CAUTA TERMENI DE SPECIALITATE:

Webmagnat

<< Inapoi la lista de dictionar-medical

Testicul (cancer de)


Cancer care se dezvolta de cele mai multe ori pe seama celulelor germinale ale testiculului, sub forma unui seminom, unui disembriom (sau teratom), unui coriocarcinom sau a unui carcinom embrionar. Cancerul testicular se manifesta la barbatii cu varste cuprinse intre 15 si 45 ani. Simptome si diagnostic - - Testicul (cancer de)
Cancerul testicular se traduce printr-o crestere in volum, nedureroasa, a bursei. Diagnosticul se pune pe baza ecografiei testiculului, apoi a dozarii anumitor markeri sangvini ca alfa-feto-proteina si a hormonului corionic gonadotrofic. Tratament - - Testicul (cancer de)
Acesta consta in orhidectomie (ablatia chirurgicala a testiculului) si intr-un tratament radioterapic sau chimioterapic complementar. Seminoamele sunt tratate, in general, prin iradierea ariilor ganglionare abdominale si toracice. Alte tumori germinale sunt doar supravegheate atunci cand nu prezinta nici o metastaza sau sunt tratate prin chimioterapie daca sunt decelate metastaze. Aceste tratamente n-au nici o urmare asupra calitatii erectiei, dar sunt foarte agresive pentru celulelele germinale ale testiculului sanatos restant si pot antrena o sterilitate. Din acest motiv, se propune pacientilor care doresc sa mai procreeze sa-si conserve sperma inainte de a incepe tratamentul. Prognostic - - Testicul (cancer de)
Prognosticul cancerelor de testicul este de cele mai multe ori excelent (intre 80 si 95% vindecari), cu exceptia coriocarcinomului, cu evolutie deosebit de maligna.

Cancer care se dezvolta de cele mai multe ori pe seama celulelor germinale ale testiculului, sub forma unui seminom, unui disembriom (sau teratom), unui coriocarcinom sau a unui carcinom embrionar. Cancerul testicular se manifesta la barbatii cu varste cuprinse intre 15 si 45 ani. Simptome si diagnostic -
Cancerul testicular se traduce printr-o crestere in volum, nedureroasa, a bursei. Diagnosticul se pune pe baza ecografiei testiculului, apoi a dozarii anumitor markeri sangvini ca alfa-feto-proteina si a hormonului corionic gonadotrofic. Tratament -
Acesta consta in orhidectomie (ablatia chirurgicala a testiculului) si intr-un tratament radioterapic sau chimioterapic complementar. Seminoamele sunt tratate, in general, prin iradierea ariilor ganglionare abdominale si toracice. Alte tumori germinale sunt doar supravegheate atunci cand nu prezinta nici o metastaza sau sunt tratate prin chimioterapie daca sunt decelate metastaze. Aceste tratamente n-au nici o urmare asupra calitatii erectiei, dar sunt foarte agresive pentru celulelele germinale ale testiculului sanatos restant si pot antrena o sterilitate. Din acest motiv, se propune pacientilor care doresc sa mai procreeze sa-si conserve sperma inainte de a incepe tratamentul. Prognostic -
Prognosticul cancerelor de testicul este de cele mai multe ori excelent (intre 80 si 95% vindecari), cu exceptia coriocarcinomului, cu evolutie deosebit de maligna.
<< Inapoi la lista de dictionar-medical