OZONOTERAPIA
Ozonoterapia este o metoda noua de tratament nemedicamentos care foloseste ca agent terapeutic un amestec de oxigen-ozon . Prin efectele sale ozonoterapia aduce beneficii importante in multe afectiuni : reumatologice, neurologice, postraumatice, ale vaselor de sange, ale tubului digestiv, oftalmologice, dermatologice, permitand reducerea consumului de medicamente.
Ozonul – cu formula chimica O3 – este un gaz care se gaseste in stratosfera (la o distanta de 20-30 km de Pamant) unde formeaza un strat care retine radiatiile ultraviolete periculoase care pot afecta organismele vii. Ozonul se formeaza in atmosfera din oxigen sub actiunea descarcarilor electrice, fulgerelor, in timpul furtunilor. Este un gaz instabil care se descompune rapid.
In mod artificial ozonul a fost creat pentru prima data in laborator pentru a fi folosit in scopuri medicale in 1896 de Nicola Tesla in SUA. Primele aplicatii medicale ale ozonului dateaza din primul razboi mondial cand medicul german dr. A.Wolf a folosit ozonul pentru tratarea ranilor infectate.De atunci ozonul a fost folosit in practica stomatologica, in pediatrie, in boli pulmonare, in chirurgie, iar indicatiile terapeutice ale acestui tip de tratament s-au extins permanent. In anii 70-80 ai secolului XX ozonul a inceput sa fie folosit in ortopedie, reumatologie si medicina estetica. In prezent exista protocoale de tratament pentru aproximativ 100 de afectiuni. Ozoterapia este larg folosita in SUA, Germania, Austria, Italia, Canada, Rusia, Ucraina, Suedia, Spania, Brazilia, Cuba, Mexic, Egipt si alte tari.
Ozonul are propritati oxidative majore datorita instabilitatii sale. Numai concentratiile foarte mici de ozon in oxigen medicinal care sunt de 50 ori mai mici decat doza toxica minima au un efect terapeutic asupra organismului. Ozonul nu are efecte mutagene sau concerigene. Probabilitatea de aparitie a unei complicatii sau reactii adverse in urma tratamentului cu ozon este infima ( 0,000005 %).
Efecte terapeutice ale ozonului sunt : distruge microbii, ciupercile si virusurile, fiind unul dintre cele mai puternice substante dezinfectante cunoscute. Actiunea ozonului nu induce rezistenta microorganismelor si nici nu distruge flora saprofita a pacientului; imbunatateste functia de transport a oxigenului de catre sange si amelioreaza fluiditatea sangelui, tesuturile fiind astfel mai bine oxigenate;
amelioreaza metabolismul lipidelor, proteinelor si glucidelor precum si metabolismul celular;
intareste sistemul imunitar;
actiune antiinflamatorie;
actiune antioxidanta si detoxifianta, care se manifesta prin capacitatea ozonului de a rupe mecanismele de formare a radicalilor liberi (substante care duc la uzura organelor interne si la imbatranire).
Datorita efectelor terapeutice multiple ozonoterapia are urmatoarele indicatii:afectiuni reumatologice: artroze (coxartroza, gonartroza, spondiloza, artroze ale articulatiilor mici),discopatia, hernia de disc, sechele dupa hernie de disc operata, inflamatii articulare (artrite), tendinite, bursite, contracturi musculare, fibromialgie;afectiuni postraumatice (entorse, luxatii, redori articulare, contracturi, contuzii)
afectiuni neurologice (nevralgii, nevrite, polinevrite, scleroza multipla, sechele dupa accidente vasculare cerebrale sau dupa traumatisme cranio-cerebrale). Ozonoterapia poate fi aplicata cu succes in tratarea oricarui sindrom dureros;
afectiuni vasculare (arterite, ulcere varicoase);
previne complicatiile diabetului zaharat;
afectiuni gastro-intestinale si hepato-biliare (hepatita cronica, boala Chron);
afectiuni dermatologice (micoze, herpes, dermatite, acnee, plagi);
pentru prevenirea si stoparea fenomenelor de imbatranire a organismului si pentru cresterea performantelor fizice si intelectuale;
Contraindicatiile ozonoterapiei sunt putine:hipertiroidia;deficit de glucozo-6-fosfatdehohrogenaza (favism);
afectiuni cu risc hemoragic.
Cum este administrat ozonul in tratament? Exista doua tipuri de administrare a amestecului de ozon:metode cu actiune generala (asupra intregului organism), acestea sunt: autohemoterapia majora, autohemoterapia minora si insuflatiile rectale cu ozon;metode cu actiune locala (infiltratii subcutanate, infiltratii intramusculare, infiltratii intraarticulare, ozonopunctura, utilizarea apei si a uleiului ozonizat, aplicarea gazului direct pe tegument in saci hipobarici).
Ozonoterapia nu este un panaceu, o solutie miraculoasa, care poate vindeca orice si oricand dar este o metoda eficienta de prevenire a unor boli, a complicatiilor provocate de unele boli redutabile, intarzie imbatranirea precoce, imbunatatind substantial calitatea vietii si creste speranta de viata a bolnavilor cronici. Ozonoterapia este usor de aplicat, este lipsita de efecte adverse, are putine contraindicatii iar efectele pozitive apar rapid.
Tratamentele cu ozon se pot face la Clinica Fiziozone
bd. Al Lapusneanu, nr 94A, Constanta, tel. 0341 999.