26
JulPledoarie pentru medicina blanda
Dr. Pop Cecilia, Medic Primar, Dr POP CECILIA
Dupa o practica minunata de 27 de ani ca medic de familie am luat o decizie greu de inteles pentru multi dragi fosti pacienti: alegerea de a practica pe cont propriu competentele dobandite in acest timp: acupunctura si homeopatia.
Ca cei mai multi colegi medici, am fost formata pentru a practica medicina moderna, medicina bazata pe dovezi, tinand la loc de frunte arsenalul noilor tehnologii medicale high-tech, medicina care se confrunta cu bolile, care declara razboi cancerului, care combate bolile infectioase, care clasifica oamenii pe grupe de risc, leprescrie regimuri restrictive si o multitudine de tratamenteanti:antibiotice, antiinflamatorii, antialgice, antidiabetice, antitumorale etc.
Toate acestea suna oarecum martial si adesea impun pacientilor docilitate in fata profesionistilor medicali. E de inteles ca multi oameni isi predau, nu doar corpul, dar si responsabilitatea pentru propria insanatosire, ramanand spectatori pasiv - ascultatori in confruntarea medicului cu boala.
Mai este insa si o altfel de medicina, imi place sa o numesc "medicina blanda".
Are aceiasi radacina istorica: Hipocrate vedea in corp vindecatorul suprem si considera medicul si pacientul drept aliati care lucreaza cu natura pentru a ajuta organismul sa-si activeze propriile capacitati de vindecare. Cuvantul healing (a vindeca in lb. engleza) provine din engleza veche, haelen, care inseamna "a trata" dar si "a unifica". Acest "a unifica" devine tot mai actual, dupa cum o arata noile concepte de medicina integrativa si medicina holistica – ce castiga interes pe zi ce trece.
Putem intelege acest "a unifica" pe multe paliere: a nu desparti boala de cel bolnav; bolnavul de propria responsabilitate pentru ceea ce s-a produs si pentru recuperarea sanatatii; a privi omul ca intreg chiar daca, inevitabil, e evaluat pe segmente – si, nu in ultimul rand, a avea mereu in minte ce inseamna de fapt sanatatea:starea completa de bine la nivel fizic, emotional si mental.
Medicina blanda este una a unitatii si nu a confruntarii. Nu neaga si nu contesta valorile medicinii clasice si a atitudinii bine reglementate – mai ales in situatii cu risc vital imediat. Cheama nu la competitie ci la conlucrare, impreuna cu pacientul si in folosul sau. Invita - cu prudenta necesara - la deschidere spre o paleta larga de mijloace terapeutice, lasand pacientului dreptul de a-si alege intreaga echipa de sprijin.
Oricui se confrunta cu probleme de sanatate ii recomand sa viziteze medicii cei mai avizati, sa efectueze investigatiile necesare si sa caute in proximitate un practician cu deschidere si viziune de ansamblu impreuna cu care sa puna multitudinea de piese intr-un tablou unitar al caii spre vindecare.