CMI DR PANCHICI CORNELIA - Articole

Peeling chimic



Cunoscut și utilizat încă din antichitate, peelingul chimicreprezintă o arsură superficială, dirijată a stratului superficial al pielii cu scopul de a înlătura ridurile fine și de a oferi prospețime și luminozitate unui ten obosit.

Procedura consta in aplicarea pe piele a unuia sau mai multor agenți exfolianți ce determină mai întâi distrugerea, urmată de regenerarea epidermului și/sau dermului. În practică, există mai multe tipuri de peelinguri chimice, ce variază în funcție de substanța folosită și profunzimea arsurii ce o provoacă: peeling superficial, mediu și profund. Asfel între exfolierea cu fenol, extrem de puternic și care presupune o convalescență de 3-4 săptămâni, se poate apela la alți agenți, în special acidul tricloracetic ce în concentrații bine alese determină o atenuare a ridurilor, cu o recuperare mai rapidă. Pentru obținerea unor rezultate bune, sunt importante cunoașterea cantității de substanță aplicată, diluția, intensitatea frecării, numărul de pasaje și durata contactului cu pielea. Evaluarea calității tegumentului trebuie făcută cu atenție de către medicul curant pentru a putea aplica agentul cel mai potrivit.

INDICAȚII TERAPEUTICE :

-ten îmbătrânit, cu riduri fine;

-cicatrici postacneice;

-ten afectat de procesul de fotoîmbătrânire (elastoze cauzate de soare, keratoze actinice);

-prezența schimbărilor pigmentare (melasma, lentigo simplex, hiperpigmentare postinflamatorie).

CONTRAINDICATII RELATIVE :

-fotoprotecție neadecvată;

-tendința la formarea de cicatrici keloide;

-antecedente de herpes labial,

-alergii;

-tratament recent cu izotretinoin;

-pacient cu afecțiune cardiacă, hepatorenală, iradiere facială, HIV cunoscut;

-tratament facial precedent necunoscut.

TEHNICA OPERATORIE: Cu 2 săptămâni înainte este necesară o pregătire a pielii prin utillizarea de creme cu acid retinoic și/sau hidrochinonă în funcție de tipul tegumentului și afecțiunile prezente. Înaintea intervenției se practică o degresare cu alcool sau acetonă pentru a permite pătrunderea omogenă a agentului exfoliant. Aplicarea substanței se poate efectua cu o pensulă, tampon de vată, bețigaș, asteptându-se apariția efectului de”înghețare”. Excesul se neutralizează fie cu apă sau cu soluție de bicarbonat. Imediat după aplicare se produce o iritație neplăcută, urmată de înroșirea accentuată a pielii. Culoarea roșiatică–brună va persista câteva zile, după care va apărea descuamarea, lăsând un ten mai proaspăt. Postpeeling, îngrijirile nu sunt speciale, necesitând doar o igienă locală și aplicarea de creme cu efect antimicrobian. Intervenția durează în medie 30 minute, sub anestezie locală și fără spitalizare, doar cu supraveghere calificată timp de câteva ore. Recuperarea durează 4-7 zile, iar rezultatul durează câțiva ani.

COMPLICAȚII ȘI REACȚII ADVERSE:

-tulburări de pigmentație (hipo/hiperpigmentare);

-formarea de cicatrici; -risc infecțios;

-eritem prelungit,

-prurit accentuat;

-modificări de textură cutanate, atrofie,

-sensibilitate la rece; -aritmii cutanate,

-edem laringian,

-sindrom toxic.

În concluzie, descuamarea chimică superficială este eficientă în curățarea leziunilor pigmentare și a cicatricilor superficiale, fără acțiune semnificativă la nivelul ridurilor accentuate; peelingul mediu cu TCA, la concentrații între 18-35% îmbogățesc textura pielii, îndepărtează ridurile fine și diversele neregularități, fără efect asupra ridurilor de expresie; efect dramatic asupra ridurilor profunde îl are peelingul cu fenol, dar prezintă dezavantajul hipopigmentației/depigmentației definitive; a riscului crescut cicatricial la care se adaugă o perioadă de recuperare lungă (6luni).

<< Inapoi la lista de articole

Localizare

Unde ne gasiti

Adresa: Constanta, Str Constantin Bratescu, 15
Tel: 0241 665 404
0744 213 074
0752 186 695
Fax:
Web: www.operatiaestetica.ro
Facebook: Facebook

Program

LUNI: INCHIS
MARTI: 16:00-18:00
MIERCURI: INCHIS
JOI: 16:00-18:00
VINERI: 16:00-18:00
SAMBATA: 08:00-13:00
DUMINICA: INCHIS