Importanta jocului in dezvoltarea copilului
Copiii folosesc jucariile ca pe niste cuvinte si jocul ca pe un limbaj. Jocul este pentru copii ceea ce este vorbirea pentru adulti, o forma de comunicare a felului in care ei isi percep propria lume, isi exprima sentimentele sau dificultatile pe care le intampina.
Pentru copil jocul este modalitatea prin care el cunoaste lumea sensorial, vizual si cognitiv, prin joc el experimenteaza si invata noi moduri de relationare, tipuri de comportament, invata sa se exprime, sa comunice cu cei din jurul sau. Scopul jocului este de a-i dezvolta personalitatea intr-un mod armonios.
Jocul constituie inca din primul an de viata una din modalitatile cele mai simple de a observa cum se dezvolta copilul nostru. Interactiunea cu obiectele din jurul sau, explorarea lor, alegerea unora, respingerea altora, formarea unor ritualuri de joaca, toate acestea descriu modul in care copilul alege sa cunoasca lumea din jur si sa intre in relatia cu ea.
Prin joc, copiii pot ajunge la descoperiri de adevaruri, îsi pot antrena capacitatea lor de a actiona creativ, pentru ca strategiile jocului sunt în fond strategii euristice, în care se manifesta istetimea, spontaneitatea, inventivitatea, initiativa, rabdarea, îndrazneala,etc.
Pentru copiii cu dizabilitati jocul capata o alta conotatie. Ei nu stiu sa se joace si prin ludoterapie invata acest lucru. La inceput pare dificil si artificial, dar cu timpul ei isi insusesc aceasta abilitate, ajutandu-i sa parcurga etapele de dezvoltare si integrare a personalitatii armonios.
Prin combinarea abilitatilor de comunicare verbala, cu folosirea altor strategii, bazate in principal pe joc, noi suntem capabili sa creem ocazia pentru copil sa ni se alature intr-un proces terapeutic si mediul in care copilul sa beneficieze de schimbarea terapeutica.