11
NovTerapia Vojta
Dr. Butiu Corina, Medic Specialist, Cabinet Fizioterapie
Prof.dr.Vaclav Vojta neurolog pediatru a dezvoltat un concept de diagnostic si terapie pentru copiii cu tulburari de dezvoltare motorie.
Pe baza unor stimuli precisi si din pozitii bine definite pot fi declansate modele de miscare care pot fi repetate si care au caracteristicile unei locomotii (deplasari).
Cand se incepe terapia?
Cat mai curand cu atat mai bine:
-la sugari sistemul nervos datorita plasticitatii sale prin activare repetata poate recupera rapid bolcajele care apar din varii motive,
-la copiii mici, scolari sau adolescenti terapia poate influienta procesul de maturizare si crestere,
-la adulti sta pe primul plan posibilitaea folosirii din nou a modelelor de miscare o data sanatoase .
Realizarea
Dupa recomandarea medicului pt terapie se va stabili un program individualizat si se fixeaza impreuna cu parintii telurile acesteia.
Pt ca terapia sa aiba succes trebuie facuta repetitiv de pana la patru ori pe zi. O sedinta duraza 5-20 min. Un rol hotaraitor il au parintii sau persoana care va realiza zilnic terapia si la domiciliu, acestia fiind instruiti de catre terapeut.
Plansul in timpul terapiei
Locomotia reflexa pt sugar si copilul mic este obositoare, starea de activare dorita terapeutic se exteriorizeaza in mod normal prin tipete.
Tipatul la aceasta varsta este un mijloc de exprimare, dupa un timp de obisnuire strigatul nu mai este asa de intens si in pauzele dintre exercitii si dupa terapie se opreste.
La copiii mai mari care se pot exprima verbal nu mai apare tipatul dupa cum se vede si in film.
Terapia Vojta este acreditata de Ministerul Sanatatii Centrul National de Perfectionare Postuniversitara. Terapeutii au o specializare profesionala recunoscuta de Societatea Internationala Vojta, care de mai bine de 35 de ani instruieste in toata lumea terapeuti si medici Vojta calificati.