Intoxicatie
Totalitate a tulburarilor provocate de introducerea, voluntara sau nu, in organism a uneia sau mai multor subtante toxice (otravuri). Cauze - Intoxicatie
- Substantele toxice patrund in organism prin ingestie, prin inhalare, prin injectare sau prin absorbtie prin piele sau mucoase. Intoxicatiile acute constituie un procentaj ridicat de spitalizari, fie ca sunt accidentale (casnice sau profesionale), fie voluntare (toxicomanie, tentativa de sinucidere). Intoxicatiile cu medicamente, cele mai frecvente, reprezinta 8O% dintre intoxicatiile ce necesita o spitalizare de urgenta. Ele sunt, in general, provocate prin asocierea mai multor medicamente (65% din cazurile semnalate la adulti). In ordinea descrescanda a frecventei, medicamentele responsabile sunt benzodiazepinele, analgezicele, antidepresivele, neurolepticele, carbamatii, barbituricele si alte psihotrope, in sfarsit, medicamentele impotriva tulburarilor cardiace. Alte toxice sunt produsele industriale (solventii), produsele menajere (detergentii, apa de Javel solutie 5-10% de hipoclorit de sodiu), alcoolul, tutunul si stupefiantele, oxidul de carbon, plantele si ciupercile, precum si produsele utilizate de catre agricultori (ingrasaminte, fungicide, erbicide, insecticide, raticide). Intoxicatiile cronice sunt legate in mod deosebit de activitatile profesionale (mai ales in industrie) si de poluarea mediului. Gravitatea unei intoxicatii depinde de toxicitatea produsului in cauza, de modul de introducere in organism, de doza absorbita, de rezistenta organismului si de varsta subiectului. Adesea imprevizibila, ea justifica recurgerea sistematica la interventia medicului. Mortalitatea rezultata in urma intoxicatiilor este actualmente mai mica de 1% la adulti si de 0,5% la copil.
Simptome si tratament - Intoxicatie
- Acestea depind de toxicuI sau de toxicele in cauza. Tinand cont de varietatea acestora, aproape toate functiile si toate organele pot fi afectate. Totusi, in caz de intoxicatie acuta, o preocupare comuna este aceea de a decela semnele unui risc vital imediat: insuficienta respiratorie (jena resimtita de catre victima, miscari toracice prea ample sau prea slabe, prea rapide sau prea lente), insuficienta circulatorie (stare de soc cu rau, paloare, agitatie), puls slab sau prea rapid, scaderea presiunii arteriale), convulsii (contractii musculare generalizate care antreneaza o redoare sau secuse), coma (victima, inconstienta, nu se mai misca, nu vorbeste, nu raspunde la intrebari). Dupa ce au fost prevenite serviciile medicale (centrul local antiotravire), cei din jur trebuie sa se abtina de la orice fel de interventie, indeosebi: sa nu miste victima, sa nu o faca sa bea (inclusiv lapte), sa nu o faca sa vomite. Medicul sosit efectueaza un numar de gesturi si de verificari, atat la fata locului apoi, daca este nevoie, si la spital. Prevenire - Intoxicatie
- Medicamentele nu trebuie sa fie tinute la indemana copiilor. In caz de intoxicatie voluntara, este recomandata consultarea unui psihiatru.
Principalele produse toxice sau cu risc - Intoxicatie
Acetona - Intoxicatie
(dizolvant pentru lacul de unghii, adezivi, vopsele). Inhalare: iritatie bronsica, tulburari respiratorii, ebrietate. Ingestie: ebrietate, obnubilatie. Tratament: Varsaturi provocate si tratare a simptomelor; asistare respiratorie, oxigen, reanimare. Recomandari; a nu fi lasata la indemana copiilor si adolescentilor (risc de toxicomanie).
