07
JunIMAGISTICA PRIN REZONANŢĂ MAGNETICĂ (RM)
Dr. Butoi Gabriela, Medic Primar, MEDIMAR IMAGISTIC SERVICES
Ce este RM?
Rezonanţa Magnetică reprezintă tehnica imagistică medicală cea mai complexă, neinvazivă folosită pentru vizualizarea structurilor interne în detaliu şi în unele cazuri funcţionarea corpului uman, care a dus la îmbunătăţirea substanţială a medicinii moderne prin furnizarea unui diagnostic precis pentru o gamă largă de boli.
Imagistica prin rezonanţă magnetică foloseşte un câmp electromagnetic puternic şi valuri de radiofrecvenţa pentru a produce imagini ale diferitelor planuri anatomice. Principiul tehnic al acestei metode constă în stimularea de protoni de hidrogen din diferite organe, cu unde de radiofrecvenţa, urmată de relaxarea acestora, moment în care se emite un semnal care este detectabil prin scaner şi transformat în imagini. Datorita acestui principiu, rezonanţa magnetică permite examinarea cu mare acurateţe a structurilor organismului în diverse planuri.
Imagistica prin Rezonanţa Magnetică este extrem de precisă în diferenţierea tipurilor de ţesut, şi oferă posibilitatea unui diagnostic mult mai clar al afectării ţesuturilor moi (care intra în compoziţia organelor, creierului, muşchilor, articulaţiilor), decât o face computer tomografia sau ecografia.
Această caracteristică reprezintă un avantaj important al acestei tehnici faţă de alte metode imagistice, ceea ce face ca RM sa fie deosebit de utilă în diagnosticarea afecţiunilor neurologice, muculo-scheletale, ale părţilor moi, inimii şi vaselor de sange, organelor abdominale (ficat, pancreas, splină) şi pelvine (uter, ovare, prostata, rinichi) sau în depistarea cancerului.Spre deosebire de tomografia computerizată sau radiologia convenţionala, rezonanţa magnetică nu utilizează radiaţii ionizante, deci nu este o tehnica imagistică iradiantă.
Care sunt cele mai comune utilizări ale RM?
Până în prezent RM este cea mai bună tehnică pentru diferentierea ţesuturilor normale de cele patologice din corpul omenesc, depăşind cu mult ecografia şi chiar tomografia computerizată. Orice regiune a corpului, este accesibilă examinării. Principalele aplicaţii ale metodei în medicina umană sunt cele de diagnostic, orientare a tratamentului şi urmărire în timp.
Rezonanţa magnetică este folosită pentru studierea afecţiunilor localizate la nivelul capului, gâtului, toracelui, abdomenului, bazinului, vaselor, glandelor mamare şi scheletului osos.:
Cum mă pregătesc pentru examinarea RM?
În mod normal nu este nevoie de o pregătire speciala înainte de efectuarea RM.
În unele cazuri (de exemplu, colangiografia RM, RM a intestinului subţire, RM endorectal), este nevoie de o pregătire specială, care va fi comunicată pacientului atunci când face programarea. În cazul în care nu vi se comunică o recomandare, vă urmaţi programul zilnic obişnuit.
Această examinare este nedureroasă şi neiradiantă
Odată ajunşi în Clinica veţi fi preluat de un tehnician, care vă va ruga să completaţi formularul de investigaţie RM, care va furniza medicului radiolog, informaţii despre starea dumneavoastră de sănătate. Deoarece aceasta tehnică imagistică foloseşte un câmp magnetic puternic, vă rugam, să informaţi personalul nostru cu privire la orice obiect metalic aţi putea avea în organism De asemenea toate obiectele metalice pe care le deţineţi (bijuterii, ceas, carduri, telefoane, agrafe, fermoare, proteze dentare, ochelari, monede, piercing-uri) trebuie îndepărtate, înainte de a intra în camera de investigaţie.
Stimulatoarele cardiace, implanturile cohleare (din urechea interna), anumite tipuri de neurostimulatoare, clipuri cerebrale şi pompe de perfuzie sunt prohibitive pentru examinarea RM. De asemenea trebuie să anunţaţi personalul medical dacă aveţi valve cardiace metalice sau stenturi şi proteze metalice articulare.
Anumite componente din tatuaje pot conţine fier şi acestea s-ar putea încălzi, dar aceasta rareori constituie o problema.
