07
JunTOMOGRAFIE COPUTERIZATA (CT)
Dr. Butoi Gabriela, Medic Primar, MEDIMAR IMAGISTIC SERVICES
CT este o metoda de baza in diagnosticul radiologie. In 1998 a aparut CT multislice, ultima inovatie in computer tomografie. CT este o metoda de investigatie care este realizata cu ajutorul razelor X (o raza X traverseaza o sectiune axiala a pacientului din diferite directii).
In vederea examinarii prin computer tomografie nu sunt necesare pregatiri deosebite cu cateva exceptii, si anume in cazul colonoscopiei virtuale, detalii privind aceste pregatiri putandu-se obtine de la secretariatul Centrului.
Totusi, in vederea obtinerii unor examinari de foarte buna calitate, pacientii sunt sfatuiti sa nu consume alimente cu aproximativ 4 ore inainte de examinare, sa nu consume bauturi alcoolice, carbogazoase si cafea. Este indicat, si de foarte mare ajutor, ca in vederea stabilirii evolutiei unei afectiuni, pacientul sa se prezinte la examinare cu toate documentele medicale pe care le poseda (investigatii computer tomografice vechi, analize de laborator, filme radiografice, bilete de externare, scrisori medicale din care sa reiasa afectiunile din antecedente). De asemenea este obligatorie precizarea existentei sarcinii, a reactiilor alergice, a existentei afectiunilor hepatice (hepatite cronice cu VHB,VHC, a cirozei hepatice si etiologiei acesteia), renale, tiroidiene.
Investigatia computer tomografica are ca si contraindicatii absolute alergia cunoscuta la substantele iodate si sarcina. Ca si contraindicatii relative, in care se evalueaza raportul risc/ beneficiu sunt insuficienta renala, afectiunile tiroidiene (daca este necesara administrarea de SDC), sarcina (afectiuni care pericliteaza viata mamei).
Pacientii trebuie sa colaboreze indeaproape cu personalul clinicii, mai ales in cazul in care este necesara examinarea in inspir sau expir blocat, sa nu (si modifice pozitia pe masa de examinare in timpul scanarii si sa anunte orice reactii negative in eventualitatea in care acestea apar in urma administrarii substantei de contrast.
Pentru administrarea substantei de contrast intravenoase este necesara efectuarea unei punctii venoase si inserarea in lumenul venos a unei branule de calibru diferit in functie de tipul de investigatie. In timpul investigatiei se administreaza substanta de contrast cu ajutorul seringii automate, un anumit volum cu un anumit flux. Din cauza injectarii de volume mari si cu viteza de injectare mare pot apare senzatii de caldura, gust metalic in gura, usoara senzatie de greata. Despre toate aceste efecte minore secundare pacientul este instiintat la inceputul investigatiei. Orice alte efecte percepute de catre pacient trebuie aduse imediat la cunostinta personalului, lucru posibil prin statia de comunicare pacient-personal cu care este dotat aparatul.
Serviciile medicale de inalta performanta vor fi furnizate in baza unor contracte incheiate cu Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Constanta si cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Constanta, precum si in sistem privat, programarile putandu-se face si on-line.
Pentru explicitarea si popularizarea avantajelor tehnicii imagistice moderne se tin conferinte, mese rotunde cu personalul medical din numeroase spitale si in cadrul rapoartelor de garda.