Intepatura
Perforare a invelisului cutanat sau mucos cu un obiect ascutit (ac, aschie), vegetal sau animal.
Diferite tipuri de intepatura - - Intepatura
Diferitele tipuri de intepatura pot fi inventariate dupa originea lor: - lntepaturile de plante sunt provocate de catre spini (trandafir, salcam, cactus) sau de catre perii urticanti (urzica) - lntepaturile de animale sunt provocate de diferite tipuri de aparate de intepare: tepi (arici, pestele-vipera, porc de mare), ace sau tepuse, carlige sau celule vezicante. Tepusa poate sa se afle in fata (tantar, capusa) sau in spatele animalului (albina, viespe, scorpion). Serpii si paianjenii inteapa prin carligele lor.
Tratament - - Intepatura
Bucatile de spin ramase in piele dupa ruperea lor trebuie sa fie indepartate. Acul de albina sau de viespe, atunci cand a ramas infipt in piele, nu trebuie scos cu degetele sau cu o penseta. Acest lucru ar provoca, de fapt, patrunderea totalitatii veninului ramas in sacii cu venin, doar o cantitate mica din veninul acestor saci fiind injectata in timpul intepaturii. Pentru a indeparta un ac, trebuie trecuta rapid, razant cu pielea, lama unui cutit care sa prinda capatul acului. Capusele trebuie sa fie adormite sau omorate, cu ajutorul unei comprese cu eter sau, in lipsa, cu benzina sau gaz lampant, inainte de a fi smulse, pentru a evita ramanerea capului capusei in piele. Este posibila aspirarea veninului inoculat cu ocazia unei intepaturi cu ajutorul unei ventuze cu piston, posibil de gasit in comert, care are o garnitura de capete concepute pentru a se adapta la marimea si forma intepaturii. Veninurile de albine, trantori sau viespi fiind distruse sub influenta caldurii, mentinerea unei surse de caldura (incalzitor special, disponibil in comert, sau o tigara aprinsa, de exemplu) timp de aproximativ un minut in apropierea punctului de inoculare (la o distanta suficienta pentru a nu provoca o arsura) este eficace. Gheata, aplicata pe punctul de inoculare, incetineste absorbtia si difuzarea veninului. Apa rece, lasata sa curga pe locul intepaturii sau in compresa, calmeaza urticaria pe care o provoaca unele intepaturi. Aplicatiile de corticosteroizi, in forma de lotiune sau de pomada, fac sa se diminueze sau sa se stinga inflamatia. Medicamentele antihistaminice permit suprimarea unei eventuale reactii alergice, care poate fi intensa si ar putea pune viata in pericol, sau pot sa-i micsoreze intensitatea. Dupa o prima intepatura si dupa declansarea unui proces de sensibilizare, unii subiecti alergici la veninul de himenoptere (albine, viespi) risca un soc anafilactic mortal ca urmare a unei noi intepaturi. Aceste persoane trebuie sa fie desensibilizate, intr-un serviciu medical specializat, si sa aiba in permanenta asupra lor o fiola cu adrenalina sau un antihistaminic injectabil imediat in caz de intepatura.
Animale, e - Intepatura
fectele, boli transmise, primele ingrijiri si prevenire - Intepatura
Arahnide - Intepatura
- Capusa transmite: arboviroze, rickettsioze. Tratament: extragerea capusei dupa adormirea ei cu eter sau benzina, curatarea locului de intepatura. Prevenire: haine incheiate. - Larva capusei: mancarimi, infectarea leziunilor de scarpinat. Tratament: calmarea mancarimilor (otet). Prevenire: a nu sta intins pe iarba. - Paianjeni periculosi: tarantula, migala, ctenofori. Efecte: excitare, apoi prostratie (migala), durere, necroza locala, infectie, stare de rau. Tratament: curatarea muscaturii. Calmarea durerii cu aspirina comprimate. Ser antitetanic. - Sarcopt determina scabie. Tratament: dezinfectarea hainelor si a lenjeriei de pat. - Scorpion: durere, stare de rau, necroza locala. Tratament: calmarea durerii cu o bucatica de gheata sau injectand un anestezic local. Prevenire: scuturarea hainelor si incaltamintei inainte de a le pune; a nu merge in picioarele goale noaptea.
