Examen izotopic
Tehnica de imagerie medicala bazata pe detectarea radiatiilor emise de o substanta radioactiva (radioelement) introdusa in organism, prezentand o afinitate deosebita pentru un organ sau un tesut.
Indicatii - - Examen izotopic
Scintigrafia permite sa se deceleze numeroase afectiuni care ating atat structura, cat si functionarea organelor, si unele procese patologice: inflamatie, infectie, sangerare, tumora.
Tehnica - - Examen izotopic
Principiul scintigrafiei consta in a administra pacientului o substanta activa care se fixeaza electiv pe organul sau pe tesutul respectiv ce trebuie explorat. O camera speciala (camera cu scintilatie sau gamma-camera) inregistreaza in continuare radiatia emisa de organul sau de tesutul respectiv. Imaginea regiunii explorate este atunci obtinuta pe ecranul ordinatorului cu care este dotata gamma-camera, inregistrand succesiunea in timp a mai multor imagini, este posibil sa se vizualizeze o transformare, o evolutie, o miscare.
Pregatire si desfasurare - - Examen izotopic
In general, nu este necesara nici o pregatire. Examenele care trebuie efectuate a jeun (pe nemancate) sunt rare. Produsele sunt injectate in cantitate foarte mica, de cele mai multe ori intr-o vena a bratului. Anumite examene sunt realizate dupa inhalarea sau dupa ingestia unui trasor radioactiv, care mai poate in cazuri rare (examenul vezicii, sa fie introdus cu ajutorul unei sonde). Pacientul sta asezat sau lungit pe un pat de examinare; gamma-camera este plasata in fata regiunii de studiat sau se roteste in jurul pacientului ca un scaner (tomoscintigrafie).
Contraindicatii - - Examen izotopic
Doza de radiatii primita de pacient este foarte mica, comparabila cu cea a unei radiografii a plamanilor, si nu creste cu numarul de clisee realizate. Cantitatile de radioelement injectate sunt intotdeauna minime si adaptate fiecarui pacient; In plus, radioelementele alese au o durata de viata foarte scurta. Sarcina si perioada de alaptare sunt in mod obisnuit singurele imprejurari in care se iau precautii deosebite.
Efecte secundare - - Examen izotopic
Produsul nu antreneaza nici o alergie, somnolenta sau stare de rau. Pacientul poate sa-si reia toate activitatile imediat dupa efectuarea examenului.
Perspective - - Examen izotopic
O noua aplicatie a scintigrafiei, imunoscintigrafia, consta in a administra pacientului un anticorp specific marcat radioactiv. Acesta se fixeaza in organism pe moleculele caracteristice anomaliilor legate de anumite boli, in particular de unele tipuri de cancer.
Sinonime: - Examen izotopic
cartografie izotopica, explorare radioizotopica, scintigrafie.
-
17 Apr
Bun venit FPOPRrUzPoBK pe Webclinic.
-
17 Apr
Bun venit QAFcfpGZOTI pe Webclinic.
-
17 Apr
Bun venit CAqOhsHS pe Webclinic.
- cardiologie constanta
- doctor reumatolog iasi
- cabinet medicina interna iasi
- dermatologie constanta
- clinica neurologie arad
- dermatologie bucuresti
- cabinet medical oradea
- cabinet orl bucuresti
- doctor neurolog bucuresti
- doctori chirurgie constanta
- doctor endocrinolog iasi
- computer tomograf constanta
- cabinete ortopedie traumatologie constanta
- balneologie constanta