STOMATOLOGIE RADIOLOGIE DENTARA DR. FLAVIA STRAT - Servicii

Chirurgia orala (dento-alveolara)   este o ramura importanta in medicina dentara si reprezinta tratarea prin manopere de interventie chirurgicala a unor afectiuni orale care impiedica functionarea si restaurarea aparatului dento-maxilar , fie ca este vorba despre o extractie sau de proceduri mai complicate. Aceste manopere chirurgicale sunt efectuate in mod curent in cabinetul de stomatologie sub anestezie loco-regionala (anestezie generala numai daca este neaparat necesar ) si sunt reprezentate de :



  • tehnici curente de extractie a dintilor temporari si permanenti : daca un dinte permanent este deja compromis, trebuie sa se intervina prin extractie. Este solutia la care se apeleaza in cazul in care dintele nu mai poate fi recuperat prin proceduri standard. Aceasta procedura presupune ca dintele sa fie extras din alveola, urmand ca in locul acestuia fie sa se insere  un implant dentar , fie sa se protezeze cu o punte dentara.

  • premolarizare: amputarea uneia dintre radacinile molarului mandibular, cu conservarea celeilalte si astfel molarul se transforma in premolar.

  • rezectii apicale : indepartarea  granulomului apical (infectii la nivelul radacinii dintelui ) si a unei portiuni din radacina dintelui. Acesta metoda permite salvarea dintelui infectat.

  • extractii molari de minte inclusi sau semi-inclusi : molarii de minte sunt ultimii dinti permanenti care apar in cavitatea orala  – al III-lea rand de molari ,acestia erup pe arcada. intre 16 si 20 de ani. Atunci cand erup intr-o pozitie corecta si nu afecteaza in procesul de eruptie dintii vecini, nu creaza probleme. In multe cazuri insa se intampla sa nu mai aiba loc pe arcada dentara, ceea ce poate duce la incluzia molarilor de minte. Astfel, acestia raman sub tesutul gingival si nu mai pot erupe din cauza altor dinti sau a osului. Incluzia dentara poate fi insotita de inflamatie si durere. Asociatia Americana a Medicilor Dentisti recomanda ca intre 16 si 19 ani, sa se efectueze evaluarea molarilor de minte la cabinetul medicului dentist si eventual extractia acestora, daca este necesar.

  • extractii de canini inclusi

  • extractii dentare prin alveolotomie (diverse cazuri complicate)

  • chistectomii (indepartarea chisturilor maxilare)

  • incizie abcese normale sau complicate

  • tratament chirurgical preprotetic

  • chirurgie parodontala- gingivectomie, gingivoplastie, chiuretaj sub-gingival

  • regularizarea crestelor alveolare : presupune netezirea substratului osos in urma extractiilor. Aceasta tehnica se foloseste in vederea obtinerii unui camp protetic optim protezarilor ulterioare.

  • augumentari osoase ( aditii osoase ) se fac la pacientii la care extractiile dentare au fost facute cu mult timp in urma, osul se resoarbe. Pentru a putea insera implante de o lungime si o grosime adecvata, este nevoie de augumentari osoase.

  • redresarea chirurgical-ortodontica a dintilor inclusi, in colaborare cu medicul specialist ortodont

  • inserarea de implante dentare

  • sinus lifting extern si intern ( necesar in anumite situatii in vederea inserarii ulterioare  de implante dentare  - Deasupra radacinilor molarilor superiori exista o cavitate plina cu aer, numita sinus maxilar. In urma extractiilor molarilor superiori osul se resoarbe cu timpul, iar sinusul maxilar coboara, tinde sa ocupe locul radacinilor molarilor superiori extrasi. Pentru a putea insera implante, avem nevoie de o inaltime si grosime adecvata a osului, inaltime care dispare pe masura ce sinusul maxilar coboara in locul radacinilor dintilor extrasi. Aceasta inaltime si grosime se obtine prin operatia de elevare a sinusului maxilar si apoi inserarea de implante de o lungime suficient de mare pentru a fi rezistente in timp.



