Urologica TIM - Servicii

Ce este sexologia?
Sexologia reprezinta un studiu stiintific, sistematic al sexualitatii umane, adica al fenomenelor ce tin de sexualitatea corporala (organe genitale, caracteristici si functia sexuala) si spirit (erotism, senzualitate, iubire etc), al comportamentului erotico- sexual (normal si patologic), intereselor sexuale, studiul si tratamentul tulburarilor de dinamica sexuala, educatie sexuala.

Ca si specializare, sexologia cuprinde segmente din cateva domenii academice precum medicina, psihologia, sociologia, biologia, antropologia, epidemologia, statistica si crominologia. Aceasta intrepatrundere interdisciplinara se datoreaza complexitatii sexualitatii si modului in care o traim, care ne influenteaza si este influentata de sanatatea fisica si psihica, emotionala, comportamentul si modul in care gandim si simtim, relationam cu alti indivizi, performantele profesionale si personale, relatiile de cuplu, de familie etc.

Sexologia studiaza dezvoltarea sexuala si a relatiilor sexuale, cat si mecanismele raportului sexual si a tulburarilor sexuale. Ofera informatii despre sexualitatea unor grupuri speciale de indivizi (persoane cu handicap, cu dizabilitati, copii, persoanele in varsta) cat si patologia sexuala (dependenta de sex si abuzul sexual al copiilor) . Anumite rezultate ale cercetarilor sexologice devin controversate atunci cand contrazic anumite curente religioase si politice.
Studiul comportamentului sexual si-a cunoscut apogeul in Germania, dar si sfarsitul o data cu regimul nazist si daramarea Institutului de Sexologie din Berlin. Dupa cel de-al doilea razboi mondial, sexologia a renascut in SUA. Astfel reluarea studiilor asupra comportamentului sexual, precum si studiile privind functia sexuala, disfunctiile sexuale au dus la dezvoltarea terapiei sexuale.
Sexologia cuprinde in studiul sau toate aspectele sexualitatii (cu exceptia celibatului involuntar) si incearca sa caracterizeze cat mai bine “normalitatea sexuala “ si alte variante ale sale (inclusiv parafilia - perversiune caracterizata prin cautarea placerii sexuale printr-un obiect sau situatie bizara) .
! De retinut:
Sexologia este considerata descriptiva, nu prescriptiva : ea incearca sa certifice, sa dovedeasca prin documente anumite realitati sexuale, nu sa prescrie ce comportamentul este potrivit, etic sau moral.


Sexologie clinica

Sexologia clinica – abordare multilaterala
Sexologia clinica abordeaza sexualitatea umana inadecvata si disfunctionala folosind numeroase instrumente de cercetare, tratament si indrumare. Abordarea sa se afla undeva la jumatatea drumului dintre consilierea sexuala si educatie sexuala pe de o parte si instruirea directa si practica in vederea obtinerii implinirii si satisfactiei sexuale, de cealalta parte.
Sexologia clinica se ocupa cu diagnosticul si tratamentul anumitor probleme si disfunctii sexuale, reunind in acest sens resurse si informatii din mai multe ramuri de studiu:
-medicina : andrologie, ginecologie si anatomia organelor sexuale;
-psihologia, sociologia si antropologia comportamentului sexual;
-neurostiintele sunt folosite pentru a studia reflexele sexuale de baza ;
-psihiatria studiaza tulburarile comportamentului sexual atunci cand acestea devin o situatie de competenta clinica sau au ajuns in punctul in care s-au transformat in probleme disfunctionale sau sursa a unor dificultati psihologice;
-intrucat anumite aspecte ale comportamentului sexual intra sub incidenta legilor si a dreptului, criminologia are un rol specific in studierea tulburarilor comportamentale sexuale;
-biologia si etologia (studiul comportamental al animalelor) compara comportamentele sexual ale animalelor si oamenilor;
-epidemiologia ofera informatii legate de BTS.
Sexologia cuprinde de asemenea si subiecte de interes public cum ar fi avortul, sanatatea publica, contraceptia, abuzul sexual si tehnologia reproductiva.


disfunctii sexuale

Ce probleme si disfunctii sexuale pot fi tratate cu ajutorul sexologiei clinice?
Disfunctia sexuala este definita ca fiind incapacitatea unei persoane sau a unui cuplu de a experimenta si mentine satisfactia si functionarea normala in cadrul vietii sexuale. Exemple de astfel de disfunctii sexuale sunt ejacularea prematura, incapacitatea de a obtine orgasm, contactul sexual dureros, teama de intimitate si atingere, sentimentele de vinovatie si jena in legatura cu diverse aspecte ale vietii sexuale, ale aspectului corporal si lipsa dorintei sexuale. Sexologia clinica a concluzionat ca majoritatea disfunctiilor sexuale reprezinta un rezultat al urmatoarelor cauze:

# Lipsa de cunostinte asupra propriului corp, a organelor genitale si sistemului reproducator.
# Lipsa de cunostinte privind posibilitatea de experimentare si impartasire a placerii sexuale.
# Vinovatia si rusinea resimtita in legatura cu imaginea propriului corp, propriile sentimente si ganduri erotice, activitate sexuala.
# Ejaculare precoce, tulburari in ceea ce priveste capacitatea de excitare, temeri si jena in legatura cu aspectele legate de intimitate. incapacitatea de a atinge orgasmul si diverse probleme legate de sex si procesul de imbatranire.
# Sexul si incapacitatea fizica- consilierea persoanele cu dizabilitati.
# Sexul si abuzul sexual.


tulburari de dinamica sexuala


Tulburarile de dinamica sexuala – subiect de studiu al sexologiei

Tulburarile de dinamica sexuala se refera la cresterea sau scaderea exagerata a dorintei sexuale, ducand la dependenta, scaderea libidoului, inhibitie sexuala, repulsie fata de sex, refuzul si negarea dorintei si a nevoilor sexuale. Unele disfunctionalitati pot fi ocazionale, pot fi tratate imediat sau pot sa apara o singura data in viata determinate de conjunctura unor factori declansatori. Tulburarile repetate insa afecteaza relatia intima cu partenerul/a, creeaza tensiune, depresie, despartiri, adulter, influenteaza chiar si relatiile sociale, capacitatea de concentrare, performanta intelectuala si profesionala.
Aceste tulburari de dinamica sexuala pot fi impartite in 3 categorii mari:
* tulburari ale orgasmului : anorgasmia masculina, anejacularea, ejacularea intarziata, ejacularea retrograda, ejacularea precoce sau lipsa ocazionala sau neconditionata a orgasmului la femei.
* tulburari ale excitabilitatii : tulburarea lubrifierii la femei, disfunctia erectila.
* tulburarile sexuale dureroase: contactul sexual dureros, vaginimisul (contractura vaginala reflexa al penetrare) .

Localizare

Unde ne gasiti

Adresa: TIMISOARA, Str INTRAREA ANA LUGOJANA , 7
Tel: 0723 246 199
0256 488 466
Fax:
Web: https://www.webclinic.ro/clinica-urologica-tim
Facebook: Facebook

Program

LUNI: INCHIS
MARTI: INCHIS
MIERCURI: INCHIS
JOI: INCHIS
VINERI: INCHIS
SAMBATA: INCHIS
DUMINICA: INCHIS