CAUTA ARTICOLE:

<< Inapoi la lista de articole

07

Sep

Sanatatea orala la gravide

, EURODENTALMED


Femeile insarcinate care au parodontopatii sunt mai expuse riscului de a naste prematur sau de a naste un copil cu greutatea sub cea normala.

Se pare ca parodontopatiile pot creste nivelul fluidelor biologice, provocand travaliul prematur. Datele existente in literatura de specialitate sugereazafaptul ca parodontopatiile agravate in timpul sarcinii constituie un factor de risc pentru nasterea prematura.

Ce puteti face pentru a avea o sarcina sanatoasa?

Este recomandabil ca femeile care intentioneaza sa ramana insarcinate sa mearga la medicul dentist pentru un control de specialitate si pentru tratarea tuturor problemelor orale inaintea sarcinii.

In timpul sarcinii, dintii si gingiile au nevoie de un tratament special. Periajul si folosirea atei dentare cu regularitate, alimentatia echilibrata si controalele regulate pot reduce problemele dentare asociate sarcinii.

Ce probleme dentare pot aparea in timpul sarcinii?

Studiile arata ca multe femei insarcinate prezinta gingivita de sarcina, din cauza acumularii placii bacteriene pe dinti, iritand gingiile. Simptomele sunt inrosirea, tumefierea si sangerarea gingiilor.

Modificarile nivelurilor hormonale din timpul sarcinii amplifica reactia gingiilor la placa bacteriana, ceea ce duce la incidenta crescuta a gingivitei in timpul sarcinii. Cu toate acestea, placa bacteriana si nu modificarile hormonale constituie cauza principala a gingivitei de sarcina.

Mentinerea igienei dentare, in special la nivelul insertiilor gingivale, va reduce sau chiar va impiedica aparitia gingivitei in timpul sarcinii. De asemenea, inlocuirea dulciurilor cu alimente mai sanatoase, ca branza, fructele si legumele proaspete este benefica pentru dinti.

In ce consta controlul dentar efectuat in timpul sarcinii?

In primul rand, nu uitati sa informati medicul dentist ca sunteti insarcinata. Este recomandabil sa va programati controlul dentar intre a patra si a sasea luna de sarcina. Aceasta deoarece primul trimestru de sarcina (de embriogeneza) este cel mai important pentru dezvoltarea viitorului fat. In timpul ultimului trimestru, stresul asociat controlului dentar poate creste incidenta complicatiilor prenatale.

In general, in timpul primului trimestru de sarcina nu se recomanda radiografiile, anestezicele dentare, analgezicele si antibioticele, intrucat pot genera malformatii embrionare. Tetraciclina determina coloratii intrinseci ale smaltului dintilor copilului.


Daca trebuie sa va programati pentru o problema urgenta, anuntati medicul ca sunteti insarcinata inainte de a ajunge la cabinet. Informati medicul dentist despre orice sursa de stres, sarcini pierdute in trecut sau medicamentele pe care le luati, deoarece toate acestea pot influenta tratamentul dentar aplicat in timpul sarcinii.



<< Inapoi la lista de articole