Clinica Life Rehab - Articole

Sechelele posttraumatice si tratamentul de recuperare



 Sechelele posttraumatice si tratamentul de recuperare

 

Fiecare dintre noi a suferit un traumatism – contuzie , entorsa , poate chiar o  fractura , care i-a afectat aparatul locomotor o anumita perioada . Dupa traumatism , organismul are nevoie de o perioada , pentru ca partile afectate sa se refaca si sa nu ramana nici o leziune restanta , care sa afecteze buna functionare aparatului locomotor . Acest lucru se intampla uneori dar de cele mai multe ori raman modificari sechelere ale muschilor , tendoanelor , ligamentelor , articulatiilor , ale tesutului celular subcutanat , deoarece organismul nu are capacitatea de a le recupera in intregime . Asa se constituie o sechela postraumatica , un ansamblu de modificari patologice structurale nefavorabile ale apararatului locomotor care raman dupa traumatism si care pot afecta pe termen lung sau chiar definitiv pacientul respectiv . Cu cat traumatismul este mai complex , mai sever , cu atat si consecintele acestuia asupra organismului sunt mai importante si exista posibilitatea sa nu se poata recupera in intregime .

Recuperarea postraumatica depinde si de gravitatea si de amploarea leziunilor traumatice , dar si de capacitarea de reparare a organismului afectat . Pacientii tineri , sanatosi , copii au o capacitate de refacere a organismului forte buna in timp ce persoanele in varsta , batranii se refac foarte greu sau deloc . Pentru acestia din urma tratamentul de recuperare dupa traumatisme este obligatoriu .

In ce constau “ sechelele postraumatice “ ? Durerea care ramane dupa o trauma este o sechela ; edemul sau umflarea segmentului respectiv ; amorteli , furnicaturi sau crampe musculare ; reddoarea articulara sau miscarea care se face in articulatie cu greutate ; limitrarea de mobilitate a articulatiei ( articulatie care nu se mai poate mobiliza ca inainte de traumatism ) ; pierderea de forta musculara a muschilor si de volum a acestora ; mers dificil , anevoios , lipsa de coordonare in miscari ; pierderea rezistentei la efort a muschilor , cu instalarea rapida a oboselii musculare , dupa eforturi mici ; pozitii vicioase ale membrelor ; prezenta unor cicatrici voluminoase , inestetice ; Pentru toate aceste probleme exista tratamente adecvate , incluse in metodologia specifica a terapiei de recuperare .

Aceste sechele se produc ca urmare a actiunii agentului traumatic asupra organismului , dar si ca urmare  a  imobilizarii care urmeaza traumei si a reactiilor de raspuns ale organismului la agresiune .

Este foarte important si cand incepem recuperarea , pentru ca sunt sechele asupra carora nu mai putem actiona daca a trecut mai mult timp . Tratamentul are eficienta mai mare deca este inceput cat mai precoce dupa traumatism , dar trebuie sa urmam indicatiile medicului de recuperare sau ale medicului ortoped-traumatolog pentru a sti exact cand sa il incepem ; altfel, pierdem timp pretios si nu mai avem aceeasi eficienta .

In ce afectiuni se face recuperare postraumatica ? Aceste afectiuini sunt urmatoarele : contuzii , entorse , luxatii , fracturi , interventii articulare ortopedice (osteosinteze , interventii pentru extragerea meterialului de osteosinteza , suturi sau plastii de nervi , interventii corectoare , osteotomii , etc ) , intinderi sau rupturi musculare , artroplastii ( protezarea soldului , a genunchiului sau a altor articulatii ) .

In ce consta tratatamentul de recuperaredupa traumatisme? Pentru recuperare se recurge la proceduri de recuperare : masaj , gimnastica medicala , aplicatii calde sau reci , electroterapie , ultrasunete , campuri magnetice , radiarii electromagnetice , bai cu ape minerale sau namoluri terapeutice , toate cuprinse intr-un program terapeutic stabilit si dirijat de medicul de recuperare .  Un astfel de tratament , bine realizat , scurteaza perioada de refacere dupa traumatism cu cca 30% si conduce la „restittutio ad integrum” pentru structurile afectate .

Tratamentele cu medicamente se folosesc doar ocazional , ajutator ,  in recuperarea post traumatica , procedurile de fizioterapie ocupand primul loc intr-o strategie terapeutica corecta.

O eficienta deosebita pentru refacerea dupa traumatisme o are OZONOTERAPIA . Aceasta terapie novatoare , care consta in administrarea unui amestec de oxigen-ozon , cu o concentratie bine stabilita pe zonele afectate de traumatism conduce la reducerea spectaculoasa a durerii , edemului , la relaxarea musculaturii si cresterea mobilitatii articulare , astfel incat pacientul isi poate relua rapid activitatea . Un numar de 6-10 sedinte de ozonoterapie , alaturi de gimnastica si masaj poate fi suficient pentru recuperarea unei sechele traumatice relativ recente . In plus , ozonoterapia  are foarte putine contraindicatii sau efecte adverse si de aceea poate fi aplicata unei categorii largi de pacienti , tineri sau varstnici .

Daca ati suferit un traumatism recent sau mai demult si acesta si-a lasat amprenta asupra organismului dvs. , nu ezitati sa recurgeti fara intarziere la terapia de recuperare . Aceasta va va ajuta sa va refaceti rapid si cu consecinte minime asupra aparatului locomotor .

 

Recuperare pentru sechele postraumatice , inclusiv prin ozonoterapie , se poate face in cadrul clinicii Fiziozone, bd. Al. Lapusneanu, nr. 94A

 

 

 

 

 

<< Inapoi la lista de articole

Localizare

Unde ne gasiti

Adresa: Constanta, Str B. P. Hasdeu, 103
Reper: Intersectie bd. Tomis cu st. Soveja
Tel: 0241 613 379

Fax:
Web: www.liferehab.ro
Facebook: Facebook

Program

LUNI: 07:00-21:00
MARTI: 07:00-21:00
MIERCURI: 07:00-21:00
JOI: 07:00-21:00
VINERI: 07:00-21:00
SAMBATA: INCHIS
DUMINICA: INCHIS