CMI DR PANCHICI CORNELIA - Articole

Otoplastie



Urechile decolate sau „de liliac” constituie o malformație frecvent întâlnită la nivelul feței, care tratată aduce beneficii emoționale și psihologice insoțite de creșterea încrederii în sine, o imagine a corpului îmbunătățită și o mare satisfacție personală. Decizia de a corecta acest defect nu constituie o decizie medicală, ci o decizie personală. Felul în care te vezi pe tine, te definește și te integrează în societate.

Intervenția chirurgicală se poate efectua la orice vârstă, dar cel mai indicat moment este perioada situată între 4-6 ani, atunci când copilul se pregătește să intre în colectivitate, corecția aspectului fizic ferindu-l de a ajunge ținta ironiilor colegilor sau de a avea porecle caraghioase. Această schimbare,cu obținerea unui nou look se poate efectua și la vârsta adultă, ținând cont că efectul postoperator este permanent. Scopul intervenției chirurgicale este de a apropia pavilioanele auriculare de cap, pentru a indepărta aspectul caraghios al acestora, prin înlăturarea excesului de cartilaj sau remodelarea acestuia acolo unde este cazul. Inciziile de abordare sunt situate pe fața posterioară a urechilor, fiind ușor de camuflat, iar suturile de remodelare și fixare a noii poziții sunt efectuate cu fire neresorbabile. Intervenția are loc de regulă sub anestezie generală pentru confortul pacientului (de regulă copii) și a operatorului, dar în anumite situații se poate opera și cu anestezie locală potențată. Timpul necesar pentru efectuarea otoplastiei depinde de mai mulți factori încluzând abordul chirurgical, complexitatea operației, anatomia pacientei, tipul anesteziei. De regulă, durează în medie 2 ore, spitalizarea fiind de 24 ore. La finalul operației, urechile trebuie să stea în poziția dorită fără tensiune sau aplicare de factori externi.

Postoperator este necesară purtarea unui bandaj compresiv timp de 4 săptămâni, pentru a consolida rezultatul obținut și a feri urechile de traumatisme nedorite. Firele se scot la 7 zile postoperator. Ca și complicații sunt de amintit: sângerarea abundentă, infecția, extruzia firelor de sutură, alergia la medicamente. Postoperator urmează o perioadă de aproximativ 6-8 săptămâni de modificări ale urechilor ce constau în echimoze ale tegumentului, edem local, dureri de intensitate medie ce sunt controlate de medicație. De regulă cicatricile sunt puțin evidente, de dimensiuni reduse, de culoare roz-violacee la început, pentru că după câteva luni să capete culoarea tegumentului inconjurător. Dacă există predispoziție pentru formarea de cicatrici keloide sau hipertrofice trebuie atenționat medicul chirurg pentru a lua măsurile necesare. Activitatea totală se poate relua după 2-3 săptămâni în funcție de evoluția operației și nivelul activității cotidiene.

Indicații speciale preoperatorii:

  • a se spăla pe cap în seara anterioară intervenției;
  • a nu se consuma înainte cu 2 săptămâni preoperator aspirină, anticoncepționale, alte medicamente antiinflamatorii nesteroidiene;
  • a se opri fumatul cu 2 săptămâni preoperator;
  • operația trebuie programată în afara perioadei menstruale;
  • trebuie anunțați chirurgul si medicul anestezist de existența altor afecțiuni medicale (tensiune, probleme vasculare, infarct, diabet, probleme pulmonare, probleme cu sângerarea, epilepsie, probleme neurologice, alergii la diverse medicamente);
  • trebuie să fiți în perfectă stare de sănătate în momentul operator (fără răceli, viroze sau alte infecții)
  • evitați expunerea la soare 2 săptămâni înainte de operație și până la vindecarea cutanată completă.

<< Inapoi la lista de articole

Localizare

Unde ne gasiti

Adresa: Constanta, Str Constantin Bratescu, 15
Tel: 0241 665 404
0744 213 074
0752 186 695
Fax:
Web: www.operatiaestetica.ro
Facebook: Facebook

Program

LUNI: INCHIS
MARTI: 16:00-18:00
MIERCURI: INCHIS
JOI: 16:00-18:00
VINERI: 16:00-18:00
SAMBATA: 08:00-13:00
DUMINICA: INCHIS