dr Straticiuc Ciongradi Sergiu - Articole

Ecografia de sold Examen esential pentru nou nascuti si sugari



Ecografia de şold este una dintre examinările esenţiale pentru depistarea precoce a displaziei de dezvoltare a şoldului (luxaţia congenitală de şold). Este o examinare nedureroasă, sigură şi poate fi repetată ori de câte ori este nevoie, fără a pune în pericol sănătatea copilului.


1. De ce este necesară realizarea  ecografiei de şold?

Aceasta permite vizualizarea structurilor cartilaginoase, înaintea apariţiei nucleului de osificare a capului femural (care apare la vârsta de 4-7 luni şi se poate pune în evidenţă prin radiografii, R.M.N, C.T).

Examinarea selectivă ecografică doar a şoldurilor instabile clinic şi aparţinând factorilor de risc, poate  reduce, dar nu elimină cazurile depistate tardiv.

2.La ce vârstă trebuie   să se facă  acest examen ecografic?

Vârsta optimă pentru examenul ecografic a şoldului este perioada de nou-născut, pînă la 12 -18 luni. Prima lună de viață este momentul ideal pentru diagnostic și tratament orthopedic.

75% dintre nou născuţi prezintă şold imatur (porţiunea externă acetabulară este cartilaginoasă – punct slab).

Screeningul ecografic al nou născuţilor în Austria, Germania, Elveţia şi Norvegia la momentul actual este efectuat obligatoriu în maternitate, lucru prevăzut în cadrul legislaţiei sanitare din ţările respective. Ca rezultat, incidenţa cazurilor de luxaţie congenitale de şold constituite şi a intervenţiilor chirurgicale în aceste țări este foarte mult redusă, de la 25% (în 1970) la 0, 25% (în 2008). 

 

3. Ce beneficii oferă examenul ecografic dacă se face la timp?

În cazul depistării precoce a displaziei de şold, prin ecografie, cu ajutorul tratamentelor ortopedice se pot evita intervenţii chirurgicale anevoioase atât pentru copil cât și pentru părinți.

Această ecografie este NEIRADIANTĂ, neinvazivă, nu necesită sedarea pacientului şi nici substanţe de contrast (ca de exemplu în R.M.N.), evitând astfel riscul unor efecte secundare nedorite (reacţii alergice, anafilactice, deprimarea funcţiilor vitale, în special la nou-născuţi).



4. Ce este luxaţia congentitală de şold?

Este o deformaţie progresivă a unor structuri anterior normale, deformaţie ce se produce în perioada fetală, de aceea este nevoie ca părinţii să înţeleagă importanţa efectuării ecografiei de şold la nou născuţi, pentru a depista din timp această deformaţie şi a evita astfel intervenţia chirurgicală.

 

.5. Care sunt factorii principali care care pot cauza luxaţia congenitală de şold la  un  nou născut?

- sexul feminin afectat cu preponderenta (5:1)
    -primiparitatea şi/sau gemelaritatea;

-prezentaţia pelvină;

-cezariana indicată din cauza prezentaţiei pelvine a fătului;

-antecedente familiale de malformaţie luxantă a şoldului;

-oligohidramnios (ruptură prematură a membranelor amniotice);

-hipertensiunea arterială maternă;

-întârzierea de creştere intrauterină;

-greutatea mare a nou-născutului;

-orice variantă de picior strîmb congenital;

-limitarea mişcării de abducţie a coapselor;

-asimetria pliurilor adductorilor are valoare numai coroborată cu asimetria pliurilor fesiere.

  6. Unde se fac aceste ecografii de şold,  pentru  părinţii  care doresc să facă acest examen copiilor?

 

Pentru că vorbim de nişte pacienţi speciali (nou născuţi, sugari), ecografia de şold necesită programare prealabilă, ce poate fi făcută la tel 0745 532363,   pentru cabinetul medical “Medicina copilului “  din Iaşi, sau la call center Arcadia 0232/ 920, 0232/202000,  pentru Centrul Medical Arcadia Iaşi. Familiile interesate   pot  obţine de asemenea informaţii suplimentare de pe site-ul www.medicinacopilului.ro.

 

 

 

 

 

<< Inapoi la lista de articole

Localizare

Unde ne gasiti

Adresa: Iasi, Str Stroescu, 16
Reper: Liceul de arte Octav Bancila
Tel: 0745 532 363

Fax:
Web: www.medicinacopilului.ro
Facebook: Facebook

Program