30
MayCe trebuie sa stii despre mamografie
Dr. Railianu Felicia, Medic Specialist, Centrul Medical Dr. Iacob Constantin
Ce trebuie săştii despre mamografie
Ce este mamografia?
Mamografia este metoda prin care se vizualizează glandele mamare (sânii), utilizând o doză redusă de radiaţie X. Această examinare radiologică a sânului poate evidenţia frecvent tumori ce sunt prea mici pentru a putea fi palpate.
Pentru ce se foloseşte aceastămetodă?
Mamografiile sunt folosite pentru a diagnostica modificările sau anomaliile de structură detectate prin autoexaminare sau prin examen clinic. Controlul regulat cu ajutorul mamografiei reprezintă cea mai bună metodă radiologică în detectarea precoce a cancerului mamar.
Trebuie să ştiţi cămajoritatea afecţiunilor sânului nu sunt maligne. În cazul în care afecţiunile sunt date de cancer, nu văalarmaţi. Peste 90% dintre acestea se pot vindeca fără probleme, în special dacă sunt detectate precoce şi tratate corect, cât mai rapid.
Cine poate beneficia de aceastămetodă imagistică?
Este o metodă idealăşi indispensabilăpentru femeile de peste 40 de ani, ce au risc crescut de a face cancer la sân.
Cum se efectuează o mamografie?
Mamografia se efectueazăcu un aparat radiologic special numit mamograf. Pentru a vizualiza structura internă a sânului şi pentru a obţine o expunere optimă este necesară comprimarea acestuia. De regulă, se fac două expuneri pentru fiecare sân.
La mamografie se folosesc două proiecţii standard:
- De sus în jos sau ceea ce numim vederea cranio-caudală. Aceasta permite obţinerea unor imagini foarte bune din sectoarele centrale şi mediane ale sânului.
- Vederea medio-laterală, extrem de importantă deoarece permite vizualizarea întregului sân.
Mamografia nu este dureroasă, unele femei pot avea un uşor disconfort momentan, pe parcursul presării sânului, dar posibilitatea de a regla forţa de comprimare în funcţie de sensibilitatea pacientei şi durata foarte scurtă a expunerii, nu fac din această metodă o investigaţie dureroasă.
Cum te pregăteşti pentru o mamografie?
Poţi contribui la acurateţea mamografiei astfel:
- Programează-te imediat după oprirea menstruaţiei. Sânii sunt mai puţin tensionaţi, structura lor nu mai e foarte densă, astfel se diminuează posibilitatea ca tumoarea să nu fie detectată.
- Nu folosi deodorant, parfum, ulei sau alte loţiuni - atât pe sâni, cât şi la axile. Pe film, acestea pot apărea ca microcalcifieri.
- Adu ultima mamografie făcută. E important ca radiologul să compare imaginile anterioare (dacă există) cu cele actuale, pentru a descoperi eventuale modificări şi tumorile incipiente.
- Explică simptomele. Asigură-te că radiologul înţelege ce anume investighează (fie că e un nodul, o modificare a formei sânului sau altceva).
- Alege o îmbrăcăminte în două piese, cu pantaloni sau fustă - să nu fie nevoie să te dezbraci de tot, ci numai de la brâu în sus.
Riscuri
Beneficiile screeningului cu ajutorul mamografiei depăşesc riscurile de orice fel datorate iradierii. De curând s-a estimat că iradierea necesară pentru efectuarea unei mamografii este mai mică decât iradierea cosmică la care este expus un pasager ce face un zbor intercontinental sau un schior aflat pe munte la peste 3000 de metri.
Folosirea unei doze scăzute îi permite doctorului sărepete mamografia o dată pe an începând cu vârsta de 40-50 de ani.
Pacientele care nu sunt la menopauză trebuie să se asigure că nu sunt însărcinate înainte de efectuarea mamografiei, datorită riscului potenţial al expunerii.
Femeile care au implant de sân au un risc ca presiunea exercitatăîn timpul procedurii săcauzeze o rupturăsau o hernie a implantului şi de aceea se preferă examinarea prin IRM pentru aceste paciente.
Rezultate
Rezultatul mamografiei nu înseamnă diagnosticare definitivă - celulele nu se pot vedea pe film. Radiologul va descrie în fişa medicală cum arată nodulul respectiv - ce formă, densitate şi dimensiuni are, cum se prezintă marginile. Singura metodă de diagnostic cu siguranţă 100% este examenul anatomo-patologic.