Se spune ca lucrurile „marunte” sunt cele care conteaza cu adevarat, pentru ca ne fac viata mai frumoasa. Obiceiul de a savura cafeaua de dimineata impreuna cu familia, pregatirea unui pachetel sau rostirea cuvantului „te iubesc” celui drag isi au rolul si importanta lor, deoarece acestea pornesc din suflet, nu sunt programate. Trebuie sa ne simtim importanti pentru cei din jur! Comunicarea, atat verbala cat si non-verbala cu cei din jur este foarte importanta. Lucrurile simple tin de starile sufletesti, de emotii,de sentimente si de aceea un lucru simplu poate fi extrem de complicat oferind foarte mult.
Bogatiile materiale isi pot pierde orice valoare atunci cand celalalt este suparat ca nu-i merg afacerile. Iar zambetul este cel care conteaza cel mai mult, deoarece aduna in el mai multe stari.
„Daca mai avem sau nu timp de aceste lucruri tine de dorinta fiecaruia de a fi fericit, de dorinta fiecaruia de a se simti bine cu el insusi si cu cei din jur. Trebuie sa comunicam cu ceilalti. Important este sa transmitem trairi si sentimente. Emotiile atat pozitive cat si negative nu trebuie reprimate, ar trebui sa existe un echilibru. Fiecare simte in felul sau si are sistemul sau de referinta”, precizeaza psihologul iesean Gabriela Petcu.
Copilul are o singura dorinta, jocul
Pentru copil, nu valoarea materiala a unui obiect conteaza, ci valoarea ludica, deoarece acesta poate prefera sa se joace cu un ghem de ata, in detrimentul unei papusi Barbie. De aceea, parintele ar trebui sa fie atent la ceea ce-i starneste interesul copilului, sa nu-i impuna anumite lucruri, ci sa-i lase lui libertatea de a-si alege jucaria.
Socializarea, centrul de interes al tanarului
Tinerii simt nevoia de socializare, de a-si exprima sentimentele. De aceea, parintii ar trebui sa-si incurajeze copiii sa stabileasca relatii. De asemenea, acestia ar trebui sa le respecte tinerilor dorintele, necesitatile. Pentru a afla aceste lucruri, cel mai important lucru este comunicarea, pentru a afla sentimentele tanarului, pentru a-l cunoaste mai bine si pentru a evita conflictele.
In ceea ce-i priveste pe adulti, lucrurile sunt mai complicate, deoarece privesc lucrurile intr-o maniera diferita. in cazul acestora nu exista retete. Depinde de fiecare om in parte ceea ce isi doreste. „Fiecare avem universul nostru. Sunt oameni care se simt extraordinar intr-o garsoniera si oameni care nu se simt fericiti intr-o casa mai mare. Sa luam ceea ce este mai placut , mai frumos din viata. De multe ori, oamenii uita ceea ce au la indemana pentru ca isi doresc luna de pe cer. Sa fim altfel, diversi, sa avem ce descoperi unul la celalalt. Oamenii ar trebui sa gaseasca partile bune ale vietii si cai de a le elimina pe cele mai putin bune. Daca stim sa alegem ce e bun, frumos, ceea ce ne face fericiti, cu siguranta viata noastra va fi mai plina de trairi placute, care ne va umple sufletul de bucurie”, a conchis psihologul iesean.
Pentru a afla ceea ce ne face cu adevarat fericiti nu trebuie sa cautam prea departe. E suficient sa ne cunoastem pe noi insine si sa stim sa apreciem ceea ce ne inconjoara!