Cancer de col uterin (cancer al colului uterin)
Este cel mai frecvent dintre cancerele aparatului genital feminin. El ocupa cel de al doilea loc printre cancerele feminine, dupa cancerul sanului. Acest cancer apare mai ales inainte de menopauza si la femeia care a avut mai mult de un copil. Cauze - - Cancer de col uterin (cancer al colului uterin)
Printre factorii de risc se afla infectiile genitale, mai ales cele cu virus herpetic si cu papilloma virus, care sunt boli cu transmisie sexuala; multiplicitatea partenerilor sexuali; precocitatea vietii sexuale; faptul de a fi avut mai mult de un copil. Simptome si semne - - Cancer de col uterin (cancer al colului uterin)
Leziuni precanceroase caracteristice (displazie) preced aparitia cancerului. Uneori nu se manifesta adesea prin nici un semn, dar orice sangerare sau pierdere colorata cu sange (dupa raporturile sexuale, intre fluxurile menstruale, dupa menopauza) constituie semnale de alarma. Diagnostic si evolutie - - Cancer de col uterin (cancer al colului uterin)
Displaziile sunt decelabile in cursul unui examen ginecologic, dar diagnosticul cancerului de col uterin se bazeaza pe examenul la microscop al celulelor prelevate din zona suspecta prin frotiu cervicovaginal. Un frotiu al carui rezultat este anormal justifica un examen vizual local (colposcopie) in cursul caruia este practicata o biopsie. Netratat, cancerul de col uterin se intinde, mai intai local (la vagin, la vezica, la corpul uterin, la rect). Sunt posibile metastaze in ficat. Tratament - - Cancer de col uterin (cancer al colului uterin)
Tratamentul face apel la chirurgie si la radioterapie, carora li se asociaza sau nu chimioterapia. In formele de cancer foarte localizate, conizatia (amputatia colului) este uneori suficienta. In formele mai evoluate, interventia chirurgicala, mai mare, cuprinde ablatia uterului, a anexelor sale si a partii superioare a vaginului; ea este completata cu o evidare (curatare) a ganglionilor invecinati, ganglionii iliaci. Depistare precoce - - Cancer de col uterin (cancer al colului uterin)
Depistarea cancerului de col uterin implica efectuarea unui frotiu cervicovaginal. La inceputul vietii sexuale sunt recomandate doua frotiuri la interval de un an, apoi un frotiu la aproximativ 3 ani pana la varsta de 65 ani, aceasta frecventa putand fi crescuta pentru femeile care prezinta risc. Aceasta depistare este cu atat mai importanta cu cat, daca poate fi tratat chiar de la inceputul sau, acest tip de cancer se vindeca in aproape toate cazurile. Sinonim - Cancer de col uterin (cancer al colului uterin)
: cancer cervical.
-
25 Nov
Bun venit AetrlsWqWi pe Webclinic.
-
25 Nov
Bun venit IsXSIOXoMUVWGG pe Webclinic.
-
25 Nov
Bun venit FzkRVGdHUSiHiw pe Webclinic.
- cabinet homeopatie iasi
- nastere in apa constanta
- doctor cardiologie constanta
- doctor genetica medicala constanta
- optica medicala oradea
- ecografie bucuresti
- orl constanta
- medicina hiperbara constanta
- reumatologie iasi
- ginecologie bucuresti
- clinica oradea
- diabet bucuresti
- kinetoterapie oradea
- psiholog constanta