02
AugChirurgia tumorilor mici faciale
Dr. Panchici Cornelia, Medic Primar, CMI DR PANCHICI CORNELIA
La ora actuală asistăm la o explozie de diverse afecțiuni cutanate faciale-formațiuni tumorale, de care pacienții sunt îngrijorați că pe parcursul timpului și sub influența radiațiilor solare se pot tranforma în neoplazii cutanate. Nimic nu este mai greșit decât fraza, des auzită în cabinetul medical: ”Alunița o am din naștere și dacă o scot poate provoca cancer!” Nimic m-ai greșit!!!
Esențial pentru orice formațiune tumorală situată nu numai la nivelul feței ci și în alte părți ale corpului, este supravegherea sa, astfel că la orice semn de agitație (prurit accentuat, schimbarea culorii, apariția de fenomene inflamatorii perilezionale, traumatizarea repetată) pasul următor constă în vizita la medicul de familie care vă v-a îndruma către un medic specialist pentru indepărtarea sa.
Intervenția chirurgicală în sine nu este în marea majoritate a cazurilor complicată, anestezia este locală, iar piesa se scoate cu marjă de siguranță, atât în plan orizontal, cât și în profunzime cu țesut aparent indemn. Formațiunea tumorală este supusă examenului histopatoplogic, care indică că leziunea a fost curățată în totalitate și certifică diagnosticul preoperator. În cazul în care leziunea se dovedește a fi malignă, pacientul este dispensarizat și presupune colaborarea in echipă (radioterapie, chimioterapie), în funcție de diagnosticul obținut prin examinarea anatomo-patologică. După îndepărtarea leziunii, grija principală a chirurgului este ca sutura să fie cât se poate de bine executată și camuflată în liniile de tensiune ale feței. De regulă, firele de sutură sunt atraumatice, extrem de fine și se scot la 5 -7zile. Recuperarea este rapidă iar rezultatul definitiv.
INGRIJIRI POSTOPERATORII:
-igienă locală riguroasă;
-este interzisă expunerea la soare, solariu, saună, timp de 3-4 săpăamâni;
-pentru a obține o cicatrice cât mai cosmetică utilizarea de benzi de silicon, cremă tip dermatix, contractubex.