CAUTA ARTICOLE:

<< Inapoi la lista de articole

16

Jul

MOLA HIDATIFORMA SARCINA MOLARA

, GINECOART


MOLA HHIDATIFORMA-SARCINA MOLARA

SEMNELE CLINICE

-la inceputul sarcinii exista foarte putine semne care ar putea sa sugereze prezenta molei , in raport cu semnele unei sarcini normale.

-semnele subiective si obiective pot confirma cu mai multa probabilitate degenerescenta molara , confirmata prin examenele paraclinice.

-fenomenele subiective la inceputul sarcinii sunt cracterizate prin exagerarea semnelor functionale ale unei sarcini normale:dupa amenoreea de 4-8 saptatmini gravida prezinta greturi , varsaturi mai accentuate ce pot fi luate drept manifestarile unei disgravidii precoce.Din luna a-2-a apare de obicei simptomul principal al molei:hemoregia uterina., precedata sau nu de hidrohematoree sau de secretii sero-sanguinolente prin scurgerea serului singelui coagulat intrauterine , hemoragia poate aparea ca mici singerari intermitente sau hemoragie.

-intre cheagurile sau in singele eliminat se pot gasi vezicule molare care pun diagnosticul indubitabil.

-hemoragia este rara in cadrul contractiilor uterine , activitatea uterine fiind destul de limitata.

-bolnava are senzatia de plenitudine abdominal a uneori exista o hipertensiune indusa de sarcina ce poate ajunge la fenomene preeclamptice si eclampssie precoce , icter, stari toxice .

-examenul clinic este concludent –colul este moale , volumul uterului este mai mare decit virsta corespunzatoare sarcinii , cresterea lui este rapida dar si neregulata putind varia de la o zi la alta , iar semnele fetale sunt absente .

Evolutia :-mola poate sa evolueze catre un avort spontan complet sau incomplet

-de multe ori evolutia este grevata de complicatii mai mult sau mai putin grave.Degenerescenta maligna este complicatia cea mai de temut , choriocarcinomul fiind precedat in 60 -95% din cazuri de o mola.

-o evolutie favorabila a molei este presupusa cind :dupa evacuarea molei hemoragia inceteaza in 3-4 zile , involutia uterina se face rapid in 5-6 zile , chisturile ovariene se micsoreaza si dispar ,starea generala se imbunatateste si apare menstruatia dupa 30-40 de zile .

-o evolutie nefavorabila este considerata atunci cind involutia uterine se face greu , continua sau reapare metroragia , chisturile ovariene persista sau cresc , starea generala se altereaza , apar metastaze .Desigur ca in ambele situatii monitorizarea bolnavei prin dozarile gonadotrofinelor coriale (in special beta HCG), radiografie , tomografie computerizata , sunt esentiale .



<< Inapoi la lista de articole