28
JunSoarele prieten sau dusman
Dr. Cristian Tiglea, Medic Specialist, DERMESTETICA
Oricine iubeste soarele pentru lumina sa si caldura prietenoasa pe care o revarsa, dar in acelasi timp trebuie sa fim constienti de faptul ca razele solare in exces pot fi cel mai mare dusman al pielii.
Expunerea la soare in limite acceptabile are insa si efecte benefice: are o actiune antimicrobiana naturala, are efecte benefice in tratamentul anumitor boli precum psoriazisul, eczema cronica, lichen plan etc, stimuleaza organismul sa produca Vitamina D ce are un rol important in absorbtia calciului in organism. De aceea epunerea la soare de aproximativ 15- 20 minute pe zi de 3 sau 4 ori pe saptamana este benefica pentru sanatatea organismului.
In cazul expunerilor exagerate la soare se ajunge la un proces de imbatranire cutanata prematura si la aparitia precoce de pete solare si pistrui. Alte efecte ale expunerilor excessive la radiatia solara sunt aparitia cancereelor cutanate si scaderea imunitatii organismului. Multe personae cred ca un ten bronzat arata mai bine si mai sanatos dar in realitate bronzul este oglinda agresiunii solare asupra tegumentului. Incercarea de a evita expunerea la soare poate fi un lucru greu de acceptat pentru cei ce iubesc sa-si petreaca timpul liber in natura si de aceea este foarte important sa cunoasca metodele prin care se pot proteja de actiunea nociva a razelor ultraviolete.
Razele solare sunt formate din mai multe tipuri de radiatii, dar cele care pot affecta pielea sunt:
· Razele in infrarosu (IR) care dau senzatiae de caldura dar deshidrateaza tegumentul. Deasemeni produc un fenomen de vasodilataie la nivelul pielii accentuand problemele circulatorii preexistente
· Razele UVA au o putere de penetrare mare la nivelul pielii si conduc la aparitia ridurilor si accelereaza fotoimbatranirea
· Razele UVB au o putere mai mica de penetrare a pielii , stimuleaza bronzul dar sunt si principalele responsabile de arsurile solare, de imbatranirea prematura si aparitia cancerrelor cutanate. De asemenea razele UVB stimuleaza secretia de Vitamina D si productia de melanina de la nivelul celulelor din piele (melanocite). Uneori melanocitele sub actiunea ultravioletelor sufera un process de transformare urmata de crestere si diviziune rapid ace are ca rezultat aparitia de cancere cutanate (melanom malign)
Alegerea unei crème fotoprotectoare potrivite nu este foarte grea dar trebuie retinute cateva caracteristici ale cremelor de fotoprotectie care se adreseaza atat circumstantelor in care are loc axpunerea la soare cta si tipului de piele, fototipului, fiecarei personae in parte. Celke mai multe personae prefera utlizarea cremelor ecran doar pe perioada verii dar trebuie constientizat faptul ca razele solare raman aceleasi pe tot parcursul anului. Sorele din timpul iernii este la fel de agresiv ca sic el din lunile de vara si de aceea este recomandata utilizarea produselor fotoprtectoare si in anotimpul rece mai ales in cazul practicarii sporturilor de iarna. Este un mit faptul ca folosirea cremelor ecran solar nu lasa pilea sa se bronzeze, ci din contra brozul astfel obtinut va avea un aspect mai natural si mai uniform.
Puterea de protective a unei crème solare este inscriptionata pe ambalajul acesteia, printr-o combinative de litere si cifre (de ex. SPF 20), dupa cum urmeaza:
· Protectie minima SPF10: se aplica pe piela déjà bronzata sau la persoanele cu tenul inchis la culoare si in cazul expunerii la raze UV de intensitate normala:
· Protective moderata SPF20: in cazul primei expuneri la soare pentru o piele de culoare inchisa si raze UV de intensitate normala
· Protectie ridicata SPF40: se utilizeaza in cazul unui ten foarte deschis la culoare sau pentru celelalte tipuri de ten care se expun unui soare puternic, copiii.
· Protectie foarte ridicata SPF 50+: pentru ten deschis si fo0arte deschis la culoare, pentru o pilele foarte sensibila la soare, in cazul expunerii la radiatii solare foarte puternice (litoral, zone tropicale, munte), in tratmentul preventive al unor boli induse de soare (fotodermatoze)
Trebuie remarcat faptul ca pentru a mentine a o fotoprotectie constanta pe perioada expunerii la soare, crema foto[rotectoare trebuie reaplicata la un interval de aproximativ 2 ore sau chiar mai des daca expunerea la ultraviolet transpirati foartre mult sau faceti o baie.
Crema fotoprotectoare trebuie aplicata cu grija pe toata suprafata corpului chiar si in zonele care par mai putin expuse precum: varfurilae urechilor, ceafa, fata, degete.
SFATUL SPECIALISTULUI
Ganditi –va de doua ori inainte sa va doriti un bronz aramiu, alegeti locul de sub umbrella cand mergeti pe plaja si aplicati crema ecran solar cu factorul potrivit inainte de a iesi din casa indifferent de sezon!
Soarele ne poate fi prieten dar si un dusman de temut!
Dr CRISTIAN TIGLEA
DERMESTETICA
Prime Time
You don't need to hide from the sun completely or wrap up like a mummy to protect yourself. But you should take these two steps:
1.Always wear sunscreen.
2.Take frequent breaks from the sun by going indoors or moving into the shade.
These steps are especially important between 10:00 in the morning and 4:00 in the afternoon, when the sun's rays are strongest.
Use a sunscreen with an SPF rating of 15 or higher. Put on sunscreen 15 to 20 minutes before going out in the sun. If you are fair skinned, you should use a sunscreen with a higher SPF rating such as SPF 30. The letters SPF stand for sun protection factor, and the number rating tells you how much longer you can stay in the sun without getting sunburned. So if you normally burn after 20 minutes and you put on a sunscreen with an SPF rating of 15, this sunscreen may give you 15 times the protection. That's 15 times 20 minutes, or 300 minutes (5 hours).
But this isn’t always true, so reapply sunscreen at least every 2 hours, just to be safe. Do this more often if you've been swimming or sweating a lot - even if the sunscreen is waterproof. And remember that you can get sunburned more quickly when you're swimming or boating because the reflection from the water intensifies the sun's rays.
Be sure to put sunscreen all over your body. This includes some places you might not think of, like the tops of your ears, the back of your neck, the part in your hair, your face, and the tops of your feet. If you want to block the sun's rays, wear clothing that you can't see your hand through. You may still get burned through sheerer fabrics. Wear a baseball cap or other fun hat to block your face from the sun.
Don't forget that your eyes need protection from ultraviolet rays, too. Always wear sunglasses in the bright sun, and make sure they have a label saying that they block UV rays.
Sign up for our free weekly eNewsletters here