CMI DR PANCHICI CORNELIA - Articole

Rinocorectie



  Rinoplastia este o operaţie frecventă în chirurgia estetică. Această intervenţie chirurgicală poate avea ca rezultat modificări ale formei, structurii şi funcţiei nasului. Prin rinoplastie se poate creşte sau reduce mărimea nasului, modifica forma vârfului nasului, îngusta nările, sau modifica unghiul dintre nas şi buza superioară. Prin această operaţie se pot corecta defecte din naştere(congenitale), defecte postraumatice sau probleme de respiraţie.

  Nu există un tip universal de rinoplastie care să se adreseze tuturor pacienţilor. Rinoplastia este personalizată pentru fiecare pacient în funcţie de particularităţile cazului. Inciziile pot fi făcute în interiorul nasului sau la suprafaţă.
  Cei mai buni candidaţi pentru acest tip de intervenţie chirurgicală sunt cei ce doresc o îmbunătăţire a aspectului, nu perfecţiunea. Pe lângă aşteptările realiste faţă de rezultatul operaţiei, o starea bună de sănătate şi o stare psihică echilibrată sunt calităţi importante pentru cei ce doresc să se supună unei astfel de intervenţii chirurgicale.

   Riscurile rinoplastiei

  Sângerarea- Este posibil, deşi foarte rar, să existe un episod de sângerare în timpul sau după intervenţia chirurgicală. Dacă apare postoperator necesită tratament de urgenţă pentru a opri sângerarea sau transfuzii. Nu utilizaţi aspirina sau medicamente antiinflamatorii inainte cu 10 zile de operaţie, deoarece acestea cresc riscul sângerării. Hipertensiunea arterială necontrolată poate provoca sângerare în timpul sau după intervenţia chirurgicală.

  Acumularea de sânge sub piele pot întârzia vindecarea şi provoca cicatrici inestetice.

  Infectia- Este neobişnuită pentru acest tip de operaţie. Dacă infecţia apare, tratamentul include antibiotice sau o operaţie adiţională.

  Cicatrizarea- In cazuri rare, pot apare cicatrici hipertrofice sau vicioase. Cicatricile pot fi inestetice sau de culoare diferită de a pielii înconjurătoare. Există posibilitatea ca suturile să rămână vizibile. Tratamente aditionale, inclusiv proceduri chirurgicale, pot fi necesare pentru a le trata.

  Lezarea structurilor profunde- Structurile profunde cum ar fi nervi, ducte lacrimale, vase sanguine şi muşchi pot fi lezate în cursul operaţiei. Riscul ca aceasta să se întâmple variază în funcţie de tehnica operatorie aleasă. Legarea structurilor profunde poate fi temporară sau permanentă.

  Rezultate nesatisfăcătoare- Există posibilitatea de a avea rezultate nesatisfăcătoare în urma rinoplastiei. Pot apare deformări vizibile sau tactile, deficiente de respiraţie. Puteţi fi dezamăgit fiindcă rezultatul rinoplastiei nu corespunde aşteptărilor dumneavoastră. O altă intervenţie chirurgicală poate fi necesară dacă rezultatul nu este satisfăcător.

  Parestezii- Există posibilitatea apariţiei de parestezii la nivelul tegumentului nazal postoperator. Apariţia acestora nu poate fi prevazută. Scăderea sau diminuarea sensibilităţii la nivelul nasului poate să nu dispară în totalitate după rinoplsatie.

  Asimetria- Regiunea facială nu este simetrică. Pot exista variaţii între cele două părţi nazale postoperator.

  Durerea cronică- Foarte rară, durerea cronică poate apare prin prinderea unor filamente nervoase în ţesutul cicatriceal postoperator. 

  Reacţii alergice- In cazuri rare, alergii locale la materialul de sutură, topice locale, leucoplast au fost raportate. Reacţiile alergice sistemice, care sunt mai importante, pot fi rezultatul medicamentelor utilizate în timpul operaţiei sau postoperator. Reacţiile alergice pot necesita tratamente adiţionale.

  Vindecare intârziată- Poate apare dehiscenţa suturii sau vindecare întarziată. Anumite arii se pot vindeca mai încet sau vicios. O schimbare mai frecventă a pansamentelor sau o altă intervenţie chirurgicală pot fi necesare pentru a îndepărta ţesuturile nevindecate.

  Efecte pe termen lung- Modificări ale formei nasului pot apare odată cu procesul de îmbătrânire sau cu alte situaţii fără legatură cu rinoplastia. De aceea cateodată este nevoie de o intervenţie chirurgicală de revizie pentru a îmbunătăţi rezultatele rinoplastiei.

  Perforaţii ale septului nazal- Există posibilitatea ca în timpul intervenţiei chirurgicale să se producă o gaură în septul nazal. Aceasta se întâmplă foarte rar. Dacă apare este necesară o intervenţie suplimentară pentru a remedia situaţia. În anumite cazuri este imposibil să se corecteze acest defect.

  Alterarea căilor nazale respiratorii- Pot apare modificări după o rinoplastie la nivelul pasajului aerian nazal.

  Anestezia- Atît anestezia locala cît şi anestezia generală implică riscuri. Sunt posibile complicaţii, accidente dar acestea sunt aceleasi ca pentru orice alta interventie chirurgicala.

  NECESITATEA UNEI NOI INTERVENTII CHIRURGICALE- Dacă complicaţiile apar, o operaţie adiţională sau alte tratamente pot fi necesare. Chiar dacă aceste complicaţii apar rar, riscurile citate pot fi asociate cu rinoplastia. Alte complicaţii pot apare dar sunt mult mai rare.

  Practicarea medicinei şi a chirugiei nu este o stiinţă exactă. Deşi în general se aşteaptă obţinerea unor rezultate bune postoperatorii, nu se poate da o garanţie a rezultatelor ce urmează a fi obţinute.

<< Inapoi la lista de articole

Localizare

Unde ne gasiti

Adresa: Constanta, Str Constantin Bratescu, 15
Tel: 0241 665 404
0744 213 074
0752 186 695
Fax:
Web: www.operatiaestetica.ro
Facebook: Facebook

Program

LUNI: INCHIS
MARTI: 16:00-18:00
MIERCURI: INCHIS
JOI: 16:00-18:00
VINERI: 16:00-18:00
SAMBATA: 08:00-13:00
DUMINICA: INCHIS