Infectia CU Helicobacter pylori
Helicobacter pylori este o bacterie Gram negativ, spiralata, flagelata care se localizeaza in criptele mucoasei gastrice.
Infectia cauzata de H.pylori apare ca urmare a colonizarii bacteriene a stomacului si portiunii initiale a duodenului, fiind o cauza majora de gastrita cronica, ulcer gastric, duodenal si/sau chiar cancer gastic.
La marea majoritate a pacientilor infectati cu H.pylori nu apar semne sau simptome de boala. In unele cazuri se insoteste de manifestari clinice de tip dispeptic cu:
- disconfort abdominal
- greata
- arsuri
- regurgitatii
- senzatie de plenitudine dupa mese.
Diagnosticul : pentru stabilirea diagnosticului de infectie cu H.Pylori sunt necesare investigatii precum:
- analize de sange – depistare H.pylori – Anticorpi IgG
- testul respirator cu uree
- analiza materiilor fecale - Antigen H.pylori din materiile fecale
- endoscopia digestiva superioara cu recoltarea unor mostre de tesut (biopsii ale mucoasei) ce vor fi analizate ulterior pentru decelarea H.pylori.
Tratamentul infectiei cu H.pylori consta in administrarea unor combinatii de antibiotice care sa distruga bacteria, eradicand astfel infectia, in asociere cu medicamente care suprima sau reduc secretia de acid eliberata la nivelul tractului digestiv.
Testarea post-terapeutica in vederea confirmarii eradicarii H.pylori este necesara la cateva saptamani dupa tratament.
Prevenirea complicatiilor infectiei cu H.pylori implica in primul rand testarea preventiva pentru H.pylori, chiar si in absenta simptomatologiei, inlaturand astfel riscul dezvoltarii unor complicatii severe ale infectiei cu aceasta bacterie cum ar fi cancerul gastric.
Pentru mai multe informatii puteti merge direct la sediul clinicii din Str. Primăverii Nr. 2, Bloc ST1 Parter sau telefona la numerele de telefon: 0770.255.914 şi 0341.462.767
SL Dr. Alexandrescu Luana – medic primar gastroenterologie/ medicina interna
Dr. Weis Mihaela – medic specialist medicina interna