Vegetarism
Regim alimentar care exclude orice carne animala (carne, peste), dar care admite in general consumul de alimente de origine animala ca ouale, laptele si produsele lactate (branzeturi si iaurturi). Echilibrul alimentar poate fi obtinut variind alimentatia si mai ales asigurand aporturi de proteine satisfacatoare din punct de vedere cantitativ si calitativ. In fapt, proteinelor vegetale le lipsesc, intotdeauna unul sau mai multi acizi aminati indispensabili (pe care organismul nu stie sa-i sintetizeze si caruia ii trebuie furnizati prin alimentatie); totusi, un echilibru poate fi obtinut prin aplicarea principiului complementaritatii proteice, care consta in asocierea proteinelor vegetale ale caror acizi aminati lipsa sunt diferiti (asociere cereale-leguminoase, in special); proteina "mixta" care rezulta din aceasta asociere are o valoare nutritionala ce tinde sa se apropie de cea a proteinelor animale. Adaugarea, chiar in cantitate mica, de proteine animale permite, de asemenea, ameliorarea valorii nutritionale a acestor proteine vegetale (asocierea lapte-cereale, de exemplu). Principalul risc al carentei legata de vegetarism priveste fierul, mai ales la adolescenti si la femeile gravide, ale caror necesitati sunt deosebit de ridicate.
-
21 Nov
Bun venit WiFoxRXk pe Webclinic.
-
21 Nov
Bun venit VBLKzALvxyVHjaR pe Webclinic.
-
21 Nov
Bun venit ISSOiSeFNZ pe Webclinic.
- optica oradea
- cardiolog bucuresti
- imagistica medicala constanta
- genetica medicala constanta
- ginecolog oradea
- recuperare medicala constanta
- doctor cardiologie constanta
- medicina interna constanta
- doctor ginecolog bucuresti
- terapie laser oradea
- oftalmologie constanta
- centru medical oradea
- psiholog constanta