Pacienţii cu insuficienţă renală ar trebui să informeze personalul nostru despre starea lor, deoarece aceştia vor fi atent evaluaţi înainte de administrarea unei substanţe de contrast intravenos. Uneori, ar putea fi necesară recomandarea unui specialist pentru a evita fibroza sistemică nefrogenă, complicaţie extrem de rar întâlnita la cei cere au insuficienţă renală după administrarea substanţei de contrast.
Gravidele sau femeile care pot fi însărcinate nu vor fi supuse unui examen RM în primele 3 luni de sarcină, excepţia cazului în care medicul trimiţător consideră că informaţii similare nu au putut fi furnizate de câtre alte teste medicale, iar beneficiile depăşesc riscurile.
RM presupune plasarea subiectului în interiorul unui tunel, cu regiunea de examinat situată în mijlocul acestuia, cu corpul nemişcat. Pe durata celor câteva zeci de minute cât durează examinarea, pacientul poate înregistra un grad de disconfort legat de plasarea în spaţii închise (claustrofobie).Aceasta poate fi contracarata prin cunoaşterea prealabilă a aparatului sau administrarea unor sedative uşoare.
Copiii de obicei necesita sedare pentru examinarea RM. Un personal medical specializat în anestezie de copii va asigura bunul mers al examinării. Veţi primi instrucţiuni pentru pregătirea copilului dumneavoastră pentru anestezie.
Vă rugăm, să aduceţi la clinică orice examinare imagistică făcută anterior, rapoarte sau documente medicale referitoare la starea medicală reală, deoarece acestea sunt utile pentru medicul radiolog în stabilirea unui diagnostic corect.
Medicii trimiţători, precum şi pacienţii noştri sunt bineveniţi în clinică pentru a discuta cu radiologi noştri dacă RM-ul este potrivit pentru starea medicală actuală a pacienţilor .
Noi vă asigurăm că facem eforturi pentru a respecta orarul programărilor. Dar uneori se poate întâmpla ca în ciuda preocupărilor noastre, programul să se decaleze şi să trebuiască să aşteptaţi datorită nevoilor speciale ale cazurilor complexe, vârstnicilor sau pacienţilor cu boli severe. Apreciem răbdarea dumneavoastră în aceste cazuri şi vă mulţumim pentru înţelegere.
Administrarea substanţei de contrast.
În timpul examinării RM ar putea fi necesar ca pentru a creste acurateţea diagnosticului să fie necesară administrarea intravenoasă a unei substanţe de contrast. Acesta este un compus chelat de gadoliniu, care are proprietăţi paramagnetice şi este vizibil pe imagini MR.
În unele cazuri, administrarea de agent de contrast ar putea fi un beneficiu enorm pentru diagnostic. În general examinările care vizează organele abdominale, sfera cardiacă şi afecţiunile oncologice, infecţiile şi bolile inflamatorii ar putea necesita injectarea substanţei de contrast. Utilizarea unei substanţe de contrast îmbunătăţeşte precizia examinării şi ajută radiologul să stabilească o evaluare completă şi corectă a patologiei pacientului.
Toţi pacienţii vor fi informaţi despre necesitatea administrării substanţei de contrast, şi îşi vor da consimţământul scris înaintea injectării acesteia. Dacă pacientul refuză să se supună unui studiu cu agent de contrast iv, examinarea RM ar putea fi efectuată fără aceasta, dar informaţiile furnizate de astfel de investigaţii nu pot garanta un diagnostic corect şi complex.
Tehnicianul vă va întreba dacă aţi avut vreodată reacţii alergice la alergeni de orice tip, substanţe de contrast iodate, medicamente, mâncare, mediu sau dacă suferiţi de astm.
De asemenea trebuie să anunţaţi personalul medical dacă suferiţi de boli grave sau aţi fost supus recent unei intervenţii chirurgicale.
S-ar putea să apară reacţii adverse minore după administrarea agenţilor de contrast iv, inclusiv dureri de cap, strănut, greaţa, vărsături, urticarie şi edem. Aceste manifestări apar la mai puţin de 0,05% din cazuri, şi de obicei nu necesită medicaţie. Reacţiile alergice majore sunt extrem de rare (aproximativ 0.03-0.1% din cazuri) şi necesită tratament medical de urgenţă.
