CAUTA ARTICOLE:

<< Inapoi la lista de articole

05

Jul

SINGERARILE VAGINALE

, GINECOART


SINGERARILE VAGINALE ,PREBUBERTATE SI TULBURARILE MENSTRUALE PERIBUBERTATE

SINGERAREA VAGINALA PREPUBERTARA

1.singerarea vaginala la nou-nascut-este adesea fiziologica datorita prabusirii concentratiei de hormoni proveniti de la mama

2.pubertatea precoce-poate debuta cu o singerare vaginala , dovezile unei maturari precoce vor precede singerarea si pot fi evidentiate la o examinare ecografica.Pubertatea precoce tranzitorie pate fi intilnita ca un raspuns la un chist ovarian functional si singerarea vaginala se pote opri prin resorbtia chistului.

-o singerare vaginala obliga si la examinarea vaginului , avindu-se in vedere prezenta unui corp strain sau a unei tumori vaginale.

-vor fi excluse si alte afectiuni ca cistita ,care poate provoca singerarea , dar aceasta este insotita de poliurie si disurie , ca si un prolaps uretral , present la fetitele de 4-6 ani .-unele dintre aceste singerari raspund bine la tratamentul cu estrogeni si masuri de igiena , iar altele care persista necesita tratament chirirgical.

3. afectiunile vulvare = pot fi o cauza de singerare , ca lichenul scleros , care poate provoca fisuri in pielea perigenitala.

De asemenea mai pot fi luate in considerare si traumatismele si un eventual abuz sexual.

TULBURARILE MENSTRUALE PERIBUBERTARE-in special tulburarile in exces , sunt frecvente la adolescente .

-singerarea este cel mai adesea urmarea stimularii endometrului prin ridicarea nivelului d estrogeni la pubertate , in lipsa ovulatiei.

-alte cauze de singerari excessive , neregulate sau aciclice sunt tulburarile de coagulare , afectiunile metaboilice, neoplaziile , sarcina.Pacienta va fi intrebata despre prima menstruatie, regularitatea ciclului , singerari anormale ,activitatea sexuala, modificari de greutate .

- cauzele metabolice ale singerarilor intilnite la adolescente sunt : diabetul zaharat, hiper si hipotiroidismul ,

- singerarile pot aparea si in prima parte a sarcinii , fiind un semn care atrage atentia asupra unui avort spontan sau o sarcina ectopica.

Daca investigatiile au stabilit ca singerarea are o cauza hormonala , se administreaza contraceptive monofazice , dar numai dupa ce s-a stabilit ca nu exista contraindicatii pentru folosirea acestora .

In cazul singerarii cauzate de o sarcina , medicul este cel care reduce pe cit mai mult posibil incidenta sarcinilor nedorite ;cabinetelor de contraceptie le revine un rol important.

Teama ca parintii ar putea fi informati ca au devenit sexual active le determina pe adolescente la o atitudine necorespunzatoare si de aceea asigurarea confidentialitatii este esentiala. Daca parintii suporta ideea ca adolescenta sa foloseasca anticonceptionale , este de mare ajutor .Alti parinti insa nu sunt de acord cu faptul ca adolescentele sunt sexual -active , dar alternativa unui act sexual neprotejat ii face sa accepte faptul ca este mai bine pentru copil sa fie in siguranta .Adolescentele care au inceput sa foloseasca anticonceptionale orale trebuie sa fie sfatuite de catre medic cum sa le utilizeze , cum sa evite orice eroare de folosire , ce efecte adverse au.

Sarcina la adolescente este un fenomen sociologic complex , cu implicatii deosebite obstetricale;spre deosebire de primiparele adulte , sarcina si nasterea la adolescente , prin dezvoltarea incompleta a organismului acestora , evolueaza diferit , punind mari probleme medicului .La adolescente , maturizarea organismului este insuficienta , atit in ce priveste sistemul osos in general si a bazinului in special , a carui osificare definitive are loc in jurul virstei de 16 ani.

Sarcina la adolescentele sub 16 ani prezinta implicatii diverse cum ar fi:incidenta crescuta a HTA si a formelor diverse ale acesteia , preeclampsia si eclampsia ,; numarul mare de nasteri premature ; tulburari de dinamica uterina .



<< Inapoi la lista de articole