05
JulPLACENTA PRAEVIA
Dr. Flavia Balta, Medic Primar, GINECOART
PLACENTA PRAEVIA
Placenta praevia ,(prae-via..in fata drumului) -placenta anormal inserata , placenta jos inserata , reprezinta insertia placentei pe segmental inferior al uterului,acoperind total sau partial orificiul intern al uterului,impiedicand sau jenand nasterea, situatie care determina si un sindrom redutabil prin hemoragiile din cursul ultimului trimestru de sarcina si travaliu .
-aceste hemoragii pot pune in pericol , mai mult sau putin rapid , viata mamei si a fatului.
FRECVENTA este de 0,3-1% din nasteri .
ETIOPATOGENIE-nu se cunosc cauzele reale ale insertiei placentare pe segmental inferior , ci numai factorii favorizanti :-multiparitatea in 80% dintre cazuri
-avorturi si chiuretaje anterioare
-cicatrici uterine
-malformatii uterine ,fibroame , inflamatii
-antecedente de placenta praevia
DIAGNOSTIC-singerarea fara dureri in trimestrul III de sarcina este echivalenta cu placenta praevia pina la alte probe.
1.simptome in timpul sarcinii-in primele luni de sarcina singerarea produsa de placenta praevia se manifesta rar si se confunda cu cea din avort.
-in ultimele luni de sarcina cel mai important simptom este singerarea brusca , fara simptome premonitorii , survenita de obicei noaptea sau spre dimineata .Hemoragia se manifesta cu singe rosu , coagulabil .SIngerarea poate surveni devreme , inca din trimestrul II , dar se declansaeza de obicei in ultimele 2-3 luni de sarcina sau in timpul travaliului.
2.simptome in travaliu-in timpul travaliului dilatatia permite sa se palpeze tesutul placentar in placenta praevia central si membranele rugoase in placenta praevia marginala sau laterala.Hemoragia care apare in timpul travaliului pentru prima data este de temut prin abundenta sa.
3. diagnosticul paraclinic-ecografia permite nu numai precizarea diagnosticului de placenta praevia , dar si depisteaza placenta jos inserata asimptomatica.Datorita faptului ca 90% dintre placentele diagnosticate ecografic in trimestrul II de sarcina ajung prin fenomene fiziologice in pozitie “normala” la termen;de aceea un diagnostic precoce de placenta preavia trebuie sa fie reconfirmat de un alt examen ecografic in trimestrul III de sarcina.
4. diagnosticul diferential –diagnosticul diferential se face cu –apoplexia utero-placentara
-ruptura uterina
-hemoragii fetale
COMPLICATII-hemoragiile fulgeratoare duc rapid la deteriorarea starii generale , socul impunind intreruperea sarcinii.
-complicatiile materne sunt legate in special de socul hemoragic .Infectiile sunt favorizate de prezenta locala a cheagurilor , de rezistenta generala scazuta , ruperea premature a membranelor.
-complicatii fetale – fatul poate muri intrauterin , de multe ori se naste premature ; 30% dintre cazuri , sau prezinta restrictie de crestere ., de asemenea poate dezvolta suferinta cronica sau acuta mai ales dupa traumatismele obstetricale din manevrele necesare opririi hemoragiei; uneori fatul este anemic prin singerarea din placenta , iar uneori se naste cu malformatii.
PROGNOSTIC
-fata de trecut cind mortalitatea maternala era de 10% , in present datorita mijloacelor de reanimare , antibioterapia, extinderea operatieie cezariene ca mod de terminare a nasterii a scazut impresionant mortalitatea si morbiditatea maternal , iar progresele neonatologiei au diminuat mortalitatea fetala.
TRATAMENT-conduita terapeutica depinde de un numar ,mare de factori:
-importanta hemoragiei :abundenta si repetitie
-starea generala materna:anemie ,soc
-conditii obstetricale:paritate , virsta sarcinii, prezentatie , starea colului , leziuni ale bazinului , cicatrici uterine anterioare (operatie cezariana)
-varietatea de insertie a placentei :(centrala, marginala, laterala)
- starea fatului :viabiliate si vitalitate
-momentul diagnosticului:sarcina , travaliu ,delivrenta
- conditii de dotare ale serviciului de asistenta :sala de interventii , anestezie, posibilitati de reanimare.
Indicatii terapeutice:-orice hemoragie in ultimele luni de sarcina impune internarea gravidei in spital , monotorizarea materna si fetala
-o hemoragie puternica de la inceput sau persistenta impune hemostaza prin operatie cezariana.Primul episod de singerare in placenta praevia este rar fatal sau atit de sever incit sa duca la o exsanghinare , rar dar nu imposibil!
- gravida este retinuta la pat – repaus continuat inca o saptamina dupa oprirea hemoragiei ,tratament medicamentos prin care se va corecta anemia , administrarea de medicamente tocolitice ,si de asemenea reanimare prin transfuzii sanguine.. Prin aceasta atitudine se urmareste prelungirea sarcinii cit mai aproape de termen sau cit mai aproape de viabilitatea fetala. .Daca hemoragia se repeta cu tot tratamentul instituit , sau survine o hemoragie importanta se practica operatia cezariana.