Clinica nosata este localizata în incinta Spitalului Judetean Constanta, astfel încât putem asigura îngrijiri medicale specializate de urgenţa şi intervenţie promptă în astfel de cazuri.
În general la mamele care alăptează, după administrarea unei substanţe de contrast care conţine gadolinium, este precaut să se suspende pentru 24 de ore alăptarea la sân.
Cum funcţionează rezonanţa magnetică? Ce voi simţi în timpul şi după ce fac RM?
Asistenta vă va aşeza pe masa de examinare, care se mişca automat în poziţia necesară investigaţiei, într-un tub cilindric iluminat şi bine ventilat în interior.
Principiul de examinare presupune ca partea corpului care va fi scanată să fie acoperită printr-un dispozitiv (bobina) care va transmite semnalul şi să fie plasată în centrul tunelului.
Veţi fii singur în camera de examinare pe tot parcursul investigaţiei, dar va fi posibilă comunicarea cu tehnicianul, prin microfon. Odată ce veţi fi poziţionat în câmpul magnetic din aparat vor fi emise unde radio, pentru a fi captate imagini ale corpului dumneavoastră, în diferite planuri. În aceste momente se vor crea zgomote ritmice, moderate. Pentru a vă simţi cât mai confortabil, în timpul examinării veţi purta căşti antifonice, fără a fi întrerupta nici un moment comunicarea cu operatorul. Semnalele transmise vor fi procesate de câtre un calculator care le transforma în imagini în diverse planuri.
Singurul lucru pe care trebuie sa îl faceţi în timpul examinării este de a sta nemişcat. Orice mişcare pe parcursul investigaţiei poate afecta calitatea imaginilor, cu repercusiuni asupra interpretării lor. La nevoie, desigur, secvenţele se pot repeta, însa aceasta duce la prelungirea examinării. În anumite tipuri de examinări (RM cardiac, abdominal, angioRM) va trebui să colaboraţi cu tehnicianul şi să vă ţineţi respiraţia pentru perioade scurte de timp (4-20 de secunde).
În cazul în care va fi necesara administrarea substanţei de contrast, vi se va monta o linie venoasa. Este posibil să primiţi ser fiziologic pentru a menţine linia venoasă deschisă până la administrarea substanţei de contrast. Aceasta se face după achiziţionarea unor serii de secvenţe, urmând ca după administrarea substanţei de contrast să se efectueze şi alte secvenţe specifice pentru examinarea postcontrast.
Întreaga procedura durează 10-45 de minute, în funcţie de tipul de examinare solicitată.
Imediat după examenul RM, va puteţi întoarce la ocupaţia dumneavoastră, fără risc de efecte secundare.
Cine interpretează rezultatele, cum şi în cât timp intru în posesia lor?
Rezultatele vor fi interpretate de unul din cei 6 medici radiologi care activează în Clinica Medimar; Întrucât imagistica este o specialitate complexă, şi cu ajutorul rezonanţei magnetice se pot diagnostica o gamă largă de afecţiuni, în funcţie de examinarea pe care o solicitaţi, medicul care are cea mai vastă pregătire în interpretarea imaginilor rezultate prin scanarea unei anumite regiuni anatomice va formula rezultatul.
Împreuna cu rezultatul scris, care aşa cum am mai specificat este un diagnostic complet şi corect şi nu numai o descriere a imaginii de pe film, veţi primi un film şi/sau un CD cu imaginile înregistrate (În funcţie de solicitarea dumneavoastră). Este de preferat să cereţi CD, deoarece pe acesta sunt achiziţionate mai multe imagini, şi poate fi păstrat în condiţii sigure o perioadă mai lungă de timp. CD-ul este necesar în cazul în care se doreşte o a doua opinie medicală sau se urmăreşte evoluţia în timp a unei boli.
Rezultatele se pot ridica de la sediul clinicii în care aţi făcut examinarea, sau pot fi trimise prin fax sau e-mail.
Care sunt contraindicaţiile RM?
Orice obiect metalic din corp sau din vecinătatea acestuia (proteze, stent-uri metalice, bijuterii, etc) pot fi afectate de câmpul magnetic puternic.
Fără existenţa unui puternic motiv medical, rezonanţa magnetică este în general evitată în primele 12 săptămâni de sarcină.