20
FebReconstructie humerus pe tija de titan
Sef Lucrari ENESCU MARIUS, Medic Primar, MEDSTAR General Hospital
Cazurile cu o patologie deosebita reprezinta o provocare pentru chirurgii de la MEDSTAR General Hospital. O provocare pe care o accepta si careia ii raspund cu experienta acumulata in timp.
Un caz deosebit a fost operat laMEDSTAR General HospitaldeDr. Marius Enescu, medic primar ortopedie si traumatologie. Este vorba despre o pacienta care, in urma cu 12 ani, a suferit o fractura de humerus. In plus, aceasta sufera de obezitate si se lupta cu diabetul. Initial a fost operata intr-o clinica de ortopedie din tara, insa interventia nu a fost o reusita, ca urmare a faptului ca materialele folosite pentru fixarea osului s-au deteriorat. Au urmat inca doua operatii, in timpul carora s-au incercat alte metode de fixare – pe baza de tija, grefa de os – insa nici acestea nu au dat rezultate.
Pacienta a luat apoi decizia de a apela o serviciile unei clinici cu experienta in ortopedie din strainatate. Aici au avut loc alte 3 operatii, ultima interventie constand in osteosinteza cu placa cu suruburi fixate, care insa s-a rupt.
Dupa acest episod care nu a dat rezultate, pacienta a apelat la serviciile Dr. Marius Enescu, medic primar ortopedie si traumatologie. “In momentul in care pacienta a ajuns la noi, venea dupa aproape 12 ani in care bratul nu a putut fi folosit, era inert. Mai mult, urmare a ultimelor interventii chirurgicale, exista si suspiciunea de infectie in zona in care a avut loc fractura, iar placa cu suruburi era rupta. Noi am propus sa scoatem placa cu suruburile rupte si sa aplicam un fixator extern de tip Hoffman, pana stabilim daca exista sau nu infectie in zona respectiva. Acest aspect era foarte important pentru a decide pasii urmatori. In timpul operatiei de extragere a materialului deteriorat, s-a constatat faptul ca lipsa de substanta osoasa de la humerus era de peste 10 cm, deci partea mijlocie a osului, un segment de circa 10 cm, lipsea. In partea de sus avea numai 4-5 cm si cu o prelungire de os cortical, care nu avea nicio sansa sa se prinda cu partea de jos a osului.”
Dupa ce a fost realizata fixarea cu fixatorul extern de tip Hoffman, pacienta a fost avertizata ca osul este depreciat si are o capacitate vitala foarte scazuta, fapt care nu garanteaza vindecarea prin acesta metoda folosita. “Noi am incercat sa punem fragmente de os cap la cap, insa fragmentul de sus fiind limitat la o singura bucata de corticala si cel de jos era foarte departe, montajul era tensionat si impropriu vindecarii. De comun acord am stabilit sa recurgem la o solutie pe care noi o putem prelua din chirurgia oncologica, acolo unde se fac rezectii de os pentru tumori osoase, si sa ne prefacem ca suntem intr-o astfel de situatie. Este vorba despre solutia reconstructiei humerusului pe o tija de titan. Am ales tija de titan pentru ca pacienta, suferind de diabet, va mai avea nevoie, in timp, sa realizeze investigatii si explorari de tip RMN”, a precizat Dr. Marius Enescu.
Solutia propusa de chirurg a fost acceptata, astfel ca s-a trecut la operatia de reconstructie a humerusului care a durat aproape 5 ore si jumatate. A fost introdusa tija de titan, fixata la partea superioara cu 3 suruburi, iar la partea inferioara cu 2 suruburi si in plus a fost realizat un blocaj, facut cu ciment acrilic. Evolutia postoperatorie a fost rapid favorabila, in sensul ca a doua zi dupa operatie au fost deja exersate primele miscari cu bratul operat.
“Am reusit ca, dupa 12 ani in care pacienta nu si-a miscat bratul, sa ii dam o speranta ca viata ii va intra in normal. Evident, sfatul nostru a fost ca miscarile cu bratul respective sa fie limitate, iar greutatile care pot fi ridicate sau manipulate sa fie foarte mici. Dar este o usurare ca dupa atatia ani isi poate folosi mana. In continuare, una din problemele principale este diabetul, care va trebui urmarit cu atentie in serviciile de ortopedie, pentru a nu complica evolutia postoperatorie. Insa aceasta operatie este dovada ca MEDSTAR General Hospital are capacitatea si dispune de implicarea necesare pentru a rezolva situatii deosebite”, a declarat Dr. Marius Enescu.