CAUTA ARTICOLE:

<< Inapoi la lista de articole

21

Jan

Dieta de dupa Sarbatori

, Dieta de dupa Sarbatori


Anual, mii de români ajung să umple sălile de la urgenţe, iar alte câteva mii acuză stări de greaţă, indigestie, balonări etc. Toate acestea datorită meselor de sărbători, bogate în grăsimi, zahăr sau proteine animale şi stinse cu alcool din belşug; iar dacă toate acestea survin în urma celor aproape 2 luni de post, efortul organismul de a digera tot a acest festin culinar creşte exponenţial.

Un studiu recent american, a arătat ca excesele alimentare şi mâncatul noaptea târziu (aşa cum se întâmplă de sărbători), dau peste cap ceasul biologic al organismului. Şi atunci ce e de făcut?

În primul rând, evită alimente pline de grăsimi, prăjelile, alimentele picante şi dulciurile. Pentru a ajuta organismul să se recupereze, cel mai bine ar fi să consumi cât mai multe porţii de legume şi fructe, în detrimentul produselor de origine animală. Salate de legume, supe uşoare, iaurt slab sunt câteva exemple de alimente ce abundă în substanţe nutritive importante şi reprezintă o alegere numai bună în cazul de faţă.

Foarte importantă este şi hidratarea. E obligatoriu să consumăm 6-8 pahare de apă. De asemenea, se pot consuma şi ceaiuri detoxifiante, cum este ceaiul verde sau cel anason. Pentru sănătatea rinichilor noştri, ar trebui să consumăm în această perioadă ceaiuri diuretice de urzica, mătasea de porumb, coada-calului, coada-şoricelului, brusturele, mesteacănul, feniculul, nalba şi socul.Pentru detoxifierea ficatului cele mai bune sunt păpădia, rozmarinul, salvia, anghinarea, rostopasca, muşeţelul, armurariul, cicoarea sau genţiana.

Ceaiurile care „curăţă” sângele sunt: urzica, păpădia, coada-şoricelului, iarba-mare, brusturele, mesteacănul, cicoarea, afinul, nucul, lemnul-dulce, săpunăriţa şi socul.



<< Inapoi la lista de articole