Alcool metilic (metanol). - Intoxicatie
Solvent pentru pictura, zugraveli, antigel. Simptome: dureri de cap, oboseala, crampe, vertije, convulsii, alterari ale vederii, depresie respiratorie. Tratament: antidot - etanol in perfuzie; tratament al simptomelor, reanimare, hemodializa. Recomandari: foarte toxic (6O-250 ml - doza mortala la adult, 8-10 ml la copil); spitalizare imediata.
Amoniac - Intoxicatie
Simptome: iritatia ochilor si a cailor aeriene, tuse, dureri abdominale, sufocare Tratament: tratament al simptomelor, asistare respiratorie. Recomandari: clatirea ochilor cu apa multa timp de 15 min. Nu se induce voma, nu se fac spalaturi stomacale.
Amfetamine - Intoxicatie
(absorbite pentru a obtine un efect stimulant). Simptome: hiperactivitate, ilaritate, insomnie, iritabilitate, pierderea apetitului, uscarea gurii, tulburari cardiace. Tratament: vome provocate sau spalatura gastrica, chiar si tardiva, sedare, dializa peritoneala, tratament al simptomelor. Recomandari: evitarea utilizarii (fabricare si distribuire reglementate).
Antidepresive - Intoxicatie
Simptome: tulburari neurologice si cardiovasculare, insuficienta respiratorie, hipotensiune, vome, febra, transpiratii, dilatatia pupilelor. Tratament: tratamentul simptomelor si ingrijiri intensive la reanimare, supravegherea functiilor vitale si a complicatiilor neurologice. Recomandari: spitalizare imediata.
Arsenic. - Intoxicatie
Compusi arsenicali (erbicide, pesticide) Simptome: constrictie faringeana, vome, arsuri digestive, diaree, deshidratare, edem pulmonar, insuficienta renala si hepatica. Tratament: antidoturi - dimercaprol, penicilamina; vome provocate, spalaturi stomacale. Recomandari: spitalizare imediata
Aspirina si salicilati. - Intoxicatie
(supradozare, absorbtie masiva) Simptome: vome, respiratie rapida, febra, convulsii, depresie respiratorie. Tratament: spalaturi stomacale, purgatie, hidratare, reanimare daca este necesar. Recomandari: administrare orala de lichide in mare cantitate (lapte sau suc de fructe); spitalizare imediata.
Barbiturice. - Intoxicatie
Amobarbital, pentobarbital, fenobarbital, secobarbital. Simptome: confuzie, excitatie, delir, prabusire respiratorie, coma. Tratament: vome provocate, spalaturi stomacale, purgatie, asistare respiratorie, rehidratare. Recomandari: spitalizare imediata.
Bariu. - Intoxicatie
Depilatoare, explozive (focuri de artificii), raticide. Simptome: vome, dureri abdominale, diaree, tremuraturi, convulsii, hipertensiune arteriala, stop cardiac. Tratament: antidot - sulfat de sodiu sau magneziu; vome provocate, spalatura stomacala, tratamentul simptomelor, asistare respiratorie. Recomandari: spitalizare imediata; a nu se lasa la indemana copiilor.
Benzodiazepine. - Intoxicatie
Tratamentul anxietatii (anxiolitice). Simptome: pierdere mai mult sau mai putin importanta a constientei (de la apatie la coma) deosebit de grava in caz de asociere cu alcool. Tratament: antidot - flumazenil; vome provocate, spalatura stomacala, tratamentul simptomelor. Recomandari: spitalizare imediata; a nu se lasa la indemana copiilor.
Carbon (tetraclorura de). - Intoxicatie
Agenti de scos petele, inflamabili. Simptome: greturi, varsaturi, dureri abdominale, dureri de cap, confuzie, tulburari de vedere, toxicitate pentru rinichi si ficat. Tratament: spalarea pielii, spalatura stomacala, oxigenoterapie, asistare respiratorie, supraveghere a rinichilor si ficatului. Recomandari: spitalizare imediata; a nu se lasa la indemana copiilor.
