13
FebTipuri de interventie pentru copiii cu TSA
Psiholog Muscas Gina Denisa, Tipuri de interventie pentru copiii cu TSA
Tipuri de interventie pentru copiii cu TSA : - PECS
- ABA
-Integrare senzoriala
Metoda PECS reprezinta comunicarea prin schimbul de pictograme. Este un sistem de comunicare alternativ si augumentativ. Obiectivul este de a determina copilul sa initieze spontan interactiunea cu adultul cerandu –i cu ajutorul pictogramelor alimentele,jucariile preferate. De asemenea ,comportamentele negative,cauzate de frustrarea ca nu ii sunt intelese dorintele ,dispar.PECS are 6 faze. Pe parcursul celor 6 faze ,copilul nu este invatat doar sa ceara ,ci si sa discrimineze intre’’CE VEZI?,CE AUZI?CE ITI PLACE?CE TE DOARE?CE ESTE?’’va invata si culori, spatialitate, cifre, mic/mare, va forma propozitii, timpurile verbelor, etc.
Este foarte important sa aveti si acasa o carte de comunicare!
Integrarea senzoriala este procesul neurologic de integrare a stimulilor primiti din mediu si reactia data de organismul copilului.
Integrarea senzoriala se produce in emisferele cerebrale (emisfera stanga coordoneaza musculatura corpului pe partea dreapta si invers). Daca una dintre emisfere nu functioneaza corect atunci partea corpului de care o coordoneaza va avea avea o functionare deficitara .
Exercitii pentru integrarea senzoriala bilaterala: impinsul unei masinute cu ambele maini dintr- un punct A in punct B, aruncatul+ prinsul mingiilor, mersul de-a busilea , mutarea cuburilor din partea stagna in partea dreapta si invers, saritul de pe loc cu ambele picioare.
Limbajul este in stransa legatura cu integrarea senzorila bilaterala deoarece muschii gurii, ai limbii si ai gatului sunt coordonati de ambele emisfere cerebrale.
Sistemele senzoriale primare care se dezvolta inca de la nastere sunt :
a) sistemul vestibular are legatura cu aproape toate partile din sistemul nervos si este responsabil cu echilibrul si coordonarea pe care le va avea copilul. Exercitiicare sa ii stimuleze sitemul vestibular: invartitul , leganatul in toate directiile, balansari
b) sistemul proprioreceptiv se refera la musculatura si la articulatii.
Exercitii care stimuleaza sistemul proprioreceptiv : sarituri, rulari ( facut sarmaluta intr-o patura), impachetari si apasari (hamburger),
trageri si impingeri, deplasari liniare, deplasari amfibie-patruped, deplasari pe tabila cu roti.
c) Sistemul tactil exercitii : traseu senzorial (placute din lemn pe care lipiti boabe de fasole, porumb, orez, pietre, etc), vibratii, masaj cu diferite texturi, ascundeti jucarii mici in cutii cu faina, malai, orez pe care trebuie sa le caute.
Toate activitatile se fac in joaca.