CMI DR PANCHICI CORNELIA - Articole

Chirurgia pleoapelor



Blefaroplastia este o intervenţie chirurgicală prin care se înlătură excesul de piele, ţesut adipos şi muşchi atât din pleoapa superioară cât şi din cea inferioară. Prin blefaroplastie se pot înlătura “pungile” de sub ochi şi excesul de piele de la nivelul peoapelor superioare. Blefaroplastia nu înăltură aspectul de “picior de cioară” sau alte riduri.

Blefaroplastia este individualizată pentru fiecare pacient în funcţie de particularităţile acestuia. Poate fi realizată singură adresându-se pleoapei superioare, inferioare sau amândoura sau concomitent cu alte proceduri chirurgicale pentru regiunea ochiului, sprâncenoasă, feţei sau nasului. Chirurgia pleoapelor nu poate opri procesul de îmbătrânire. Poate, însă, diminua aspectul de  “pungi” din regiunea pleoapelor.

TRATAMENTE ALTERNATIVE 

Tratamentele alternative ale laxităţii pielii sau “pungilor” de la nivelul pleoapelor constau atât în procedee chirurgicale (ex. liftingul de sprânceană) sau tratamente chimice. Ptoza pleoapelor (aspectul “căzut”) sau ectropionul (deficit al pleoapei inferioare) necesită intervenţii chirurgicale. Ridurile minore pot fi tratate peeling-uri chimice sau alte tratamente ale pielii. Aceste tratamente alternative pot avea la rândul lor complicaţii.

RISCURILE BLEFAROPLASTIEI  

Orice inervenţie chirurgicală are un anumit risc, şi este important ca dumneavoastră să înţelegeţi aceste riscuri. Alegerea dumneavoastră de a vă supune unei intervenţii chirurgicale trebuie făcută după ce aţi înţeles care sunt beneficiile şi riscurile acelei intervenţii. Trebuie să discutaţi fiecare din posibilele complicaţii cu chirurgul dumneavoastră pentru a fi siguri ca aţi înţeles riscurile şi consecinţele blefaroplastiei.

Infecţia - Este foarte rară după operaţie. Dacă o infecţie apare, tratamente adiţionale care pot include şi antibiotice este necesar.

Ochii "uscaţi". După blefaroplastie poate apare o secreţie scăzută de lacrimi. Aceasta nu poate fi prevăzută. Indivizii care au în mod normal ochii “uscaţi” trebuie sfătuiţi să-şi ia măsuri speciale în vederea blefaroplastiei.

Sângerarea. Este posibil, deşi neobişnuit, să apară un episod de sângerare în timpul intervenţiei chirurgicale sau postoperator. Sângerarea poate apare sub piele sau în jurul globului ocular. În acest caz este necesar tratament de urgenţă. Să nu folosiţi aspirină sau medicamente antiinflamatorii 10 zile înaintea operaţiei deoarece acestea cresc riscul de sângerare. Hipertensiune (presiunea crescută a sângelui) necontrolată medical poate provoca sângerare în timpul operaţiei sau după. Acumularea de sânge sub pleoape poate întârzia vindecarea şi cauza cicatrice inestetică.

Orbirea. Este extrem de rară după blefaroplastie. Poate fi cauzată de sângerare internă în jurul ochiului în timpul sau după intervenţia chirurgicală.

Cicatrizarea. Deşi este de aşteptat o bună vindecare după intervenţia chirurgicală, cicatrici anormale pot apare la nivelul pleoapei şi a ţesuturilor profunde. Cicatricile pot fi inestetice şi de culoare diferită faţă de pielea din jur. Există posibilitatea să rămână urme sau mici chiste tegumentare la nivelul suturilor. Pentru aceste cicatrici inestetice sunt necesare tratamente adiţionale.

Alterarea structurilor profunde. Structurile profunde cum ar fi nervii, vase sangvine, muşchii globului ocular pot fi afectate în timpul intervenţiei chirurgicale. Posibilitatea ca aceasta complicaţie să apară depinde de tehnica utilizată. Afectarea structurilor profunde poate fi temporară sau permanentă.

Asimetria. Regiunea facială şi cea a pleoapelor este în mod normal asimetrică. Pot exista diferenţe între o parte şi cealaltă după o blefaroplastie.

Durerea cronică. Durerea cronică apare foarte rar după blefaroplastie.

Afecţiuni tegumentare/ tumori tegumentare. Blefaroplastia este o procedură chirurgicală prin care se întind pielea şi structurile profunde cu laxitate crescută. Diferitele afecţiuni tegumentare şi tumori tegumentare pot apare independent de chirurgia pleoapelor.

Ectropion. Îndepărtarea pleoapei inferioare de globul ocular este o complicaţie rară. O nouă intervenţie chirurgicală este necesară pentu a corecta această complicaţie.

Probleme de expunere a corneei.  La unii pacienţi poate apare o dificultate în închiderea pleoapelor după operaţie ce are ca şi consecinţă uscarea corneei.  Dacă această complicaţie rară apare este necesar tratament adiţional.

Rezultate nesatisfăcătoare. Există posibilitatea obţinerii unor rezultate nesatisfăcătoare (deformări vizibile, pierderea funcţiei, dehiscenţe, pierderea sensibilităţii) după blefaroplastie care sa va dezamăgească. În aceste cazuri rare sunt necesare proceduri chirurgicale adiţionale pentru a îmbunătăţi rezultatele.

Reacţii alergice. În cazuri rare au fost raportate alergii la materialul de sutură, topice locale, leucoplast. Reacţiile alergice sistemice, care sunt mai importante, pot apare la medicamentele utilizate în timpul şi postoperator. Reacţiile alergice pot necesita tratamente adiţionale.

Pierderea genelor. Poate apare în zona pleoapei inferioare după blefaroplastie. Aceasta nu poate fi prevăzută. Poate fi temporară sau permanentă.

Vindecare întârziată. Dehiscenţe ale plăgii sau vindecarea întârziată sunt posibile.

Efecte pe termen lung. Modificări ale aspectului pleoapelor pot apare odată cu procesul de îmbătrânire, expunerii la soare sau alte situaţii fără legătură cu chirurgia pleoapelor. Blefaroplastia nu opreşte procesul de îmbătrânire. Alte intervenţii chirurgicale sau alte tratamente pot fi necesare în viitor.

<< Inapoi la lista de articole

Localizare

Unde ne gasiti

Adresa: Constanta, Str Constantin Bratescu, 15
Tel: 0241 665 404
0744 213 074
0752 186 695
Fax:
Web: www.operatiaestetica.ro
Facebook: Facebook

Program

LUNI: INCHIS
MARTI: 16:00-18:00
MIERCURI: INCHIS
JOI: 16:00-18:00
VINERI: 16:00-18:00
SAMBATA: 08:00-13:00
DUMINICA: INCHIS