Gimnastica pentru gravide
Organismul viitoarei mamici sufera , pe perioada sarcinii , o suita de transformari care afecteaza buna functionare a muschilor si articulatiilor ; pe masura ce sarcina evolueaza si burtica creste , greutatea acesteia este resimtita la nivelul bazinului si coloanei vertebrale . Musculatura , tendoanele si ligamentele din aceste zone se pot tensiona producand dureri si disconfort .
Exercitiile fizice din timpul sarcinii au tocmai rolul de a preveni aparitia acestor probleme si chiar mai mult decat atat , exercitiile fizice din timpul sarcinii previn aparitia varicelor , hemoroizilor , a edemelor si chiar aparitia vergeturilor , imbunatatesc circulatia sanguina , combat instalarea constipatiei si asigura un somn mai odihnitor . Totodata ele impiedica gravida sa se ingrase exagerat si fac recuperarea postnatala mai rapida . Gravida este pregatita astfel sa se implice mai activ in actul nasterii pentru ca invata sa-si controleze respiratia in timpul efortului si invata sa-si contracte eficient musculatura implicata in actul nasterii .
Aceste exercitii fizice se fac numai sub supravegherea unui fiziokinetoterapeut specializat , care monitorizeaza permanent starea gravidei si adapteaza programul de exercitii la perioada de sarcina si la conditia fizica a gravidei respective . Exercitiile se fac pe saltea , cu o imbracaminte lejera , in sali de kinetoterapie bine aerisite , au o durata cuprinsa intre 30 min si o ora , in functie de capacitatea de efort a fiecarei gravide . Pacienta invata astfel in primul rand sa se relaxeze , apoi sa-si coordoneze respiratia cu anumite miscari ( si in travaliu cu contractiile uterine ) , apoi invata sa-si contracte si sa-si intareasca musculatura pelvi-perineala , abdominala . Programele de exercitii sunt strict individualizate pentru fiecare gravida .
Bineinteles , exista si contraindicatii medicale pentru aceste exercitii ( ex. atunci cand exista placenta praevia , risc de avort sau sangerare , eclampsie , etc. ) si de aceea este necesara cooperarea si cu medicul ginecolog .
Unele programe de exercitii fizice pentru gravide sunt mai cunoscute publicului larg , asa cum sunt exercitiile Pilates si Lamaze .Exercitiile Pilates , in care concentrarea , coordonarea respiratorie si constientizarea lucrului muscular sunt esentiale , sunt inventate de Joseph Hubertus Pilates .Obstreticianul francez Fernand Lamaze a conceput o metoda de terapie kinetica bazata pe controlul respiratiei si adoptarea unor posturi pentru a suporta mai bine travaliul si nasterea .
Viitoare mamici ! Nu uitati sa faceti exercitii in timpul sarcinii pentru a ramane frumoase si pentru a avea un copil sanatos.