12
DecCONJUNCTIVITELE
Prof. Dr. DENISLAM DOGAN, Medic Primar, CABINET OFTALMOLOGIE PROF.DR. DENISLAM DOGAN
CONJUNCTIVITELE
Conjunctivita este o inflamatie sau o infectie a conjunctivei (o membrana care acopera partea alba a ochilor si partea interna a pleoapelor). Cand aceasta membrana este iritata, vasele de sange se dilata si ochiul devine rosu. Din cauza localizarii sale, conjunctiva este expusa la actiunea microorganismelor sau a altor substante nocive exogene, rareori endogene. Rezistenta la acest bombardament o constituie lacrimile care dilueaza materialul infectios si il conduce spre caile lacrimale pentru excretie.
Conjunctivitele sunt afectiuni foarte frecvente la copii şi adulti, putand avea caracter epidemic sau endemic. Netratarea conjunctivitei determina diverse complicatii si poate duce chiar si la orbire prin propagarea bolii la cornee, astfel incat tratamentul nu trebuie neglijat, ci efectuat cu strictete dupa indicatiile medicului. Conjunctivita poate fi acuta (apare subit) sau cronica (de lunga durata).
CONJUNCTIVITA ACUTA
Conjunctivita acuta este cea mai frecventa infectie oculara si poate fi cauzata de bacterii sau virusi.
1. Conjunctivita bacteriana.
Se caracterizeaza prin ochi rosu, eliminare de secretii purulente, senzatie de nisip in ochi si, ocazional, lipirea pleoapelor dimineata. Boala poate sa apara la un singur ochi sau la amandoi. Vederea nu este afectata. La adulti, conjunctivitele sunt determinate de stafilococ sau streptococ. La copiii mici, conjunctivitele sunt asociate cu dacriocistita, o infectie si inflamatie a canalului lacrimal determinata in special de stafilococ.
Tratamentul inadecvat sau insuficient al conjunctivitelor poate determina keratita (afectarea corneei), care poate duce pana la pierderea vederii.
Pentru tratamentul conjunctivitelor bacteriene se administreaza antibiotic local; la copiii mici, acesta trebuie ales cu grija pentru a avea un efect maxim, pentru a nu produce efecte secundare nedorite, si pentru a nu crea rezistenta bacteriana. Tratamentul presupune administrarea antibioticului sub forma de colir (picaturi). In cele mai multe cazuri de conjunctivita la adulti sau copii, tratamentul este initiat fara examenul secretiei conjunctivale. Daca oftalmologul doreste sa se efectueze cultura, se initiaza tratamentul antibiotic si, ulterior se modifica, daca este necesar, in functie de rezultatul antibiogramei.
2. Conjunctivita virala
Este determinata de obicei de adenovirus. In multe cazuri, apare dupa o infectie a cailor respiratorii superioare, cum este raceala obisnuita. Frecvent boala se transmite prin contactul cu un membru al familiei sau cu o alta persoana cu ,,ochi rosu’’. Bolnavul prezinta de obicei inrosirea ambilor ochi, secretie conjunctivala apoasa, redusa si, in general, vedere buna.
Oftalmologul gaseste semne ale infectiei virale si ganglionii preauriculari mariti (localizati in fata urechii). In unele cazuri, corneea ochiului afectat dezvolta fenomene imune, care pot afecta vederea si dureaza cateva luni pana la vindecare. In general, conjunctivitele virale dureaza aproximativ trei saptamani. Tratamentul se reduce la terapie simptomatica.
CONJUNCTIVITA CRONICA
Conjunctivita cronica este o inflamatie a ochiului care poate fi insotita uneori de o infectie. Aceasta este cauzata de diversi alergeni (conjunctivita alergica) sau de factori iritanti din mediu (iritatii oculare) si poate sa dureze saptamani si uneori chiar luni de zile.
