Despre T’ai Chi si sanatate
T’ai Chi reprezinta un tip de exercitii fizice, o gimnastica unica, inspirata din artele martiale chinezesti care are ca scop echilibrarea energetica a corpului, reducerea efectelor stresului asupra organismului si incetinirea procesului de imbatranire .
T’ai Chi se practica impreuna cu Qi Gong. Qi Gong-ul include exercitii de respiratie combinate cu meditatia cu scopul de a stimula circulatia energetica in corp .
T’ai Chi si Qi Gong fac parte, alaturi de acupunctura, terapia prin dieta si terapia cu plante medicinale din medicina traditionala chinezeasca .
Medicina traditionala chinezeasca reprezinta un adevarat tezaur de cunostinte medicale acumulate in mii de ani de practica si observatii clinice . Astazi , isi dovedeste extraordinara sa actualitate , considerand omul , pacientul un tot fizic si psihic inseparabil si integrat in mediul sau de viata . Medicina traditionala chinezeasca considera ca organismul uman are un sistem energetic bine organizat ( si conectat la energiile mediului inconjurator ) , a carui buna functionare inseamna sanatate si ale carui blocaje si dereglari conduc la aparitia bolilor . Se poate interveni asupra acestui sistem terapeutic in mai multe moduri , cel mai cunoscut la noi fiind practicarea acupuncturii .
Chinezii si-au descoperit propria „gimnastica medicala”- T’ai Chi-ul- bine integrata in conceptia lor despre om si boala .
T’ai Chi-ul cuprinde exercitii fizice care seamana cu un Kung-Fu cre se deruleaza cu incetinitorul ; exercitiile sunt lente si se pot practica la orice varsta ; chiar si o persoana in fotoliu rulant le poate practica ; persoanele care sufera de artrite si artroze le pot practica de asemenea . Miscarile lente ale T’ai Chi nu obosesc muschii si articulatiile , nu ne fac sa transpiram sau sa gafaim din greu , si totusi ard un numar de calorii comparabil cu practicarea schiului , ajutandu-ne si sa slabim . T’ai Chi se poate practica atat intr-o sala de gimnastica cat si in aer liber , cel mai bine in mijlocul naturii , intr-un parc sau o gradina .
T’ai Chi-ul ne relaxeaza in primul rand , ajutandu-ne sa scapam de stresul acumulat in fiecare zi ; ne ajuta sa ne imbunatatim echilibrul si coordonarea miscarilor ; ne intaresc musculatura si tesutul conjunctiv ; imbunatatesc activitatea organelor interne si corecteaza defectele de postura ; reduce tensiunea arteriala si favorizeaza eliminarea produsilor toxici din organism ; echilibreaza sistemul endocrin si intareste sistemul imunitar .
Lista beneficiilor practicarii T’ai Chi nu se opreste aici . Au fost demonstrate si alte efecte pozitive ale practicarii acestor exercitii :
· cresterea capacitatii respiratorii
· cresterea puterii de vindecare naturala a corpului (ranile si plagile se vindeca mai usor)
· reducerea reactiilor alergice
· pastreaza mobilitatea articulatiilor si cresc capaitatea de efort
· redux anxietatea , depresia si combat insomniile
T’ai Chi esteo gimnastica pentru si pentru trup dar si pentru minte pentru ca in medicina traditionala chinezeasca mintea si corpul sunt iseparabile : emotiile ne pot imbolnavi trupul , asa cum un trup bolnav ne poate afecta mintea . Cand practicam exercitiile T’ai Chi trebuie sa ne focalizam atentia asupra unor parti ale corpului si sa ne imaginam diverse actiuni ; intreaga noastra atentie este centrata pe propiul nostru corp .
Sunt o multime de afectiuni care pot beneficia de pe urma exercitiilor T’ai Chi : artroze , artrite , spondiloze , discopatii , dureri articulare si rahidiene musculoligamentare , cefalee , hipertensiunea arteriala , boli vasculare periferice , gastrite , ulcer gastric , colon iritabil , constipatia cronica , diabetil zaharat , neurastenia , depresia , anxietetea , insomnia , boala Parkinson , scleroza in placi , fibromialgia .
Si persoanele sanatoase , dar intens solicitate de munca de zi cu zi din familie sau la serviciu pot beneficia de pe urma practicarii acestor exercitii , care au un rol profilactic major.
T’ai Chi si Qi Gong sunt instrumente pentru sanatate care ne pot da acces la extraordinara putere vindecatoare a corpului si ne pot ajuta sa realizam minunatul echilibru dintre minte si trup numit sanatate .
Exercitiile T’ai Chi se pot practica in cadrul clinicii Fiziozone, bd. Al.Lapusneanu, nr. 94A.