In cazuri mai speciale care necesita chirurgie de tip BMF (Buco-maxilo-faciala) pacientii vor fi indrumati catre spitalele de specialitate sau catre alte ramuri ale medicinei in functie de fiecare caz in parte. Chirurgia BMF presupune interventii de mare amploare, cum ar fi reducerea fracturilor din regiunea oro-maxilo-faciala, tumori (cancer oral), supuratiile de loja, etc.  aceste interventii se  fac de regula cu internare (este nevoie de spitalizare) si de asistenta permanenta a personalului medical aferent spitalului in care se face internarea.


Recomandam pacientilor atentie sporita la problemele dentare care presupun interventia medicului specialist in chirurgie dentara, si respectarea  stricta a sfaturilor acestuia, atat pe termen scurt cat si pe termen indelungat, pentru a nu se ajunge la complicatii ulterioare.

Sechelele chirurgiei dentoalveolare
Interventiile chirurgicale dento-alveolare reprezinta o activitate curenta in cabinetele stomatologice. Sechelele acestor interventii chirurgicale constituie un motiv de ingrijorare pentru pacient si un stress pentru practician , de aceea consideram foarte  importanta informarea pacientilor in legatura cu aceste posibile complicatii .
Cele mai frecvente sechele postoperatorii sunt: durerea, edemul, trismusul, infectia, echimoza, hemoragia, luxatia articulatiei temporomandibulare, alveolita postextractionala.

DUREREA este cel mai frecvent simptom postoperator ,dureaza 2-3 zile  si apare datorita  inciziilor fibromucoasei bucale si trepanarii osoase .Se recomanda pacientilor sa se alimenteze inainte de administrarea analgezicelor si sa si le administreze inainte de trecerea efectului substantei anestezice folosite cu ocazia tratamentului chirurgical. Dupa instalarea durerii postanestezice, obtinerea efectului analgezic prin medicatie este mai greu de realizat.

EDEMUL sau tumefactia postoperatorie de intensitate medie a obrazului este o consecinta obisnuita a interventiei chirurgicale si apare intre 24 si 48 de ore postoperator. Intensitatea si potentialul edemului variaza de la pacient la pacient (acelasi traumatism nu produce acelasi edem postoperator la pacienti diferiti). Edemul postoperator este mai evident in interventii chirurgicale de durata la nivelul osului alveolar.

Mecanismul edemului se explica prin tulburarile circulatorii locale, la nivelul capilarelor sanguine si limfatice si prin inflamatia locala (ca raspuns la agresiunea locala). Local, reducerea edemului se poate realize prin utilizarea unei pungi cu gheata care se aplica alternativ: se mentine 20 minute si apoi se indeparteaza 10 minute (puteti face un astfel de pachet cu gheata astfel: intr-o punga de plastic puneti gheata din congelator pe care o zdrobiti ,apoi pachetul astfel realizat se infasoara intr-un prosop si se  aplica pe fata) ,  in primele 24-48 de ore postoperator. Aplicatiile reci produc vasoconstrictie capilara, reducand astfel congestia tisulara. Se va recomanda si tratament medicamentos antiinflamator.
Se recomanda, de asemenea, pacientilor ca postoperator, sa renunte cateva zile la activitati fizice care produc cresteri ale tensiunii arteriale deoarece se poate mari edemul local.
Este necesar sa se explice pacientului despre aparitia edemului postoperator. Altfel, edemul voluminos din dimineata de a doua zi postoperator va fi interpretat ca o greseala operatorie sau ca si aparitie a unei noi conditii patologice.

TRISMUSUL poate fi cauzat de infectie, traumatism al articulatiei temporomandibulare sau al unui muschi care participa la masticatie (ex.: muschiul pterigoridian intern cu ocazia anesteziei nervului alveolar inferior).
Paroxismul trismusului este la 24 de ore postoperator, dupa care incepe remisia lenta, spontana. Pacientului i se va explica acest simptom dupa odontectomia molarului de minte inferior. Remisia trismusului, dupa o interventie de chirurgie dentoalveolara fara incidente intraoperatorii este de o saptamana.

INFECTIA. Poate fi acuta sau cronica. In cazul infectiei acute simptomul caracteristic este cresterea temperaturii. Se va face diferenta cu edemul inflamator postoperator.

In caz de fluctuenta (abces) se recomanda incizia si drenajul colectiei purulente, cu determinarea germenilor si a sensibilitatii acestora la antibiotice (antibiograma),alegandu-se in acest mod pentru administrare antibioticul potrivit si eficient .