1. Conjunctivita alergica
Aproape intotdeauna este prezenta senzatia de mancarime. Mai pot sa apara: secretie filamentoasa, dar redusa, ochi rosu si alte simptome alergice ca rinita (nas infundat, cu secretie apoasa), mancarimi in gat si tuse seaca. Vederea este rar afectata. Diagnosticul este confirmat prin lipsa semnelor de infectie la examinarea oftalmologica.
Tratamentul este in general simptomatic, in multe cazuri, cronic. Se poate trata cu diverse preparate desensibilizante, dar este necesara si evitarea cauzei alergiei.
2. Iritatiile oculare
Praful, aerul poluat, fumul, lumina solara puternica, lucrul indelungat in fata monitoarelor de calculator sau anumite substante pot provoca diverse iritatii oculare. Ochii devin rosii, cu mancarimi si eventual secretie apoasa. Cel mai important este de a evita factorii iritativi. Lacrimile artificiale sau lubrifiantii oculari pot ajuta la indepartarea factorilor iritativi si la lubrifierea corneei.
BLEFARITELE
Adesea conjunctivitele sunt insotite de blefarite. Blefarita este o inflamatie a pleoapelor, caracterizata prin mancarimi, arsuri, senzatie de corp strain si aparitia de cruste. Multi pacienti mai prezinta o componenta seboreica (matreata) sau infectioasa (de obicei stafilococica).
Tratamentul blefaritei este complex. In afara tratamentului cu antibiotic sau cu combinatii antibiotic-antiinflamator steroidian, o componenta importanta o reprezinta curatarea pleoapelor pentru indepartarea scuamelor; aceasta se face cu un sampon special, care trebuie folosit timp indelungat, cateva luni pentru a preveni reaparitia bolii.
PREVENIREA CONJUNCTIVITELOR
Conjunctivita este cea mai comuna infectie si cea mai contagioasa, ea fiind usor transmisa prin simpla frecare a ochilor cu mainile murdare sau contaminarea obiectelor, a prosoapelor si, de aici se poate contamina intreaga familie. Prima linie de aparare este sa evitati cauzele care produc conjunctivite. Iata cateva sfaturi pentru a evita infectarea sau reinfectarea:
· Spalati-va frecvent mainile.
· Evitati atingerea sau frecarea ochilor.
· Prosopul de fata, prosoapele in general, fata de perna trebuie sa fie individuale; spalati-le dupa fiecare folosire.
· Nu imprumutati picaturi de ochi sau cosmetice ca rimel, creion de ochi sau fard. Inlocuiti-le dupa ce v-ati vindecat, pentru a evita reinfectarea.
· Nu folositi ceai de musetel, doar apa rece si sapun.
· Se vor purta ochelari de protectie in cazul in care se lucreaza cu substante toxice, se va evita contactul cu apa de piscina, apa netratata cu clor sau alte ape naturale statatoare.
· Oftalmologul dumneavoastra va poate recomanda intreruperea portului lentilelor de contact (daca purtati) sau inlocuirea lor dupa vindecare.
· Pentru a evita aparitia conjunctiviteli alergice, pastrati geamurile si usile inchise in zilele cu mult polen. Stergeti praful si dati cu aspiratorul frecvent pentru a reduce posibilii alergeni din casa. Stati in locuri bine aerisite daca sunteti expusi la fum si substante chimice. Compresele reci pot fi linistitoare.
· Ceea ce trebuie sa stie parintii este ca toaleta oculara se face cu ser fiziologic sau apa fiarta si racita aplicata pe comprese sterile, cu care se sterg ambii ochi, dinspre unghiul extern spre cel intern si nu invers. Contrar a ceea ce "se stie", instilarea in ochi de ceai de musetel, lapte de mama (pentru sugar), sau alte solutii obţinute empiric sunt daunatoare pentru ochii copilului.
· Se va efectua tratamentul numai dupa vizita la un medic oftalmolog cat mai precoce posibil.