Insecte - Intepatura
- Furnica: durere usturatoare. Tratament: calmarea mancarimii cu un tampon de otet sau cu o crema antipruriginoasa. Prevenire: haine incheiate. - Himenoptere: albine, trantori, viespi: durere vie, reactie alergica. Tratament: indepartarea acului cu o lama de cutit trecuta razant cu pielea, incalzirea (tigara sau incalzitor) intepaturii sau aspirarea veninului. Prevenire: haine etanse si stramte. - Musca te-te: boala somnului. Tratament: calmarea mancarimii. Prevenire: igiena, haine etanse, insecticide. - Paduche: tifos, febre recurente. Tratament: insecticide, dezinfectia hainelor si a lenjeriei de pat. - Plosnita: mancarime, durere. Tratament: calmarea mancarimii cu un tampon de otet sau cu o crema antipruriginoasa. Prevenire: igiena casei si insecticide, haine etanse la exterior. - Purice: tifos, pesta. Tratament: calmarea mancarimii. Prevenire: igiena, insecticide, tratarea animalelor domestice. - Taun: durere vie. Filarioza. Tratament: calmarea mancarimii cu un tampon imbibat cu otet sau cu o crema antipruriginoasa. Prevenire: igiena, haine etanse, insecticide. - Tantar: paludism, febra galbena, filarioze. Tratament: calmarea mancarimii. Prevenire: haine etanse, plasa contra tantarilor, insecticide.
Pesti si alte animale acvatice - Intepatura
- Arici de mare: durere, infectie. Tratament: extragerea acelor cu o penseta. Prevenire: purtatul de incaltaminte acvatica. - Meduza: arsura, soc anafilactic (alergie). Tratament: spalarea fara a folosi apa de mare. - Peste-vipera, unele specii de porc de mare si calcan: durere vie, edem, stare de rau, soc anafilactic, infectie. Tratament: aspirarea veninului, dezinfectie. Prevenire: purtatul de incaltaminte acvatica.
Serpi europeni si exotici - Intepatura
- Cobra (naja sau sarpele cu ochelari mamba, sarpele-tigru): durere sau edem putin marcat, paralizie respiratorie si a muschilor fetei, dureri abdominale, varsaturi, dureri de cap, pierderea constientei, infectie. Tratament pe loc: imobilizarea ranitului, spalarea plagii cu un antiseptic sau cu apa, punerea unei benzi compresive pe plaga si imobilizarea membrului atins. - Vipere europene (aspida, paliada, cu corn) sau exotice (vipera cu corn, cea de Gabon, a lui Russel etc), Crotal (sarpele cu clopotei): edem foarte dureros, hemoragii si necroza locala (dupa specie), infectie, stare de rau generalizata: scadere a tensiunii arteriale, varsaturi, ameteli, diaree etc. Tratament: a nu se inciza plaga, nici aspira veninul. A nu se pune garou. Transportarea de urgenta a ranitului la spital. Prevenire: purtatul de incaltaminte montanta.
-
29 Nov
Bun venit GGDylrDreg pe Webclinic.
-
29 Nov
Bun venit GUikXQJNCWMvh pe Webclinic.
-
29 Nov
Bun venit WTCFrkBUtMXzHOV pe Webclinic.
- centre medicale arad
- cabinete psihologie constanta
- cabinete neurologie constanta
- optica arad
- doctor dermatologie constanta
- diabet bucuresti
- pediatrie bucuresti
- clinica neurologie arad
- endocrinologie iasi
- ecografie bucuresti
- ecografie 4d arad
- centru medical bucuresti
- orl bucuresti
- dermatolog oradea
- doctor ginecolog bucuresti
- analize medicale constanta
- recuperare medicala oradea
- doctor pediatru iasi