ECHIMOZA este extravazarea de sange in planurile tisulare. Se observa mai frecvent la pacientii in varsta (fragilitate vasculara) si in cazul hemoragiilor postoperatorii persistente. Modificarile de culoare de la nivelul tegumentelor se remit in 7-10 zile.

HEMORAGIA postoperatorie - o sangerare usoara (cat sa coloreze saliva) este considerata normala.Ca si complicatie poate fi luata in considerare la hipertensivi, pacienti cu hemoragii persistente dupa traumatisme sau interventii chirurgicale, bolnavi cu anomalii congenitale ale coagularii sau sub medicatie anticoagulanta (accident vascular cerebral, tromboflebita, fibrilatie atriala). Acesti pacienti prezinta un risc crescut la hemoragie cu ocazia interventiilor de chirurgie dento-alveolara .
Pentru acesti bolnavi se va stabili momentul operator in colaborare cu medicul de specialitate (cardiolog, neurolog) in functie de constantele de laborator.
Postextractional hemostaza se realizeaza prin pansament supraalveolar strans intre arcadele dentare.

LUXATIA ARTICULATIEI TEMPORO-MANDIBULARE se datoreaza interventiilor chirurgicale de durata, perioada in care muschii faciali se contracta . Simptomele cele mai frecvente (50%) ale suferintei ATM sunt zgomote in articulatie, devieri ale mandibulei la deschiderea arcadelor dentare. Prevenirea luxatiei ATM se poate realiza deci prin sedinte scurte de tratament stomatologic,atunci cand manopera respective permite.

ALVEOLITA POSTEXTRACTIONALA debuteaza a 2-a sau a 3-a zi postoperator. Durerea este vie, iradiaza in ureche, face somnul imposibil. Cauza alveolitei postextractionale nu este inca clar cunoscuta. Prin fibrinoliza cheagul de sange se descompune si osul ramane descoperit. Frecventa alveolitei este de 2% dupa extractii si de 20% dupa odontectomia molarilor inclusi. Alveolita postextractionala se remite spontan in 10-14 zile.

Organismul reactioneaza diferit la interventiile chirurgicale (in cazul de fata dentare) la care este supus, in functie de metabolism. Rezistenta organismului este data si de o dieta corespunzatoare, bogata in calciu (produse lactate si legume verzi), magneziu (cereale, nuci, alune, carne rosie), fosfor (galbenus de ou, peste, lapte), fluor (ceai, peste), vitamine si alte minerale.

Urmatoarele instructiuni sunt menite sa minimalizeze discomfortul postoperator si sa va informeze asupra situatiilor clinice care necesita ingrijiri speciale.

FUMATUL
Daca sunteti fumator este foarte important sa nu fumati in primele 3 zile dupa interventia chirurgicala. Fumatul este un factor favorizant al infectiilor si durerilor postoperatorii si intarzie vindecarea plagii.

REGIMUL ALIMENTAR
Incercati sa evitati sa mancati pe partea operata o perioada de 2 zile. Nu consumati alimente sau lichide prea fierbinti. Evitati alimentele tari pe o perioada de 10 zile.
Retineti ca o dieta adecvata din punct de vedere al continutului in proteine, Vitamina C si complex B sunt esentiale pentru vindecarea plagii.

IGIENA BUCALA
Se evita clatitul gurii in primele 12 ore. Periajul dentar se reia de a doua zi, utilizand o periuta de dinti moale.
Se utilizeaza, pentru evitarea formarii placii bacteriene, apa de gura ce contine Clorhexidina 0,12-0,2% cu care clatiti de 2 ori pe zi (dimineata si seara). Igiena bucala este extrem de importanta pentru a impiedica evolutia catre o posibila infectie.

MEDICATIE SUPLIMENTARA
Anumite interventii chirurgicale impun tratamentul cu antibiotice,recomandat de catre medic.

Localizare

Unde ne gasiti

Adresa: CONSTANTA, Str SOVEJA , 55A, bl 59A
Reper: sens giratoriu Soveja
Tel: 0726 930 960
0727 221 834
Fax:
Web: www.dentist-constanta.info
Facebook: Facebook

Program

LUNI: 08:00-21:00
MARTI: 08:00-21:00
MIERCURI: 08:00-21:00
JOI: 08:00-21:00
VINERI: 08:00-21:00
SAMBATA: 08:00-15:00
DUMINICA: INCHIS