17
MarInvestigatia 3D o necesitate in practica stomatologica
Dr. Ghiban Dora, Alpha Digital Center
1. Ce este CBCT?
In traducere, CBCT - Cone Beam Computer Tomography, înseamnă o tomografie computerizată cu fascicul conic. Această investigație a însemnat un "salt imens în diagnosticarea și planificarea tratamentului" stomatologic, oferind rezultate extrem de fidele a zonei de interes, dar cu o doză minimă de radiatie.Metoda de investigație 3D este simplă, se desfășoară rapid cu o doză de iradiație minimă, accesibilă ca preț, ușor de utilizat și foarte important, extrem de fidelă. Imaginile obținute astfel sunt într-un raport de 1:1 cu cele reale,adica ”TRUE TO LIFE”, reconstrucția respectând o scală veritabilă corectă, exactă a zonei expuse.
2. Cum se realizează imaginea 3D?
În acestă tehnologie, se folosește un singur fascicul conic de raze X, obținând imaginea anatomică - "reconstrucția volumetrică", printr-o singură rotație a generatorului de radiație in jurul pacientului (360').Impreuna cu soft-ul sau,Kodak 9000 3D genereaza informatii care permit vizualizarea precisa a structurii dentare in reprezentare spatiala.Se pot obtine sectiuni axiale,coronare,sagitale sau intr-o anumita directie aleasa de medic(in functie de axul dintelui interesat).
ORTHOGONAL SLICING este optiunea de reprezentare spatiala,de ”reconstructie volumetrica” a zonei interesate pentru un volum standard de 50x37mm.
CURVED SLICING ofera posibilitatea trasarii/marcarii curburii arcadei interesate de catre computer-centrata pe mijlocul crestei osoase sau de catre medic in zonele marcate de acesta pe os. Slice-urile urmeaza curba trasata/aleasa astfel.Este utila in diverse masuratori in orice plan,trasarea traiectului nervos,simularea implantelor.
OBLIQUE SLICING genereaza sectiuni in orice directie sau axa aleasa de medic,oferind imaginea corespunzatoare planului in care se afla pozitionat axul dintelui.Utila in simularea implantelor, vizualizarea ATM,endodontie.
STITCHING-ul ofera imaginea intregului maxilar,alaturand cele 3 volume(85x66x37mm).
CBCT (Cone Beam Computer Tomography) - folosește un fascicul mic de raze, acesta având o formă conică si o dimensiune precisă. Prin rotirea sa într-un singur timp în jurul capului pacientului (360°), obținem "un volum" - o reconstrucție volumetrică extrem de fidelă (scala 1:1), într-un timp foarte scurt și cu o doză de radiație mult micșorată în comparație cu investigația descrisă anterior.De asemenea, prețul și accesibilitatea ei, o fac extrem de comodă și avantajoasă, ea putând fi folosită în numeroase scopuri: endodonție, implantologie, chirurgie maxilo-faciala, paradontologie, ortodonție, urgente stomatologice sau patologia ATM.Aparatul ales de noi este KODAK 9000 3D. Unul din aspectele care ne-au determinat să alegem această variantă este radiația minimă, sursa acestei afirmații fiind dată de IRSN - Institutul de Radioprotecție și Siguranță Nucleară.Iata cateva detalii care confirma cele spuse mai sus.
Volumul investigat ete mic (50x37mm) fiind special conceput astfel pentru practica uzuală stomatologică si respectând principiile ALARA(As Low as Reasonably Achievable).Conform acestor principii primeaza obtinerea unor imagini de calitate superioara,dar la doze cat mai mici de radiatie.Aceasta dimensiune se potriveste perfect dimensiunilor din cavitatea bucala.Timpul de expunere este minim(cateva secunde).
Această investigație este extrem de utilă, putem spune chiar că este NECESARĂ în practica noastră, atunci când avem nevoie de măsurători exacte și detalii fidele ale zonelor investigate(orthogonal slicing,curved and oblique slicing,stitching). Este de domeniul trecutului utilizarea radiografiilor retroalveolare ca singura metodă de investigație în cazul unor tratamente complexe care implică o atentă examinare a zonei interesate. Atât radiografia retroalveolară, cât și cea panoramică sunt utile, dar ele oferă imagini 2D - BIDIMENSIONALE. Este absolut imposibil să apreciem corect o distanță, o traiectorie, o adâncime sau o înălțime în aceste condiții. La fel ca in matematică atunci când datele pe care le avem nu sunt precise, șansele de a obține un rezultat corect 100% sunt reduse dramatic.
A nu se înțelege însă, că aceste investigații nu ne sunt de ajutor. BA DA! Dar trebuie să fim conștienți unde și când pot fi ele folosite. Ele se completează reciproc oferind imagini de ansamblu sau centrate exact pe o zonă mai mică, în funcție de fiecare caz in parte.
3. Când folosim CBCT?
Investigația 3D oferă posibilitatea reconstructiei volumetrice a zonei care ne interesează. KODAK 9000 3D generează imagini în format DICOM - format internațional standard pentru imagistica medicală.
Software-ul KODAK 9000 3D oferă posibilitatea de a vizualiza imaginile obținute în toate cele 3 planuri (axial,coronar,sagital), de a roti, scana, măsura distanțe și unghiuri, de a colora traiectul nervos sau de a simula pozitionarea unor implante, toate acestea ducând într-un final la un diagnostic facil, clar și corect, precum și la alegerea unui plan de tratament elegant, sigur, adecvat și personalizat.
Acest program creaza in urma scanarilor efectuate la diferite distante (alese de noi) imagini pseudo-panoramice in reconstructia volumetrica.Aici se realizeaza trasarea punctelor pentru diferitele masuratori sau evidentierea traseelor nervoase.Datele obtinute sunt exacte,reale si corecte in acel punct.Programul ofera posibilitatea maririi sau micsorarii imaginii,multiplicarii numarului de slice-uri, plasarii si simularii tipului de implant ales etc.Nu intotdeauna utilizarea CBCT este necesara,dar pentru ca este mult mai usor sa previi decat sa repari,credem ca aceasta investigatie se preteaza in majoritatea cazurilori in care avem nevoie de o imagine fidela,o informatie corecta si de amanunt a zonei interesate.
Această investigație este utilă și necesară, ea pretându-se foarte bine într-o gamă variată de situații clinice și ne conduce la găsirea unui diagnostic solid, real și robust, precum și la alegerea unui tratament adevărat, personalizat și sigur cu atât mai mult cu cât întâmplările de zi cu zi ne obligă să fim precauți, dar și să ne autoprotejăm, crescându-ne în mod continuu calitatea muncii!
4. Concluzii finale
KODAK 9000 3D răspunde cu succes cererii tot mai mari de investigaţii performante, fidele, accesibile pentru pacient, cu o doză minimă de radiație și cu largă adresabilitate practicii stomatologice variate.CBCT este o metodă modernă și elegantă de investigație care crește în mod real calitatea muncii noastre,ne ajută să depășim anumite obstacole, protejandu-ne de eventualele esecuri datorate lipsei de informație.
ALPHA DIGITAL CENTER va ofera realizarea acestei investigatii comod,rapid,elegant,la cele mai inalte standarde de dotare si calificare a personalului sau.