Caustice - Intoxicatie
(acizi si baze puternice, acid sulfuric: produse de curatire, de desfundare a toaletelor, detartranti, detergenti etc.) Simptome: dureri intense, arsuri esofagiene, edem care poate astupa caile aeriene, puls rapid, respiratie superficiala. Tratament: diluarea imediata a substantei absorbite dand sa se bea apa, dupa avizul medical; nu spalatura stomacala, nici vome provocate, tratamentul simptomelor. Recomandari; indepartarea hainelor contaminate si spalarea pielii; spitalizare imediata. Cauza foarte frecventa de intoxicatie la copii: a nu se lasa la indemana lor.
Cianura. - Intoxicatie
Acid cianhidric, ulei de migdale amare, nitroprusiat, sirop de cirese salbatice. Simptome: tahicardie, dureri de cap, somnolenta, hipotensiune arteriala, coma, convulsii. Mortala rapid (intre 1 si 15 minute). Tratament: antidot - vitamina B 12 sau hidroxocobalamina in doze mari; vome provocate sau spalatura stomacala imediata, asistare respiratorie. Recomandari: retragerea produsului din mana bolnavului (ingestie) sau indepartarea de sursa toxica (inhalare). Rapiditatea interventiei este capitala.
Clor. - Intoxicatie
Var clorat, apa de Javel, gaz lacrimogen. Inhalatie: iritatie severa a cailor respiratorii si ochilor, tuse, vome, edem pulmonar, cianoza. Ingestie: iritatie si coroziune a gurii si a cailor digestive, dureri abdominale, tahicardie, prostratie, colaps circulator. Tratament: inhalatie - oxigenoterapie, asistare respiratorie; ingestie - sirop de ipecacuacana, spalatura stomacala, tratamentul simptomelor. Recomandari: spitalizare imediata.
DDT. - Intoxicatie
Insecticide organoclorurate. Simptome: vome, stari de rau, tremuraturi, convulsii, edem pulmonar, fibrilatie ventriculara, insuficienta respiratorie. Tratament: vome provocate, spalatura stomacala, administrarea de carbune activat care sa ramana in stomac, supravegherea functiilor renale si hepatice. Recomandari: a nu se lasa la indemana copiilor; spitalizare imediata.
Erbicide, pesticide. - Intoxicatie
Simptome: oboseala, sete, inrosire, vome, dureri abdominale, febra ridicata, tahicardie, pierdere a constientei, dispnee, stop respirator. Tratament: vome provocate, spalatura stomacala, purgatie, asistare respiratorie. Recomandari: a nu se lasa la indemana copiilor; spitalizare imediata.
Hipocloriti - Intoxicatie
. Apa de Javel, decoloranti. Simptome: durere moderata, reactie inflamatorie a gurii si mucoasei digestive, tuse, dispnee, vome, vezicule cutanate. Tratament: tratamentul simptomelor, explorarea esofagului daca a avut loc o ingestie de substante concentrate. Recomandari: a nu se lasa la indemana copiilor; spitalizare imediata.
Insecticide organofosforice. - Intoxicatie
Gaz neurotoxic, paration, malation. Simptome: greturi, vome, crampe stomacale, dureri de cap, hipersalivatie si hipersecretie bronsica, tulburari de vedere, micsorarea pupilei, confuzie mintala, dificultati respiratorii, spume la gura, coma. Tratament: antidot sulfat de atropina; oxigenoterapie, asistare respiratorie, tratamentul simptomelor. Recomandari: indepartarea hainelor, clatirea pielii cu apa, spitalizare imediata; a nu se lasa la indemana copiilor.
Morfina si opiacee. - Intoxicatie
Codeina, heroina, metadona, morfina, opiu, petidina etc. Simptome: micsorare importanta a pupilei, somnolenta, respiratie superficiala, tremuraturi, prabusire respiratorie. Tratament: antidot - nalaxon; spalatura stomacala, asistare respiratorie, reanimare daca este necesar. Recomandari: nu se induce voma; spitalizare imediata; risc de toxicomanie.
