Cabinet Pediatrie Dr. Stefaniu Daniela - Articole

Alimentatia sugarului pana la 6 luni



AlaptareaDe la nastere pana la 6 luni, alimentatia sugarului va fi exclusiv lactata. Desi mult timp s-a stiut ca varsta de la care se incepe diversificarea (introducerea altui aliment in afara de lapte) este de 4 luni Organizatia Mondiala A Sanatatii a schimbat varsta pentru diversificare la 6 luni.

Laptele de mama este alimental ideal pentru alimentatia nou-nascutului la termen si a prematurului care are reflexul de a suge.

Avantajele laptelui de mama :

--este un aliment complex si usor de digerat;

--contine intr-o concentratie adecvata toate substantele necesare cresterii si dezvoltarii sugarului;

--are in compozitie anticorpi si substante ce cresc imunitatea, ferind copilul de infectiisi alergii;

--stabileste o legatura afectiva intre mama si copil;

--este steril si la temperature optima;

--este economic si comod de administrat;

--reduce riscul de aparitie a cancerului de ovar si san la mama.

Tehnica alaptarii: Sugarul va fi pus la san din prima zi de viata, durata alaptarii crescand treptat, fara a depasii 20 de minute pentru a nu produce ragade (rani la nivelul mameloanelor). Se poate oferi sugarului cate un san alternativ la fiecare supt sau cate 10 minute la fiecare san in timpul aceleeasi alaptari. Nou nascutii au tendinta de a dormi la sanul mamei inainte de a termina de supt si atunci trebuie sa fie stimulati usor pentru a nu se prelungi suptul inutil. Sanii trebuie goliti la fiecare supt. Inainte de alaptare sanii trebuie spalati si masati, iar dupa supt unsi cu Bepanten pentru a preveni aparitia ragadelor. Dupa supt, sugarul se tine in pozitie verticala pana eructeaza (elimina aerul), apoi se culca pe o parte.

Mama trebuie sa aiba rabdare dupa venirea de la maternitate, ca sugarul sa atinga greutatea de la nastere (sugarul scade in mod normal in greutate imediat dupa nastere) si apoi sa creasca treptat. Nu trebuie sa faca o obsesie in a cantari zilnic copilul; cantarirea trebuie sa se faca la cateva zile.

In primele 2-3luni copilul se alimenteaza la cerere, dar se incearca treptat sa se spatieze supturile la 3 ore. Daca doreste o masa in timpul noptii, trebuie satisfacuta aceasta cerere, mai ales in primele luni de viata. Este recomandabil ca alaptatul sa se faca daca e posibil cat mai mult, macar pana la diversificarea alimentatiei, dar sa nu depaseasca un an de zile.

Introducerea alimentatiei artificiale (cu lapte praf) se face doar daca exista certitudinea clara ca laptele de mama este insuficient. Motivatia ca laptele de mama la un moment dat nu este bun sau ca nu-i place sugarului nu este justificata. Laptele de mama are compozitia si cantitatea adaptata varstei sugarului, la mama care a nascut prematur, laptele va avea o compozitie diferita de a mamei care a nascut la termen si adaptata varstei prematurului.

Introducerea laptelui praf in regim mixt (san si lapte praf) si artificial (numai lapte praf) nu se face de catre mama fara a se consulta medicul de familie sau pediatru care, facand proba suptului este convins ca aceasta este singura solutie. In cazul alimentatiei mixte, intai se pune copilul la san si apoi i se da biberonul cu lapte praf.  Alimentatia artificiala se face la ora fixa, in functie de greutate si varsta, la nou nascut fiind 7mese, apoi scazand la 5 in semestrul al doilea.

Exista numeroase formule de lapte praf: Nestle, Millupa, Humana, Hipp. Aceste formule de lapte sunt instant, adica se prepara inainte de masa copilului prin dizolvare usoara in apa fiarta si racita fara adaosuri sau fierbere dupa preparare. Acest mod de preparare presupune o vesela speciala pentru sugari: biberoane, tetine, vase de fiert apa pentru sterilizat. Biberoanele si tetinele trebuie sa fie sterilizate in prealabil prin fierbere sau prin caldura (aparate special ce se gasesc in farmacii). Prepararea laptelui se face pentru o singura masa, iar laptele ramas se arunca. Cea mai comuna eroare (in afara de nerespectarea igienei) este prepararea unui produs in concentratie necorespunzatoare de calorii si substante nutritive si tendinta de a schimba formula de lapte nejustificat.

Pe fiecare cutie de lapte praf, indiferent de firma care o produce, sunt scrise explicit compozitia, modul de preparare, varsta pentru care este indicate.

Exista formule de lapte pentru sugarii sanatosi:

--de inceput 0-6 luni;

--de continuare 6-12 luni;

--junior 1-3 ani.

Pentru cei cu diverse afectiuni exista formule de lapte adecvate afectiunii respective: pentru cei cu intoleranta la lactoza, cei cu alergie la proteinele laptelui de vaca, cei cu regurgitatii.

In cazul alimentatiei naturale, nu este nevoie de administrare suplimentara de lichide, laptele de mama asigurand substantele nutritive si hidratarea de care sugarul are nevoie. La copilul alimentat artificial sau mixt se poate administra apa in cantitati mici, fiarta si racita sau plata.

In ceea ce priveste folosirea ceaiurilor nu exista suficiente informatii stiintifice privind siguranta folosirii anumitor ceaiuri de plante pentru utilizarea generala. Se folosesc doar ceaiuri speciale: fenicul, anason, chimen pentru colici, musetel pentru constipatie si calmant si menta pentru diaree.

Sucurile se dau incepand cu o lingurita ajungand la 50-60 ml pe zi de la 3-4 luni, iar dupa alti autori de la 6 luni.

Mamele trebuie sa inteleaga ca alimentatia sugarului este in functie de maturizarea tubului digestive. Diversificarea precoce a sugarului nu face ca acesta sa creasca mai repede, dar ii poate creea probleme digestive.

Orice modificare a alimentatiei sugarului la aceasta varsta nu trebuie facuta de mama din proprie initiativa, fara a cere sfatul medicului pediatru.

<< Inapoi la lista de articole

Localizare

Unde ne gasiti

Adresa: Iasi, Toma Cozma, 4, cam 31c
Reper: Fosta policlinica Elevi si Studenti
Tel: 0740 308 639

Fax:
Web: https://www.webclinic.ro/drstefaniu
Facebook: Facebook

Program

LUNI: 13:00-20:00
MARTI: 07:30-14:30
MIERCURI: 13:00-20:00
JOI: 07:30-14:30
VINERI: 13:00-20:00
SAMBATA: INCHIS
DUMINICA: INCHIS