Umbra din noi
Cu totii avem o parte din noi pe care o stim, putem sa o explicam si sa o aratam, sa ne mandrim cu ea. In toti insa exista si o parte pe care nu vrem sa o stim, nu o vedem, preferam sa ne imaginam ca nu exista. Aceasta este asa numita “umbra”. Ea este acea parte inacceptabila din noi insine, un fel de fiinta inferioara, care doreste sa faca ceea ce este interzis. Ea contine acele aspecte din noi insine pe care le negam, de care ne este rusine sau teama, emotii, ganduri de care ne simtim vinovati.
De cele mai multe ori doar simtim umbra din noi si preferam sa o ignoram, sa spunem ceva de genul “nu stiu ce mi-a venit sa simt sau sa fac asta, eu nu sunt asa”. Dar ea exista chiar daca noi nu o dorim, ea este parte din noi la fel cum este si ceea ce ne place sau recunoastem la noi. Ele functioneaza impreuna, se sutin si se motiveaza una pe alta, se ajuta, dar se si resping uneori. Acesta este momentul cand noi incepem sa simtim disconfort, stres, presiune, confuzie, frica.
Corpul este cel care ne semnaleaza cel mai bine atunci cand exista o discrepanta intre cele doua, cand ne dorim ceva dar facem altceva, cand ne este frica de ceva, dar in mod paradoxal doar asta ne intalnim... Exteriorul ne reflecta interiorul.
Corpul nostru exprima fricile, complexele sau frustrarile, tot ceea ce nu vrem sa stim sau nu recunoastem ca simtim. Tocmai dezacordul dintre aceste doua parti ale noastre ne duce la boala. Metaforic vorbind, incarcatura negativa a acestor frustrari constante este un fel de otrava pentru organism. In timp, suferinta psihica reprimata se manifesta ca ca suferinta fizica. Astfel ajungem sa fim constransi sa apelam la un specialist din domeniul sanatatii fizice sau psihice.
In ceea ce priveste sanatatea fizica, stim cam ce se intampla: facem analize, primim un tratament pe care il urmam, iar durerea si boala pot trece. Vom crede ca am scapat si o perioada ne linistim fiind convinsi ca am rezolvat problema definitiv. Dar mintea noastra nu se lasa pacalita si conflictul, ramanand activ, se va manifesta din nou. Apare din nou durerea, boala. Poate nu la fel si in acelasi loc, dar isi va cauta un loc sensibil din corp in care sa se manifeste.
Bolile noastre vorbesc despre noi, despre ceea ce ne macina, despre ceea ce ascundem. Atunci avem nevoie de un psiholog. Sa fii atent la ceea ce se intampla in interiorul tau, asistat de un specialist in domeniu este un mod de a-ti pastra sanatatea!
Desigur, viata este astfel creeata incat nimeni nu este scutit de conflicte, tensiune sau complexe. Dar ele vin in viata noastra NU ca sa ne blocheze si sa ne imbolnaveasca, ci ca sa ne ajute, ele ne imping spre evolutie, spre mai bine, ne provoaca sa ne armonizam si sa invatam sa traim in acord cu nevoile si dorintele noastre. Specialistul in domeniu este ghidul care te va ajuta sa aflii, sa vezi, sa cunosti, este cel care te ajuta si te sustine sa fii tu, asa cum ai nevoie sa fii.
Darul unic la umbrei sta in ceea ce iti ofera ca sa te simti intreg, astfel incat sa nu mai ai nevoie de invelisuri sau masti care sa te protejeze. Nu mai este nevoie sa te prefaci ca esti mai mult sau mai putin decat altcineva, sa-i manipulezi pe ceilalti pentru a te percepe intr-un anumit fel. Esti pur si simplu tu insuti, desavarsit prin imperfectiunile tale, perfect prin nedesavarsirea ta.