STOMATOLOGIE RADIOLOGIE DENTARA DR. FLAVIA STRAT - Servicii

Ce trebuie sa stim despre afectiunile parodontale?

Parodontopatiile, dupa cum le spune si numele, sunt boli ale parodontiului (tesutul parodontal). Se intelege prin parodontiu complexul de tesuturi care fixeaza dintii in oasele maxilare si le asigura capacitatea functionala.

Principalii factori incriminati in etiologia acestei boli sunt bacteriile din placa bacteriana dentara care determina inflamatia parodontiului marginal,in asociere cu factorii genetici si cei de mediu.

In stare incipienta, afectiunea poarta numele de gingivita  si este reversibila prin tratament adecvat si mentinerea unei igiene riguroase. Netratata, gingivita poate duce la afectiuni inflamatorii cronice localizate ale  gingiei si osului alveolar precum si ale ligamentelor ce sustin dintele in alveola,evolueaza deci catre parodontopatie (parodontoza) si duce in final la pierderea dintilor. Putem intalni dinti aparent sanatosi, fara nici o carie, dinti care insa se misca si care uneori necesita extractia. Boala de care sufera acesti dinti este inflamatia parodontiului marginal, adica parodontita marginala.

S-a demonstrat stiintific in repetate randuri influienta bolii parodontale in afectiunile cardiovasculare. Microorganismele in boala parodontala pot patrunde in circulatia generala, creandu-se astfel posibilitatea unui transfer al toxinelor bacteriene din punga parodontala in sistemul circulator. In anumite circumstante aceste bacterii pot fi daunatoare (deficite imunitare, afectiuni generale). Se cunoaste influenta lor in etiologia endocarditei bacteriene.
Pe de alta parte, pierderea integritatii epiteliale a tesuturilor parodontale permite bacteriilor sa treaca in torentul sanguin, astfel incat concentratia bacteriilor in sange va fi proportionala in intensitate si durata cu severitatea bolii parodontale. In acest fel se creeaza un schimb continuu de bacterii si produsi, care nu este sesizat nici de pacient, nici de doctor, favorizand afectarea organelor la distanta (sistem cardio-vascular, sistemul renal, ficat, etc).


Semne alarmante:



  • gust neplacut in gura

  • respiratie urat mirositoare

  • gingii rosii ,violacee

  • gingii sensibile

  • gingii care sangereaza

  • pierderea dintilor

  • dinti sensibili

  • durere la masticatie

  • puroi in jurul dintilor si gingiilor

  • tartru (depuneri de culoare galben-bruna) pe suprafata dintilor

  • usoara mancarime gingivala



Deoarece manifestarile clinice sunt reduse ca intensitate si intermitente, ele sunt de obicei tolerate de majoritatea pacientilor care nu solicita decat rar o consultatie de specialitate din aceste cauze.
Astfel, in lipsa tratamentului, afectiunea evolueaza atacand si suportul osos al dintilor prin demineralizare. Din acest moment nu mai este posibila vindecarea fara sechele tisulare, vasculare sau osoase si se instaleaza parodontopatia. Semne ale imbolnavirii parodontale exista si este bine ca evaluarea lor sa nu se faca acasa, ci in cabinetul stomatologic. Boala parodontala afecteaza populatia cu varste cuprinse intre 25 si 75 de ani. Este cauza principala pentru caderea dintilor la adulti. Daca aveti unul sau mai multe simptome dintre cele enumerate mai sus trebuie sa va adresati medicului stomatolog. In functie de gradul de gravitate al bolii, medicul stomatolog va decide planul de tratament.


Investigatii:

Medicul stomatolog examineaza gingiile si dintii in timpul vizitelor regulate. Cu ajutorul oglinzii si sondei dentistul verifica:



  • sangerarea gingiilor - cu cat sunt mai multe locuri care sangereaza, cu     atat boala este mai severa.

  • tartrul supragingival si subgingival

  • arii cu gingii retrase si pungi formate intre dinti si gingii - se foloseste sonda pentru a masura adancimea acestor pungi.


Se vor efectua radiografii pentru a observa starea osului si alte eventuale probleme.


Tratament initial


In acest moment procesul poate fi reversibil. Se recomanda:



  • periajul dimineata, dupa mese si gustari, inainte de culcare

  • folosirea atei dentare cel putin odata pe zi

  • folosirea unei ape de gura antiseptice sau antiplaca


Medicul stomatolog va stabili programarile pentru control si detartraje. Periajul profesional si detartrajul indeparteaza placa si tartrul, ce nu poate fi indepartat cu periuta de dinti si cu ata dentara. Odata ce o persoana a avut probleme cu gingiile, acea persoana trebuie sa viziteze medicul la 3-4 luni.
Se poate prescrie antibiotic pentru lupta cu infectia. Acesta se aplica direct pe gingie, sau se inghite. Se recomanda, de asemenea, o pasta de dinti antibacteriana care, folosita regulat, reduce placa si gingivita.O alta recomandare este evitarea fumatului - tutunul este considerat unul dintre cei mai mari factori de risc, el scazand abilitatea de lupta a organismului impotriva infectiilor, interferand cu vindecarea si facand posibila aparitia unor probleme serioase ale gingiilor dupa extractii.


Tratamentul bolilor gingivale mai grave

Gingivita netratata sau care nu raspunde la tratament se transforma in parodontopatie. Aceasta necesita un tratament prompt pentru a se indeparta infectia si pentru a se stopa distrugerea dintilor si gingiei. Urmeaza o ingrijire de lunga durata, astfel mentinandu-se sanatatea cavitatii bucale.
Poate fi necesar tratament chirurgical daca infectia nu a putut fi tinuta sub control sau exista o distrugere masiva a gingiilor si dintilor.


Chirurgia include:



  • gingivectomia - se indeparteaza si se remodeleaza tesutul gingival desprins, indepartandu-se pungile dintre dinti si gingii unde placa bacteriana se poate acumula.

  • chiuretaj gingival si subgingival

  • extractia (indepartarea) dintilor mobili sau distrusi


Dupa chirurgie poate fi necesara administrarea de antibiotice sau de alte medicamente care ajuta vindecarea si previn infectia.
Dupa tratament, este obligatorie mentinerea starii de sanatate a gurii prin prevenirea aparitiei placii bacteriene. Periajul trebuie facut cu atentie dupa mese si gustari, iar folosirea atei dentare este zilnica. Medicul stomatolog poate prescrie apa de gura antibacteriana si stabili un program de control la 3-4 luni pentru curatare (detartraj) si pentru a se asigura ca boala nu a recidivat.

Localizare

Unde ne gasiti

Adresa: CONSTANTA, Str SOVEJA , 55A, bl 59A
Reper: sens giratoriu Soveja
Tel: 0726 930 960
0727 221 834
Fax:
Web: www.dentist-constanta.info
Facebook: Facebook

Program

LUNI: 08:00-21:00
MARTI: 08:00-21:00
MIERCURI: 08:00-21:00
JOI: 08:00-21:00
VINERI: 08:00-21:00
SAMBATA: 08:00-15:00
DUMINICA: INCHIS