Shiatsu este o forma de masaj fondata in Japonia la inceputul secolului XX prin combinarea de tehnici de masaj oriental si medicina chinezeasca cu tehnici de masaj vestic si notiuni moderne de anatomie si fiziologie. Tehnica de baza este aplicarea de presiune pe traseele energetice descrise in medicina traditionala chinezeasca, combinata cu tehnici de masaj.
In cadrul tratamentului se folosesc tehnici de deblocare a Tsubo de blocaj yang (exces de energie) destinate pentru ajutarea „structurii“ corpului uman. Se folosesc tehnici cu contact minim, tehnici „verticale“, de profunzime si vizeaza echilibrarea organismului, spre deosebire de masajul clasic care foloseste tehnici orizontale.
Aditional la tehnicile traditionale, sunt incluse tehnici din Terapia Cranio-Sacrata (Cranio-Sacral Therapy – Eliberari Craniene si Shiatsu Facial) si din masajul Trager (tehnici de manipulare usoara pentru realinierea corpului si deblocarea durerilor articulare).
Ce se poate trata prin masajul Shiatsu?
Tehnicile masajului Shiatsu sunt folosite cu eficienta in:
- tratarea/ameliorarea durerilor de cauza osteomusculara si articulare: dureri de spate si de membre (sciatica, scolioza, etc.),
- deblocarea articulatiilor intepenite,
- dureri de cap si migrene, sinuzita,
- cresterea mobilitatii si eliberarea tensiunilor musculare,
- recuperare post-operatorie,
- disfunctii ale organelor interne.
Masajul Shiatsu se desfasoara cu pacientul asezat pe masa de masaj. Nu se folosesc uleiuri sau creme de masaj, iar pacientul ramane imbracat.
De masajul Shiatsu pot beneficia persoanele de toate varstele: de la copii nou-nascuti la persoanele mai in varsta, precum si femeile gravide.
Durata unei sedinte de masaj Shiatsu: 60-90 minute.
Frecventa: o data/de doua ori pe saptamana