CAUTA ARTICOLE:

<< Inapoi la lista de articole

27

Jul

Legea lui Yin si Yang

, Dr POP CECILIA


In natura fenomenele apar imperecheate si totodata in opozitie (zi-noapte, cald-rece, viata-moarte etc.) Observand natura, vechii chinezi au dedus legea naturala a polaritatii complementare. Ei au numit Yang principiul activ (puternic, masculin, cald, luminos) si Yin principiul pasiv (moale, feminin, rece, intunecat). Polaritatea Yin-Yang este intotdeauna complementara, niciodata conflictuala. Yang reprezinta panta luminata de Soare a dealului, Yin e panta umbroasa a aceluiasi deal; cele doua fete ale monedei, una neputand exista fara cealalta.Interactiunea dintre Yin si Yang creaza dinamism, schimbare perpetua. Cand ceva impiedica transformarile ciclice normale ale lui Yin si Yang, se ating stari de extreme, nefiresti, adica nesanatoase.

In natura, din astfel de dezechilibre extreme ale energiilor Cerului si ale Pamantului rezulta uragane, incendii, cutremure sau inundatii devastatoare. In cazul oamenilor, dezechilibrele energiilor vitale cauzeaza perturbatii care devin vizibile intai ca simptome, deranjamente functionale iar necorectate in timp genereaza boli cronice si degenerare.

La oameni echilibrul relativ Yin-Yang este strans legat de emotii.
(”E-motion” = energie in miscare). Emotiile puternice produc iures in curgerea energiilor interioare, ceea ce afecteaza imediat fiziologia organismului. De exemplu atunci cand cineva ”fierbe de manie” (Yang extrem), fata devine rosie, ochii injectati, arterele capului pulseaza violent, apar broboane de transpiratie iar respiratia e sacadata, cu expir prelungit. Tot acest tablou exprima incercarea organismului de a scoate la suprafata energia fierbinte a furiei si de a reechilibra energia interna. La polul opus, cand cineva se simte fara speranta, daramat, cand plange (stare de Yin extrem), apare oftatul sau suspinul adanc si repetat – respectiv inspiratii prelungi si profunde ce aduc energia proaspata a aerului si astfel ridica nivelul de Yang. Asemenea mecanisme de reglaj energetic functioneaza vremelnic, dar daca emotiile sunt prea puternice sau persistente, ele vor lasa urme adanci in starea de sanatate a persoanei.

Contemplarea simbolului Tao - Yin si Yang curgand permanent unul in altul - cheama la flexibilitate in gandire si comportament. Gandirea fixista, aderarea rigida la reguli, obiceiuri sau comportamente actioneaza impotriva legii lui Yin si Yang, creand conflicte intre persoane si dizarmonie in organism. Flexibilitatea in gandire si comportament conduce la adaptabilitate, iar cel mai adaptat nu este neaparat cel mai tare, ci cel care se integreaza cel mai bine in mediu. Asa cum arborii falnici crapa si se prabusesc in furtuna, indivizii puternici, care insista sa reziste mediului si sa-si impuna mereu vointa, vor avea un parcurs asemanator. In Extremul Orient bambusul, care se apleaca sub vanturi puternice fara a se rupe, este simbolul longevitatii.

Arta supletii in gandire si in comportament consta din imbinarea ambelor aspecte: decizie interioara (Yang) si flexibilitate exterioara (Yin). Pentru orice realizare e nevoie de obiective bine definite si directie clara pe care sa le urmam cu fermitate, pastrandu-ne deschisi si flexibili in alegerea metodelor de atingere a telului. Sa cultivam pasiunea, Focul launtric, dar sa fim asemeni Apei, maleabili in orice conditii, fara a ne pierde esenta interioara.



<< Inapoi la lista de articole