Febra este cel mai frecvent simptom in pediatrie si se defineste ca valori ale temperaturii rectal peste 38 de grade C si axilar peste 37,5 grade C. La copilul sub 3 ani, temperatura se ia numai rectal.
Febra poate fi insotita de alte manifestari: frison, oboseala, dureri de cap, lipsa poftei de mancare, diaree, tuse, sau poate fi solitara, neinsotita de alte simptome cand diagnosticul afectiunii este mai greu de pus.
Pana la prezentarea la medic pentru aflarea cauzei, febra se combate cu mijloace fizice (hipotermizante) si cu medicamente antitermice.
Mijloacele fizice sunt:
- hidratare corespunzatoare (copilul trebuie sa bea suficiente lichide : lapte, ceai , apa, sucuri naturale;
- imbracaminte sumara si subtire;
- temperature mediului ambiant sa fie 20-21 de grade C;
- alimentatie corespunzatoare varstei; copilul febril nu are pofta de mancare , iar mama nu trebuie sa-l forteze sa manance;
- aplicarea unui prosop udat cu apa la temperatura camerei pe frunte si pe talpile copilului si chiar impachetari generale prin invelirea cu un cearceaf ud, durata impachetarii nedepasind 10-15 minute.
Medicamentele pentru scaderea temperaturii se folosesc daca febra este peste peste 38 de grade, dupa unii autori, chiar 38,5, cresterea temperaturii fiind un mijloc de aparare al organismului. Sub 38 de grade se folosesc doar mijloacele fizice de scadere a temperaturii.
In practica pediatrica se folosesc Ibuprofen (indicat la sugari de peste 3 luni) si Paracetamol (la sugari peste 1 luna). Folosirea Metamizolului in preparatul Novocalmin (Supozitoare) si Algocalmin (comprimate), desi are effect rapid este controversata, in unele tari fiind scos de pe piata datorita efectelor adverse. Paracetamol-ul se administreaza in doza de 40-60 mg/Kgcorp/zi in 4 prize/zi si Ibuprofen-ul in doza de 20-30 mg/ Kgcorp /zi in 3 prize. Pentru a veni in ajutorul parintilor, pe flaconul siropurilor ce contin Paracetamol si Ibuprofen este specificata doza in functie de varsta si greutatea copilului.
Este complet gresita atitudinea unor parinti de a administra copilului febril de prima intentie un antibiotic. Antibiotic-ul NU ESTE ANTITERMIC. Are efect numai daca este vorba de o infectie bacteriana, iar daca nu, poate duce la cresterea rezistentei organismului la antibioticul respective sau poate distruge flora intestinala normala, ducand la diaree si candidoza.
Numai medicul poate decide daca este nevoie de administrarea unui antibiotic la un copil febril in urma consultatiei acestuia si stabilirea cauzei febrei.