de etiologie frecvent malformativa, avand rezultate exceptionale, aceasta si datorita marilor progrese realizate in domeniul perfectionarii instrumentarului chirurgical si a materialelor de osteosinteza. Nu putem trece peste acest domeniu fara a-i aminti pe ilustri profesori M. Jianu si Gheorghe Burnei, renumiti de multa vreme si pe plan international. 
 Chirurgia viscerala pediatrica a reusit intr-un timp foarte scurt sa se adapteze si sa actualizeze la cel mai inalt nivel tratamentul malformatiilor digestive prin celioscopie.
 Marile dileme de diagnostic si tratament ale specialitatii noastre au fost rezolvate, gratie progreselor exceptionale in domeniul cercetarii stiintifice.
 Genetica este prezenta tot mai mult alaturi de noi, oferindu-ne posibilitati de neimaginat altadata, in ceea ce priveste studiul etiologic, clasificarea malformatiilor congenitale, patogenia, implicandu-se actualmente chiar in stabilirea conduitei terapeutice. Este cazul cercetarilor mai noi desfasurate in clinica de chirurgie si ortopedie pediatrica din Constanta referitoare la acest domeniu si care si-a indreptat atentia catre o afectiune deosebit de rara si severa a copilului, si anume megacolonul congenital. Cercetarea a reusit sa individualizeze markerii genetici si cromozomiali ai afectiunii, stabilind cateva principii, deocamdata unanim acceptate in stabilirea conduitei terapeutice.
 Dezvoltarea neincetata a campului de actiune a chirurgiei si ortopediei pediatrice, impune concomitent, un studiu aprofundat, continu si exclusiv ca orientare, din partea acelora care se consacra acestui domeniu, care ramane inca enorm de cercetat.
 Am incercat aici sa trasam un cadru general al problemei dar si sa evidentiem posibilitatile actuale si tendintele specialitatii noastre.
 Am fi fericiti ca articolul sa fie bine perceput de catre parintii si medicii micilor nostri pacienti, cuvintele de fata fiind in esenta si in acceptiunea noastra un omagiu adus inocentilor nostri pacienti, carora ne straduim sa le redam sanatatea, utilizand toate cunostintele si posibilitatile terapeutice actuale.

 
Autori:
Dr. Aurel Pruna – medic primar Chirurgie si Ortopedie Pediatrica, Spital Clinic Judetean de Urgenta Constanta
Dr. Florin-Daniel Enache – medic rezident Chirurgie Pediatrica, Spital Clinic Judetean de Urgenta Constanta



<< Inapoi la lista de articole