In epoca modernă,femeile apreciază buzele cărnoase È™i senzuale ce dau un aspect tânar al feÈ›ei, buzele subÈ›iri, cu numeroase riduri fine, peribucale, fiind asociate cu stigmatul îmbătrânirii È™i un aspect răutacios al feÈ›ei. Gura, datorită structurii anatomice È™i funcÈ›iei sale (muÈ™chi, mucoasă, glande sebacee ce împreună crează un organ moale, uÈ™or depresibil È™i extrem de mobil) constituie o zonă dificil de rejuvenat. În dinamică, la aceeaÈ™i persoană pe parcursul trecerii timpului se observă modificări izbitoare: buzele se alungesc È™i se subÈ›iază, apar numeroase creÈ›uri È™i riduri fine la nivelul buzei albe, colÈ›urile buzelor coboară oferind un aspect trist. În final, È›esutul moale al È™anÈ›urilor nasolabiale devine atât de excesiv accentuând aspectul îmbătrânit al gurii încât procedeul de rejuvenare devine dificil chiar È™i în cele mai experimentate mâini.
Pentru augmentarea sau/È™i reconturarea buzelor, cele mai folosite produse în clinica noastră sunt cele pe baza de acid hialuronic, datorită proprietăților viscoelastice, stabilității, rolului protector asupra membranei celulare È™i a efectelor adverse minore. Preparatele se utilizează în seringi preumplute, cu conÈ›inut steril, de 1-2 ml, iar injectarea se efectuează fie cu ace cu diametrul adaptat la gradul de vâscozitate al preparatului sau cu ajutorul microcanulelor.
Preoperator, pacientei i se explică în detaliu tehnica de injectare, locul de injectare pentru a se obÈ›ine efectul dorit precum È™i faptul că micile imperfecÈ›iuni pot fi retuÈ™ate după 2-3 săptămâni.
La injectare pacienta acuză doar un uÈ™or disconfort, deoarece se utilizează anestezia locală de tip bloc nervos infraorbital È™i mentonier, anestezie ce durează în medie 30 minute, la care se poate asocia crema anesteziantă percutană de tip Elma. De regulă, tehnica de injectare este cea trasantă, începându-se cu accentuarea conturului buzelor, oferindu-le astfel È™i proiecÈ›ie, urmată de creÈ™terea volumului buzei roÈ™ii. Pentru obÈ›inerea creÈ™terii volumului È™i proiecÈ›iei, injectarea la nivelul buzei roÈ™ii se efectuează submuscular, pentru ca produsul să nu fie uÈ™or vizibil. În medie, pentru procesul de augmentare al buzelor la un pacient normal, volumul necesar variază între 1-2 ml.
Imediat postinjectare, se poate aprecia forma È™i dimensiunea finală. Din punctul de vedere al longevității produsului, acesta variază in funcÈ›ie de metabolismul individului, fumat ca È™i de gradul de mobilitate al zonei, dar se poate spune că persistenÈ›a sa este în jur de 9-12 luni.
Ca È™i reacÈ›ii adverse, sunt de amintit: edemul ce durează 3-5 zile, echimozele, jena dureroasă, formarea de noduli. Este obligatoriu, postinjectare, masajul repetat pentru uniformizarea substanÈ›ei timp de 3-4 săptămâni, tratamentul cu antivirale (acyclovir) dacă obiÈ™nuiÈ›i să faceÈ›i herpes bucal, evitarea în primele zile la expunerea la soare, solar. Cazurile de alergie È™i hipersensibilitate la acidul hialuronic sunt extrem de rare È™i de aceea nu necesită testare prealabilă.
O altă alternativă pentru augmentare buzelor este cea cu grăsime autologă. Grăsimea aspirată de la nivelul abdomenului, coapselor, cu ajutorul unei canule speciale, după tratare (decantare, spălare cu ser fiziologic) este injectată fracÈ›ionat, în supracorecÈ›ie. De regulă, 30-40% din produsul injectat se resoarbe, astfel că uneori este nevoie de a se repeta procedeul de două-trei ori, la un interval de 4-6 săptămâni. DeÈ™i este un procedeu mai laborios, cu o recuperare mai indelungată, se pare că are rezultatele cele mai stabile în timp.
În ultimii ani, au apărut È™i în È›ara noastră implantul siliconic de buze (ca structură asemănător implantului mamar). Producătorul il oferă în mai multe dimensiuni, adaptat particularităților individuale. Tipul de anestezie este similar cu cel utilizat la injectarea acidului hialuronic, iar introducerea sa se efectuează cu ajutorul unei pense speciale ce creeză un tunel, între mucoasă È™i muÈ™chi în care se introduce implantul. Ca È™i reacÈ›ii adverse sunt de amintit edemul, echimozele, deplasarea implantului.