Paracetamol - Intoxicatie
. (supradozare, absorbtie masiva). Simptome: greturi, varsaturi, icter, atingere hepatica ireversibila. Tratament: antidot - acetilcisteina; vome provocate, spalatura gastrica. Recomandari: spitalizare imediata; cauza foarte frecventa de intoxicatie accidentala la copii: nu se lasa la indemana lor.
Paradiclorbenzen. - Intoxicatie
Deodorante de WC. Insecticide (contra moliilor). Simptome: dureri abdominale, greturi, vome, diaree, convulsii si tetanie. Tratament: spalatura stomacala, tratamentul simptomelor. Recomandari: spitalizare imediata; a nu se lasa la indemana copiilor.
Plumb - Intoxicatie
(saturnism) ingestia repetata de fragmente de vopsea, de obiecte metalice, alimente stocate in containere de ceramica etc.; intoxicatie cronica profesionala. Inhalatie masiva: insomnie, dureri de cap, tulburari de coordonare a miscarilor, dementa, convulsii. Ingestie masiva: sete, arsuri abdominale, vome, diaree, gust metalic in gura, vome, constipatie, crampe si dureri abdominale, alterarea constientei evoluand spre convulsii si coma. Tratament: antidot - calciu edetat de sodiu si dimercaprol; tratamentul simptomelor si diminuarea expunerii la plumb. Recomandare: spitalizare imediata; cauza foarte frecventa de intoxicatie accidentala la copii: a nu se lasa la indemana lor.
Produse petroliere. - Intoxicatie
Asfalt, benzina. eter de petrol, pacura, motorina, uleiuri de degresare, kerosen. Simptome: inhalarea de vapori: euforie, arsura in piept, dureri de cap, greturi, depresie a sistemului nervos, confuzie, insuficienta respiratorie acuta; ingestie: arsura a gatlejului si stomacului, vome, diaree. Tratament: cum complicatiile majore sunt legate de inhalarea si nu de ingestia lor, in majoritatea cazurilor, spalatura stomacala nu este necesara: tratamentul simptomelor, asistare respiratorie. Recomandare: toate hainele murdarite trebuie indepartate imediat; clatirea pielii cu apa din belsug; spitalizare imediata; cauza foarte frecventa de intoxicatie accidentala la copii: a nu se lasa la indemana copiilor.
Stricnina (raticide). - Intoxicatie
Simptome: agitatie, hiperacuitate vizuala si auditiva, convulsii declansate de o stimulare minima, relaxare musculara. Tratament: izolarea bolnavului si sustragerea lui de la orice stimulare pentru a preveni crizele convulsive, luarea de carbune activ, asistare respiratorie. Recomandare: spitalizare imediata; a nu se lasa la indemana copiilor.
Terebentina - Intoxicatie
. Solvent pentru pictura si zugraveli. Simptome: miros de terebentina, arsuri dureroase bucale si gastrice, tuse, sufocare, stop respirator, toxicitate pentru rinichi. Tratament: vome provocate, spalatura gastrica, asistare respiratorie, oxigen, tratamentul simptomelor. Recomandare: spitalizare imediata; a nu se lasa la indemana copiilor. Sinonim - Intoxicatie
: otravire.
-
29 Nov
Bun venit GGDylrDreg pe Webclinic.
-
29 Nov
Bun venit GUikXQJNCWMvh pe Webclinic.
-
29 Nov
Bun venit WTCFrkBUtMXzHOV pe Webclinic.
- marire sani constanta
- recuperare medicala oradea
- doctor neurolog bucuresti
- ginecologie constanta
- cabinet neurologie iasi
- medicina hiperbara constanta
- centre medicale arad
- ecografie abdominala arad
- cabinet neurologie arad
- optica medicala oradea
- cabinete neurologie constanta
- computer tomograf constanta
- medicina interna iasi
- recuperare medicala constanta
- laboratoare analize medicale constanta
- cardiologie constanta
- doctor endocrinolog iasi