26
FebNevralgiile si tratamentul lor de specialitate
Dr. ADRIANA DRAGAN, Medic Primar, Clinica Life Rehab
NEVRALGIILE SI TRATAMENTUL LOR DE SPECIALITATE
Nevralgiile sunt dureri intense, uneori continui, alteori pulsatile care sunt cauzate de un nerv si se manifesta in teritoriul lui de distributie. O nevralgie poate fi o experienta dureroasa terifianta pentru unii pacienti, si necesita ca urmare o solutie terapeutica rapid eficienta.
Cauzele nevralgiilor sunt multiple: inflamatii sau iritatii mecano-traumatice ale nervilor, compresii ale radacinilor nervoase, infectii virale ale unor trunchiuri nervoase,boli metabolice ce afecteaza sistemul nervos periferic, intoxicatii. Durerea nevralgica are caracteristi aparte, ea este resimtita puternic ca o arsura, fulgerare, injunghiere sau intepatura, fiind extrem de neplacuta, impiedicand de multe ori activitatile zilnice si odihna pacientului.Sunt situatii cand nu se poate depista cauza nevralgiei, ea fiind intitulata "esentiala".
Cele mai frecvente nevralgii sunt: nevralgia de trigemen, nevralgia occipitala, nevralgia postherpetica, nevralgia intercostala.
Nevralgia de trigemen se manifesta ca o durere foarte intensa la nivelul fetei, de regula pe o jumatate a ei ,declansata de un stimul tactil ca atingere, mestecat, periajul dintilor sau vorbit . Aceasta afectiune poate genera unele dintre cele mai intense dureri cunoscute; de aceea, pacientii cu aceasta afectiune ajung sa fie depresivi si unii chiar au tentative de suicid.Exista boli neurologice care cauzeaza acest tip de nevralgie si atunci ea este o nevralgie " secundara', sau nu se poate depista cauza ei si atunci vorbim despre o nevralgie " primitiva'.
Nevralgia post herpetica este o durere care apare pe dermatomul afectat de eruptia zoosterana(Zona Zoster) dupa disparitia eruptiei sau chiar din momentul formarii crustelor. Aceasta afectiune este cauzata de un virus (virusul varicelo-zoosterian) care infecteaza un nerv, in conditiile unei imunitati mai reduse a organismului..O astfel de nevralgie poate evolua luni si chiar ani- in absenta unui tratament adecvat.
Nevralgia occipitala sau nevralgia Arnold se caracterizeaza printr-o durere in regiunea occipitala sau a cefei ce iradiaza ascendent spre crestet sau spre orbite. Poate fi unilaterala sau bilaterala si este cauzata de afectarea inflamatorie, vasculara sau traumatica a nervilor mic si mare occipital. Contracturi ale muschilor gatului, modificarile spondilogene ale coloanei cervicale si posturi vicioase ale gatului sunt cauze comune ale acestei suferinte nevralgice.
Nevralgia intercostala este cauzata de lezarea unui nerv intercostal-de cauza inflamatorie, tumorala, artrozica, sau posturala-si se manifesta prin durere la nivelul toracelui, de regula unilaterala. Durerea este exacerbata de miscarile respiratorii ale cutiei toracice sau de schimbarea pozitiei corpului; Este importanta depistarea cauzei acestor nevralgii, pentru ca ele sunt, de cele mai multe ori secundare.
Tratamentul nevralgiilor
Tratamentul medicamentos este prima optiune , la el recurge pacientul chiar inaite de a ajunge la medic, pentru ca durerea trebuie , cat de cat, controlata. Se folosesc: analgetice(-paracetamol, acetaminofen), antiinflamatoare-(etoricoxib, celecoxib, ketoprofen, diclofenac, aceclofenac, piroxicam ,salicilati, nimesulida, naproxen, etc); opioizi: (codeina, tramadol, petidina, fentanyl, morfina), pregabalina si gabapentina, anticonvulsivante: (carbamazepina,fenitoina), antidepresive(-amitrptilina, etc.)in diverse doze si combinatii, conform recomandarilor de terapie a durerii.
Tratamentul fizioterapic este eficient in astfel de situatii si nici nu are dezavantajul efectelor adverse sau al interactiunilor medicamentoase. Procedurile de fizioterapie blocheaza transmiterea impulsurilor dureroase spre creier, relaxeaza musculatura , combat inflamatia de la nivelul nervului afectat si sedeaza bolnavul. Curentii de joasa frecventa antialgici, laserul, undele scurte, masajul si aplicatiile calde sau reci sunt folosite in astfel de situatii.
O alta optiune de tratament extrem de eficienta o constituie ozonoterapia . In cazul nevralgiilor, ozonoterapia se aplica sub forma injectiilor subcutanate, la concentratii bine stabilite pentru fiecare tip de nevralgie. Efectul terapeutic de calmare a durerii se instaleaza rapid, de cele mai multe ori de chiar de la prima sedinta de tratament, fiind spectaculos uneori. In plus ozonoterapia nu provoaca alergii sau alte efecte adverse, se poate administra la orice varsta ,si nu isi pierde eficienta dupa mai multe administrari .Nu ezitati sa apelati la ozonoterapie atunci cand o durere nevralgica nu va da pace!
Tratamentele cu ozon se realizeaza in cadrul clinicii Fiziozone, bd. Al Lapusneanu, nr. 94A.